Leerlingen van basisschool de Harlekijn werken met olie- en acrylverf tijdens de kunstworkshop
Leerlingen van basisschool de Harlekijn werken met olie- en acrylverf tijdens de kunstworkshop Foto: MooiSonenBreugel

Ars Longa geeft kunstworkshops aan leerlingen de Harlekijn

Algemeen

Son en Breugel - Kunstworkshops volgen van echte kunstenaars, een kans die acht kinderen uit groep 6 en 7 van basisschool De Harlekijn met beide handen hebben aangegrepen. In drie workshops gingen de kinderen na schooltijd met diverse materialen aan de slag en kregen ze tips van kunstenaars, aangesloten bij kunstvereniging Ars Longa, over hoe ze het beste hiermee konden werken. Een geweldig voorbeeld van hoe kennis en kunde van eigen bodem weer overgedragen wordt op de jeugd van eigen bodem.

Gastredacteur: Marijke Muller

Tijdens de eerste workshop mochten de kinderen onder leiding van Willem Berkers en Thea Blok gaan experimenteren met houtskool en pastelkrijt. Na wat uitleg en een kijkje op de website van Willem voor inspiratie, gingen de kinderen aan de slag. Voor Wouter was dit de leukste workshop van de drie: “Tijdens deze workshop heb ik geleerd hoe je schaduwen kan maken. Ik hou van realistisch tekenen en dat gaat goed met houtskool.”

De tweede workshop stond in het teken van keramiek en er werd dus gewerkt met klei. Riet Griffioen, Ria Slaats en Elfriede de Vries wisten de kinderen enthousiast te maken om flink aan de slag te gaan en zo ontstonden de mooiste creaties. Finn: “Ik vond het leuk tijdens deze workshop dat we veel gereedschap hadden om mijn beeld nog echter te maken. Thuis hebben we al die spullen niet. Normaal vind ik het leuk om zelf dingen uit te zoeken en te proberen, maar het was nu ook fijn dat je tips kreeg van anderen hoe je iets het beste kon doen.”

Gedurende de laatste workshop werd er gewerkt met olie- en acrylverf onder toeziend oog van Willem Berkers, Christianne Drubbel en Elfriede de Vries. Experimenteren stond centraal en door zonder gekaderde opdracht te werken werd deze creativiteit flink geprikkeld. 

Dit project is ontstaan vanuit een samenwerking tussen LEVgroep Son en Breugel en Ars Longa. Een geslaagde pilot die hopelijk volgend schooljaar voor een nieuwe groep kinderen vervolg kan krijgen.