Rianne en Albert Boudewijns
Rianne en Albert Boudewijns Foto: Wil Feijen

Albert en Rianne Boudewijns stoppen na 35 jaar

Zakelijk

Ze zijn al wat spullen aan het opruimen, want per 1 augustus stoppen Rianne en Albert Boudewijns definitief als 3e generatie Boudewijns met hun ambachtelijke schoenmakerij en lederwarenwinkel, al 35 jaar een begrip in Son en Breugel en omstreken.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Albert heeft er een dubbel gevoel bij, want zijn opa legde de basis, de vader van Albert volgde opa op, en Albert volgde weer zijn vader op als de derde generatie. Nu stopt hij. “We waren er eigenlijk niet mee bezig, maar het kwam op ons pad, de mogelijkheid om te stoppen”, zo verklaart hij de toch wel moeilijke beslissing die hij en zijn vrouw Rianne hebben genomen om de zaak te verkopen aan Remy Jansen, geboren en getogen in Son en Breugel. Hij zal de zaak onder de naam Leather and Laces voortzetten.

Andere dingen
“Natuurlijk hadden we ook nee kunnen zeggen en gewoon door kunnen gaan, want er was en is geen reden om nu te stoppen. Maar door de zaak nu te verkopen, blijft de ambachtelijke schoenmakerij bestaan, en kunnen we, nu we nog relatief jong zijn, ons gaan richten op andere dingen in ons leven”, antwoordt Albert op de vraag ‘waarom nu’.
Zowel Rianne als Albert lijken nog niet helemaal aan het idee gewend te zijn dat ze vanaf maandag 1 augustus niet meer elke dag de deur van hun winkel hoeven te openen.

Hoewel Albert al 35 jaar schoenmaker is in zijn eigen zaak, is hij eigenlijk pas een kleine 25 jaar zichtbaar aanwezig in het pand aan de Nieuwstraat 26a, dat hij nu gaat verlaten. De eerste 10 jaar maakte de ambachtelijke schoenmakerij nog deel uit van het pand waarin zijn broer Antoon een schoenenwinkel had.

Prima combinatie
Albert en Rianne bouwden de schoenmakerij van de vader van Albert niet alleen uit tot een zeer gerenommeerde schoenmakerij, maar ook tot de betere lederwarenzaak die het nu is, uitgebreid met een breed aanbod in koffers, tassen, portemonnees en riemen. Waar Albert er was voor de reparatie en advies over de reparatie, was Rianne de vraagbaak voor alle lederwaren die er te koop waren. Zo vormden zij niet alleen privé een prima combinatie, maar ook zakelijk.

Het blijkt niet alleen een winkel met naam, opgebouwd in 35 jaar, maar ook een winkel met veel vaste trouwe klanten. “Veel van mijn klanten komen al jaren bij ons, en het is niet alleen een gunfactor”, zegt Albert, “ik hou ervan om onmogelijke reparaties toch tot een goed einde te brengen, en waarschijnlijk komt dat omdat ik van origine orthopedisch schoenmaker ben. Daarin word je uitgedaagd complexe aanpassingen uit te voeren. Soms zeggen klanten tegen mij: nu heb ik een uitdaging voor je. Mijn antwoord is dan altijd: uitdagingen bestaan niet, ik maak het of ik maak het niet.”

“Zo heb ik de meest vreemde dingen gemaakt en hersteld, van golftassen tot autostoelen, en van kunstarmen tot een kraampop”, lacht Albert, “en als niemand het kan, dan komen ze naar mij.” Het is geen geheim dat Albert een echte PSV-fan is; hij geniet van het spel, maar zeker van de sfeer. “Ik heb ook eens in het PSV-stadion gevoetbald tegen o.a. Kezman, Bruggink en Faber, niet omdat ik zo goed was, maar omdat ik het geluk had een goede slagzin te maken”, zegt de vrolijke schoenmaker.

Bekende gezichten
Naast Rianne en Albert werken er nog twee bekende gezichten in de winkel. Albert zijn oudere zus Jozien, die er al 30 jaar voor zorgt dat niet alleen de zaak er spic en span uitziet, maar ook bijsprong wanneer dat nodig was in de winkel. Maar niet te vergeten Hanneke een bekend gezicht in de ambachtelijke schoenmakerij: een echte vakvrouw en ook al jaren belangrijk voor de kwaliteit waar Albert voor staat. Hanneke zal ook voor Remy blijven werken

De veteranen van SBC kwamen meteen in actie toen ze hoorden dat Albert met zijn zaak ging stoppen. Albert heeft een groot voetbalverleden bij SBC en stopte toen hij 50 werd; straks is hij op zaterdag weer te bewonderen op het voetbalveld, samen met de andere ‘oudjes’. “Dat zijn de leuke dingen waar ik nu weer ja tegen kan zeggen”, aldus Albert. Ook voor Rianne komt er meer vrijheid met minder verplichtingen. “We hebben de winkel altijd met hart en ziel gerund, maar kijken nu uit naar de vrijheid die we straks krijgen”, vult Rianne aan.

Verbouwing
Waar een deur sluit, gaat een nieuwe open, en dit is zeker van toepassing voor de ambachtelijke schoenmakerij van Albert en Rianne. Als zij de deur hebben gesloten, zal deze, na een verbouwing, op zaterdag 3 september weer opengaan met een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam. Naast het gebruikelijke assortiment zullen er ook wat nieuwe merken deel uit gaan maken van de collectie, en tevens is het dan het adres voor het dupliceren van allerlei typen sleutels.

Maar voor het zover is, kunt u nog even afscheid nemen, op zaterdag 30 juli. “Niks speciaals, gewoon gezellig”, zeggen Albert en Rianne daarover.

Rianne en Albert Boudewijns