Duik in de onderwaterwereld van de Dommel
Duik in de onderwaterwereld van de Dommel Foto: waterschap de Dommel

Waterschap De Dommel stelt 4 miljoen voor klimaatadaptatie

Algemeen

Son en Breugel / Boxtel - Waterschap De Dommel stelt tot en met 2027 elk jaar 4 miljoen euro beschikbaar voor klimaatadaptatie: een verdubbeling van het bestaande bedrag. Dit heeft het Algemeen Bestuur van Waterschap De Dommel op 30 november besloten. Tenminste de helft van dit geld is een cofinanciering van het waterschap voor de Programma’s klimaatadaptatie die gemeentes uitvoeren.

Doel: 15% minder afvoer van regenwater
Waterschap De Dommel wil dat de komende 5 jaar 15% minder regenwater wordt afgevoerd via de riolen naar de rioolwaterzuivering. Regenwater is schoon water. Dat water wil het waterschap vasthouden en in de bodem laten zakken waar het valt. Dat is nodig omdat we steeds vaker te maken hebben met heel droge periodes, afgewisseld met extreme regenbuien. Door schoon water vast te houden kunnen we droogte tegengaan, het grondwaterpeil verhogen en (de gevolgen van) wateroverlast voorkomen.

Mado Ruijs, Lid Dagelijks Bestuur: “De klimaatverandering gaat sneller dan gedacht en vraagt om impactvolle maatregelen. Met het geld dat we nu beschikbaar stellen kan meer schoon regenwater het grondwater aanvullen in plaats van wegstromen in het riool. Meer water en groen in bebouwd gebied is gezond en goed voor de biodiversiteit.”

Samen met gemeenten aan de slag

In de afgelopen jaren voerde Waterschap De Dommel samen met 24 gemeenten in het Dommelgebied 40 projecten uit op het gebied van klimaatadaptatie. Deze projecten lopen uiteen van het aanleggen van klimaatbuffers in parken en openbaar groen, waterbergingen onder parkeerterreinen en pleinen en het afkoppelen van gebouwen tot het aanleggen van infiltratieriolen bij de herinrichting van wegen. Daarmee is al meer dan 100.000 m3 waterberging gerealiseerd en bijna 350.000 m2 verhard oppervlak afgekoppeld van de riolering. Maar het is niet genoeg.

Versnelling van maatregelen nodig
15% minder regenwater afvoeren lijkt weinig maar om dit te bereiken is een versnelling nodig van de maatregelen voor klimaatadaptatie. Juist in de bebouwde omgeving met veel verharde oppervlakten stroomt het water (te) snel weg en zijn ingrijpende maatregelen nodig om het regenwater vast te houden. Waterschap De Dommel werkt met gemeenten samen om deze versnelling te realiseren en draagt daarom bij aan de uitvoering van klimaatprogramma’s.

Gemeenten die interesse hebben in de cofinanciering kunnen contact opnemen met het Waterschap. Meer informatie staat op www.dommel.nl/cofinanciering-gemeentelijke-programmas-klimaatadaptatie.