Tonny Gielen
Tonny Gielen Foto: Wil Feijen

Na 46 jaar vertrekt Tonny bij zijn AH

Human Interest

Tonny Gielen is een van de bekende gezichten van de Son en Breugelse Albert Heijn, waar in totaal 115 mensen werkzaam zijn. Sinds 18 mei 2015 werkt hij als assistent-supermarktmanager bij de grootgrutter aan het 17 Septemberplein. Dit jaar in november wordt hij 66 jaar en gaat hij op 29 augustus na 46 jaar werken bij zijn AH met vervroegd pensioen. Op 28 februari 1977 kwam hij op twintigjarige leeftijd in dienst bij de Albert Heijn in Deurne, op steenworp afstand van zijn geboorteplaats Liessel.

Redactie: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Daar werd hij ook lid van de scouting en verliet deze pas toen hij 33 jaar was, na jarenlang leider te zijn geweest. Tonny is niet alleen trouw aan zijn verenigingen, maar ook in zijn werk bindt hij zich graag voor langere tijd. Na een tijdje als bijbaan heel Liessel op zaterdag als postbode van post te hebben voorzien, begon hij met zijn mavodiploma en aanleg voor algebra en meetkunde aan zijn eerste baan. Een kantoorbaan waar zijn gevoel voor cijfers goed van pas kwam tijdens de boekhouding voor het bedrijf waarvoor hij werkte. “Dat heb ik twee jaar gedaan en dat vond ik zes keer niks” vertelt Tonny. “Ik wilde mensen om mij heen, ik ben een mensenmens”.

Contact
“Ik wilde in contact staan met de klanten, en dat was zeker niet het geval bij het werk dat ik deed op het kantoor. Met die gedachte solliciteerde ik dus als twintigjarige bij de Albert Heijn in Deurne. Daar leerde ik het vak van ‘kruidenier’ als groentenchef. Ik heb versproducten altijd het mooiste gevonden”. Het was ook de tijd waarin hij de kans kreeg om verder te gaan studeren, één avond in de week, om na twee en half jaar te slagen voor supermarktmanager. Maar Tonny bedankte voor de eer, want dat zou hem weghalen van de werkvloer, “Ik wilde tussen de mensen werken, en zo werd ik na goed overleg assistent supermarktmanager.” Tonny was op zijn plek, maar niet letterlijk, want in totaal heeft hij in vijftien filialen van Albert Heijn gewerkt. Het bracht hem via Deurne, Weert, Venlo, Mierlo-Hout, Son en Breugel en Eindhoven uiteindelijk weer naar Son en Breugel.

De reden van al die filialen was dat het management de meerwaarde van Tonny zag, als het ging om het verschil te maken in een filiaal en het beste uit de medewerkers te halen. “Ik ben gewoon geïnteresseerd in de mens, of het nou een klant is of een medewerker”, zo licht hij deze keuze toe.

Verandering
“Er is veel veranderd als het om het werken en winkelen gaat bij de Albert Heijn. Toen ik begon moest je de binnengekomen goederen nog met de hand lossen. Vaak per fles of krat en die waren toen zelfs nog van hout. Ook kwamen er toen nog meerdere bedrijven lossen bij een filiaal, maar nu komen de goederen uit een centraal magazijn. Alles komt in één vracht naar de winkel en het lossen gaat niet meer met de hand maar met kleine heftrucks en palletwagens. Ook het winkelen is in positieve zin veranderd. De keuze is enorm en de kwaliteit is op een steeds hoger niveau. Ook het zelf scannen en online bestellen maken nu deel uit van ons boodschappen doen.” Tonny vindt wel dat al deze veranderingen een keerzijde hebben. “Het contact is daarmee toch voor een gedeelte verdwenen”. Tonny zou Tonny niet zijn als hij daar ook een oplossing voor had. “Ik scan vaak de winkel en dan zie ik bijvoorbeeld een klant die problemen heeft met de zelfscan. Dan loop ik ernaar toe en vraag of ik kan helpen. Zo biedt je service en heb je tevens een gesprek met de klant, mooi toch! En vergeet vooral de verandering in wat we eten niet... Waar eerst de vraag naar biologische producten steeds groter werd zien we dat nu ook als het om vegaproducten gaat. Die vind je natuurlijk ook in onze winkel.”

Maandag 29 augustus is de laatste werkdag van Tonny bij de Albert Heijn, en verlaat hij zijn AH als manager vers, zijn laatste functie bij de AH. Maar daarna gaat hij zeker niet niks doen, want Tonny heeft veel hobby’s en interesses. Zo is hij al meer dan 35 jaar een fervent duiker, bij de Gemertse Watervrienden, waar hij ook duikinstructeur is. Maar ook fietst en wandelt hij graag, samen met zijn vrouw. En wekelijks kun je hem in de sportschool vinden. Maar wat veel klanten ook niet weten is dat Tonny een verdienstelijke gitarist is, net als twee van zijn broers. Samen spelen ze vaak op gitaar voor familie en vrienden nummers van bijvoorbeeld de Eagles, de Everly Brothers en Simon and Garfunkel. Ook gaat hij graag samen met zijn vrouw op reis. Zo gaan ze drie maal per jaar op vakantie met vaak Griekenland als bestemming. Toch hebben ze beiden nog als wens om na acht jaar nog eens terug te gaan naar Nieuw-Zeeland. “Dat gaat er zeker binnenkort van komen”, zegt Tonny, “Nu zijn mijn vrouw en ik nog fit en gezond, nu kan het nog”

Tonny nodigt iedereen die dat wil graag uit om op zaterdag 27 augustus en op zijn laatste werkdag maandag 29 augustus ‘houdoe’ te komen zeggen. Dat kan dan ook meteen tegen Isabelle van Geel, die vertrekt als supermarktmanager van de Son en Breugelse Albert Heijn en overstapt naar de Albert Heijn in Nuenen

Tonny Gielen
!