Harrie en Ali van der Lippe-Leswin
Harrie en Ali van der Lippe-Leswin Foto: Wil Feijen

Harrie en Ali van der Lippe-Leswin zijn op Valentijnsdag 14 februari 50 jaar getrouwd

Human Interest

Son en Breugel - Harrie is 72 jaar geleden geboren in Maastricht en is met zijn negen jaar jongere zus opgegroeid in Heerlen. “In de eerste klas van de lagere school zat ik langs een jongen die mij al vrij snel uitnodigde om bij hem thuis te komen spelen”, begint Harrie zijn verhaal. “Deze jongen, Willem genaamd, hield meer van boekjes lezen dan van spelletjes. Maar Willem had een jonger zusje, zij was wel in voor een spelletje. Dat zusje was Ali.”

Redactie: Corry van Asseldonk
Foto: Wil Feijen

“Ik kwam er regelmatig over de vloer om met Ali te spelen. Haar moeder waarschuwde me toen diverse malen dat ik niet zo hard in haar billen moest bijten”, zegt Harrie lachend. Het gezin van Harrie ging op negenjarige leeftijd verhuizen naar een andere plek in Heerlen en toen zijn ze elkaar even uit het oog verloren. Dat het toen al echte liefde was, is bewezen. Ze kwamen elkaar weer tegen toen Harrie 18 jaar oud was en Ali 14 jaar. Harrie vroeg of Ali meeging naar een schoolfeest. “Haar ouders vonden haar nog te jong”, blikt Harrie terug, “maar een jaar later vroeg ik het weer, en toen mocht het wel. Drie jaar later zijn we getrouwd.”

Ali is 68 jaar geleden in Heerlen geboren. Na de lagere school heeft ze haar Mulo-diploma gehaald, een jaar Havo top gedaan, en daarna als ziekenverzorgster begonnen in een ziekenhuis in Sittard.

“Na de Mulo heb ik mijn diploma voor de kweekschool behaald”, vertelt Harrie verder. “Ik moest toen in dienst, maar ik had sollicitaties lopen in de regio’s Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Daar was een enorm tekort aan leraren. Ik kon op een school met leerlingen die leer- en opvoedingsproblemen hadden een baan krijgen. Ik moest wel tekenen dat ik vijf jaar op die school bleef werken, dan hoefde ik niet in dienst.”

“Het was een hele zware baan”, blikt Harrie terug. “Ik was nog vrij jong en onervaren en woonde alleen in Den Haag. Ik merkte al vrij snel dat het niet goed met me ging. Dus belde ik Ali of ze mij wilde komen helpen met het huishouden. Ik had het gevoel dat mijn hele leven in het honderd liep.” Ali: “Ik ging naar Den Haag en we gingen samenwonen. Onze ouders hadden hier wel toestemming voor gegeven, maar ze waren het er niet echt mee eens, merkten we wel. Dus na vier maanden besloten we om te trouwen. Ik was 18 en Harrie 22. Ik zat nog in mijn opleiding tot verzorgende en kon makkelijk van ziekenhuis veranderen. We hebben zes jaar in Den Haag gewoond in een appartement. We besloten om de eerste zes jaar alleen te blijven en hebben echt genoten van het leven. We hadden veel vrienden, gingen vaak uit en naar het strand. We hebben alle premières van de bioscoopfilms gezien.”

“We wilden beiden graag terug naar Limburg, een huis met een tuintje en kinderen. Maar in Limburg was er geen werk in het onderwijs”, gaat Harrie verder. Ik had inmiddels ook een opleiding afgerond voor biologieleraar. Bij de middelbare school ‘Floor Evers’ in Eindhoven was er een vacature voor een biologieleraar. Hier werd ik aangenomen en toen zijn we naar Eindhoven verhuisd.”

“Onze twee zonen Bob en Erik zijn in Eindhoven geboren. In 1988 zijn we naar Son verhuisd. De eerste jaren, toen ze nog klein waren, had ik de zorg voor de kinderen. Ik heb toen wel een opleiding pedicure gedaan en ben een eigen praktijk begonnen in Eindhoven. Deze heb ik overgedragen aan iemand anders toen wij naar Son zijn verhuisd. Eenmaal in Son ben ik bij de thuiszorg gaan werken. Er waren toen nog geen avondzorg, weekendzorg en terminale zorg aanwezig in deze regio. Ik heb deze vormen van zorg mee opgezet en was de eerste terminale-nachtzorgverzorgende”, vertelt Ali trots. “Ook hier kwamen andere regels en ik heb de zorgopleiding waar ik vroeger mee gestart ben weer opgepakt en heb nog tien jaar op Brunswijck gewerkt als verzorgende. Ik ben tegelijk met Harrie met pensioen gegaan.”

Het gouden bruidspaar heeft twee zonen en zes kleinkinderen. Eén zoon woont in Duitsland en de andere in Zuid-Frankrijk. In Duitsland passen ze één keer in de maand op hun kleinkinderen. Ze zetten hun caravan in de zomer zes weken op een camping in Zuid-Frankrijk om dicht bij de andere kleinkinderen te zijn. Harrie heeft als hobby oude telefoons verzamelen, lezen, wandelen en biljarten. Hij is lid van twee biljartclubs, waarvan hij er een zelf heeft opgericht. Ali zingt bij Rawazzi, doet nog steeds aan volleybal en leest en wandelt heel graag. Hun prachtige tuin is haar hobby. Ze is vrijwilliger bij een conversatiegroep met anderstalige mensen vanuit de LEVgroep. Samen bezoeken ze veel kringloopwinkels; ze houden beiden van hergebruik van spullen en zijn erg milieubewust. Ze gaan minimaal twee keer per jaar samen met broer Willem en zijn vrouw genieten van een leuke stedentrip.

Om hun trouwdag te vieren gaan ze samen met vrienden en kennissen een hapje eten, en in de zomer staat er een gezellige familieactiviteit op het programma.

Harrie en Ali kijken terug op een mooie tijd. “We hebben veel dezelfde interesses”, aldus Harrie, “en dat maakt het gemakkelijk.” “Ik krijg nog steeds vlinders in mijn buik als Harrie het tuinpad op komt lopen”, sluit Ali af.

Harrie en Ali van der Lippe-Leswin