Team Libra-bikers
Team Libra-bikers Foto: Ingezonden

Diep gaan op grote hoogte; verslag Handbike Battle Oostenrijk

Algemeen

Son en Breugel - Afgelopen zondag 18 juni was het eindelijk zover, na maandenlang hard trainen door vijf Libra-bikers voor hun ultieme doel: het puur op armkracht bedwingen van een alpenreus. De Kaunertaler gletscher vormde het aansprekende en bijzonder indrukwekkende decor waarvan we in de vorige editie van deze krant al een tipje van de sluier hadden opgelicht.

Oud-dorpsgenoot Stijn Cloin was als één van de vijf atleten al aardig zenuwachtig over hetgeen hen te wachten stond tijdens dit loodzware en unieke evenement voor mensen met een beperking. Die vrees bleek volledig terecht; hieronder lees je het stoere relaas van een sportman die samen met zijn teammaatjes moe maar voldaan weer terug is in Nederland.

Redactie: Ivo van Hoek

Stijn: “Na aankomst in de Alpen werd er voorafgaand op de maandag een enorm leerzame clinic verzorgd door niemand minder dan de Nederlandse atleet Jetze Plat. Als regerend wereld- en olympisch kampioen Handbiken kon Jetze als geen ander de kneepjes bijbrengen van fietsen in de bergen, hetgeen echt compleet anders is dan fietsen in ons platte kikkerlandje. Als gevolg van deze intensieve trainingsochtend kwam ik tot de harde conclusie dat mijn spieren en hersenen niet echt in staat waren om samen te werken tijdens zo’n immens zware inspanning. Dit was voor mij na maanden voorbereiding een enorme tegenvaller, maar opgeven was géén optie! In allerijl werd er in samenwerking met mijn begeleiders van Libra (revalidatie Blixembosch) gezocht naar een oplossing om deze tocht toch tot een succesvol einde te brengen.”

Dinsdagochtend stond voor alle deelnemers een tweede training op het programma en daarbij kon het begeleidingsteam testen of de nieuwe strategie voor Stijn (50) iets zou opleveren. Gelukkig bleek hun kennis en kunde ertoe te leiden dat het inbouwen van extra rustmomenten een gunstig effect had op de aansturing van Stijns hersenen richting de armspieren. De vraag of de gestelde maximale doorkomsttijden hierdoor wel gehaald zouden worden door deze onfortuinlijke atleet uit Woensel bleef hierbij echter onbeantwoord.

“Donderdagochtend op de dag van de wedstrijd was het gelukkig zonovergoten en in het dal markeerden de tolpoortjes de onverbiddelijke start van onze strijd. Na een kort woordje van de burgemeester van Feichten wachtten we vol emotie op het bevrijdende startschot. Enorm indrukwekkend is het om samen met ruim 100 andere adrenalinebommetjes aan de start te staan.

Onze buddy’s stonden al klaar om met een reguliere fiets bij ons aan te haken en het overige publiek plus de schoolkinderen uit het dorp waren massaal uitgerukt om ons aan te moedigen”, aldus Stijn.

Het bleek voor iedere atleet gruwelijk zwaar om die enorme berg klein te krijgen; lange stukken van meerdere kilometers met stijgingspercentages van 12 tot 14% moesten overbrugd worden, hetgeen uiteraard z’n tol ging heffen.

“Ondanks de extreme inspanning die ik heb moeten leveren kon ik wel nog genieten van de prachtige natuur en de vele mensen die aan de kant stonden voor support. Met een beetje hulp ben ik na 4 uur en 50 minuten fietsen boven aan de finish gekomen. De ontlading was enorm toen ik werd binnengehaald door mijn hele Libra-team. Zo’n overweldigend onthaal na een dergelijk zware inspanning was geweldig en bijzonder emotioneel. Samen hebben we het gehaald, ieder met zijn eigen doel”, aldus Stijn.

Geholpen door het fantastisch mooie weer heeft het team een indrukwekkende week beleefd; er is gelachen en gehuild, en de atleten en begeleiders hebben veel nieuwe mensen leren kennen. Ze zijn zondermeer een enorme ervaring rijker, die Stijn voor geen goud had willen missen.

Stijn: “Nu komt er een periode van genieten en herstellen, en de mogelijkheden om volgend jaar opnieuw deel te nemen spelen al door mijn hoofd. Mijn nieuwe sport heb ik gevonden en hopelijk zien jullie mij tijdens een training door Son en Breugel heen komen.”

Mocht u de teamleden Jan, Sylvana, Anja, Johnny en Stijn willen steunen via een kleine bijdrage dan zijn ze u daarvoor enorm dankbaar. Onder vermelding van ‘Libra Handbikers naar de top’ kunt u vrijblijvend doneren via de website

Stijn Clion (links vooraan) met enkele andere teamgenoten en begeleiders.
Diep gaan op grote hoogte in Oostenrijk
Stijn Clion
Diep gaan op grote hoogte
Team Libra-bikers
Stijn Clion