Albert en Rianne (archieffoto)
Albert en Rianne (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Drie generaties ambachtelijke schoenmakerij

Algemeen Ondernemer van het Jaar

Son en Breugel - Tijdens de Ondernemersavond in 2015 werden Albert en Rianne Boudewijns in het zonnetje gezet met de titel Ondernemer van het jaar Son en Breugel 2014. Samen runnen zij hun schoenmakerij & luxe-lederwarenwinkel in het centrum van Son en Breugel.

Redacteur: Ivo van Hoek

Nadat Albert als klein menneke het vak met de paplepel ingegoten kreeg van zijn vader, nam hij in 1987 de schoenreparatie met lederwarenuitbreiding over, inclusief de orthopedische aanpassingen. Zijn broer Antoon is toen, in het naastgelegen pand aan de Nieuwstraat, zelfstandig verdergegaan met de verkoop van gerenommeerde schoenmerken. Albert: “Inmiddels alweer 35 jaar geleden ben ik dus met mijn vrouw verdergegaan met mijn passie: de ambachtelijke schoen- en lederwarenreparatie. Als meesterschoenmaker beheers ik een vak dat heel duidelijk aan het uitsterven is. Helaas is er zelfs binnen mijn eigen familie geen zicht op een vierde generatie die onze traditie kan voortzetten.”

Gouden combinatie
Service en vakmanschap, en jong geleerd, oud gedaan, zijn begrippen die horen bij een meesterschoenmaker, een van de vele ambachten die in Nederland onder druk staan. Albert repareert de schoenen en zijn vrouw Rianne ontfermt zich in de winkel over de verkoop van de luxe lederwaren, en die gouden combinatie werd ruim acht jaar geleden bekroond met de titel ‘Ondernemer van het jaar 2014’.

Bevestiging
Albert: “Eigenlijk gaan wij trouw ieder jaar met vrienden naar de Ondernemersavond omdat ik merk dat het ongedwongen en gezellige contact met veel van onze klanten mij energie geeft. Overigens, de dag na onze erkenning als ‘ondernemer van het jaar’ was er eentje om nooit te vergeten. We werden die hele zaterdag overstelpt met felicitaties, bloemen, kaarten en bonbons. Die klantenwaardering is natuurlijk waarvoor je het doet, hoewel ik destijds het meest aan ons moeder moest denken, die toen al erg ziek was. Samen met de eerdere titel van mijn broer Antoon, Ondernemer van het jaar Son en Breugel 2004, was dit voor mijn ouders dé bevestiging dat ze ‘iets’ goed gedaan hadden.”

Familietraditie
Tijdens de bekendmaking van de titel in 2015 haalde de bescheiden Albert juist die gepaste trots van de vorige generatie aan in zijn bedankspeech op het podium. Hiermee gaf hij blijk van zijn waardering en respect voor een bijzondere familietraditie die in 1913 van start ging binnen de zeer ondernemende familie Boudewijns. Op 30 juli 2022 zullen Albert en Rianne overigens voor het laatst in hun geliefde winkel aanwezig zijn, en afscheid nemen van hun trouwe klanten die zij in al die jaren mochten ontvangen. De schoenmakerij zal door de nieuwe eigenaar onder andere worden uitgebreid met een sleutelservice, maar daarover meer in een volgende editie van deze krant.

Kaarten
Wilt u op 25 juni de vernieuwde zolen van uw dansschoenen testen, dan is de gezellige ondernemersavond in ‘Saturdaynight fever’-stijl, waarin de ondernemer van het jaar 2021 bekendgemaakt wordt, hiervoor een ideale gelegenheid! Bestel hier uw kaarten. Wees er snel bij, want het aantal kaarten is beperkt en deze worden nu volop besteld.