Betsie de Koning, William van der Maat en Piet van der Maat
Betsie de Koning, William van der Maat en Piet van der Maat Foto: Wil Feijen

Familiebedrijf vervoert al 50 jaar ‘op maat’

Zakelijk

Son en Breugel - Hoewel de 3e generatie al voorzichtig aan de vrachtwagendeur klopt, zit de huidige eigenaar William van der Maat nog stevig op de bok, kijkend in de toekomst. Als directeur zit hij slechts spreekwoordelijk achter het stuur richting Italië of Spanje, maar het succes van Van der Maat Logistiek is wel degelijk gestoeld op het letterlijk tussen de mensen staan. 

Redactie: Ivo van Hoek

“In de praktijk betekent het dat ik iedere werknemer minimaal 1x week spreek en maandagochtend ook gewoon om 4.30 uur paraat ben om onze chauffeurs uit te zwaaien als ze vanaf Ekkersrijt vertrekken. Alweer 25 jaar bedienen we vanuit dit hoofdkantoor en distributiecentrum naast de Houtense brug onze trouwe klanten. Die welgemeende aandacht voor zowel de klanten als mijn geweldige medewerkers maakt dat we nog steeds relevant zijn en bestaansrecht hebben. De laatste 25 jaar werden vooral gekenmerkt door vele innovaties die zich in een steeds hoger tempo opvolgden. De transport- en logistiekwereld is echt een branche waar je alle richtingen in wordt geslingerd door voortschrijdende technologie, (Europese) regelgeving en de hang naar efficiëntieverbeteringen. In deze enorme hectiek hecht ik enorm veel waarde aan het creëren van een fijne werksfeer, waarin we samen de dagelijkse knelpunten het hoofd kunnen bieden”, aldus William. 

Koers houden tijdens de coronapandemie waarbij Europa op slot ging, tot aan steeds strengere milieueisen voor o.a. uitstoot, maken het vak van logistieke dienstverlener enorm veelzijdig. Echter, de eerste 25 jaar, toen het bedrijf voornamelijk werd gerund vanaf de keukentafel op De Kuilen in Breugel, werden gekenmerkt door iets geheel anders.

William: “Laatst, zittend aan de bewuste keukentafel met mijn vader, kwam hij als oprichter van ons familiebedrijf tot de conclusie dat die beginjaren vooral veel anekdotes hebben opgeleverd. De wereld was veel kleiner en de avonturen voltrokken zich in een rustig tempo. Er was genoeg ruimte en aandacht om deze al dan niet sterke verhalen te vertellen.”

In 1999 heeft William de dagelijkse leiding definitief van vader Piet (75) overgenomen, maar dat was aanvankelijk absoluut geen zekerheidje. Sterker nog, zijn door hernia geplaagde vader had de verkoop van het familiebedrijf aan diezelfde keukentafel al beklonken toen hij vervolgens zoonlief huilend aantrof op diens slaapkamer. Door het tonen van zijn emotie werd de deal afgeblazen en kwam William later definitief als opvolger in de zaak.

“Ons pap heeft in aanvang ons bedrijf alleen grootgebracht door zelf met één vrachtwagentje de lokale distributie te verzorgen voor de Edah. Toen mijn oom Jan meehielp met laden en lossen, kwam pa thuis te zitten met een zware hernia. Hoewel zijn rug later wonderwel geopereerd kon worden, had pa tijdens zijn revalidatie zeeën van tijd om iets slims voor de toekomst te bedenken. Hij kon een vergunning bemachtigen om internationaal te gaan rijden en liep in Eindhoven toevallig een agent tegen het lijf die tegels importeerde uit Italië”, vervolgt William.

Vanaf 1990 heeft met name dit vervoer van tegels vanuit Italië en later Spanje ervoor gezorgd dat Van der Maat zich al decennia kan profileren als de ideale logistieke partner voor Zuid-Europa. Vandaag de dag vervoeren ze iedere week ruim 500 ton tegels naar Nederland met 45 trailers en 25 trekkers. Aangevuld met 3 vaste chartervoertuigen en 15 externe vervoerders zorgt dit familiebedrijf er wekelijks voor dat klanten blindelings kunnen vertrouwen op hun dienstverlening. 

William: “De nabije toekomst blijft voor onze branche onzeker, in de wetenschap dat 30% van de huidige Nederlandse chauffeurs in 2026 de pensioengerechtigde leeftijd zal hebben bereikt. Onze kracht ligt vooral in het feit dat we veel relatief kleine klanten bedienen, waarbij niet het tarief maar onze betrouwbaarheid de doorslag geeft. ‘Doen wat je zegt’ en ‘Zeggen wat je doet’ betekent in deze snelle wereld zo veel dat onze klanten graag terugkomen om bomen, machines, huisraad, badmeubels of tegels te vervoeren.” 

Afgelopen weekend heeft de directeur er niet bepaald gras over laten groeien door het jubileum met zijn ‘complete familie’ te vieren in de sneeuw. Samen met alle collega’s en aanhang, zijn vrouw Karin en de drie kinderen Lara, Evi en Jorg togen ze naar Landgraaf om het familiegevoel te versterken. Op de lange latten of met een glühweintje in de hand konden de collega’s elkaar eens op een geheel andere manier leren kennen. 

Wat betreft de toekomst van dit prachtige familiebedrijf zal de tijd leren of de 3e generatie graag de handschoen wil oppakken in een transportwereld die in rap tempo elektrificeert.