De 'schoonmaaksters'
De 'schoonmaaksters' Foto: Vestzak komedie

De lat ligt hoog bij ‘De schoonmaaksters’

Cultuur

Son en Breugel - In de periode van 4 tot en met 12 november 2022 speelt Vestzakkomedie vijf keer het stuk ‘De schoonmaaksters’: na een lange zomervakantie zien de schoonmaaksters van een scholengemeenschap elkaar weer op hun eerste werkdag. Er wacht hen een onaangename, schokkende verrassing die de werkrelatie en de vriendschap danig op de proef stelt. 

Redacteur: Patricia van Baak

Dit doet bijna aan een thriller denken; regisseur Willem Schouten kauwt even op het woord thriller. Eigenlijk is dit wel een goede benaming, volgens hem. Maar bovenal is het stuk een komedie, met als doel het publiek te amuseren en met humor aan het lachen te maken. Het stuk is voor volwassenen geschreven door theatermaker Marcel Kragt. Maar zit er een kind in het publiek, dan zal dat er op zijn manier ook van kunnen genieten. Feitelijk heb je nog niks met een verhaal op papier met veel grappen in de tekst. Een komedie wordt pas écht grappig in hóe de situatie gespeeld wordt, in de chemie tussen de spelers, die écht snappen wat er op het toneel gebeurt. Willem ervaart absoluut chemie tussen hem en de spelers van Vestzakkomedie, spelers die in wisselende samenstelling een stuk op het toneel brengen.

Kwetsbaarheid en lef
Voor Willem is het de vierde keer dat hij met deze club spelers een stuk mag regisseren. “Ik weet inmiddels wie zij zijn en wat zij kunnen, en van begin af aan was er die klik”, aldus Willem. Het is fijn om met deze club mensen te werken, juist omdat zij openstaan voor álle gekke ideeën. Zij hebben de bereidheid om mee te gaan met wat Willem inbrengt en zo ervaren zij samen wat er in die wisselwerking ontstaat. En soms moet wat eerst leuke ideeën leken ook weer over de schutting gegooid worden; de kunst van het weglaten.

Toneelspelen vraagt kwetsbaarheid en lef van de spelers: de kwetsbaarheid om voortdurend open te staan voor feed back, de lef om bij te stellen. Willem lachend: “Het is soms vreselijk zijn om een toneelspeler te zijn, daar weet ik zelf alles van.” Maar bovenal leuk, in gezamenlijkheid werken aan een proces, soms grillig, continu aan verandering onderhevig. Is het dan wel ooit af? “Já”, zegt Willem stellig, “het is ooit af! Bij de première is het af!”
De lat ligt hoog: We gaan niet voor ‘wel leuk’.“

Hilarische stuk
Het publiek dat naar ‘De schoonmaaksters’ komt kijken, zal van begin tot eind geboeid en aangenaam verrast worden. Het hilarische stuk zorgt dat de mensen met een grote lach de zaal na afloop weer verlaten. En die lach zit in hoe de personages op een schokkende gebeurtenis reageren, hoe ver zij daarin gaan. Er is paniek en stress, er worden rare en vreemde keuzes gemaakt, en toch zó herkenbaar voor diegene die het stuk aanschouwt. “En dát is mijn werk”, zegt Willem met trots.
Wat deze voorstelling tevens zo bijzonder maakt, is dat het in het nieuwe theater gespeeld wordt. De vlakke vloer geeft meer mogelijkheden, opties en ruimte; dat draagt zeker bij aan een nieuwe, mooie theaterbeleving, voor spelers, regisseur én publiek.
Dit alles klinkt veelbelovend. En dat mág! Het publiek zal hoe dan ook geraakt worden. Er is veel humor en lekkere muziek. Er wordt zelfs gedanst.
Kortom: We gaan voor een écht leuke, mooie avond of middag.” 

Kaarten voor ‘De schoonmaaksters’ zijn à € 12,50 te koop via vestzakkomedie.nl of op de dag van de voorstelling aan de kassa van het theater. Om zeker te zijn van een plaats in de zaal, kunnen kaarten het best gekocht worden in de voorverkoop.

Willem Schouten