Adriaan bij de machines die ontwikkeld zijn voor verduurzamen van de akkerbouw
Adriaan bij de machines die ontwikkeld zijn voor verduurzamen van de akkerbouw Foto: Wil Feijen

Grensverleggend ondernemerschap beloond

Algemeen Ondernemer van het Jaar

Son en Breugel - Een bonte avond was het zeker, begin 2016 in de tent onder de Sonse kerktoren tijdens de toenmalige Ondernemersavond. Ook toen stond gezelligheid centraal met een diner en een feestavond. Daarnaast was er extra aandacht voor de agrarische sector, meer in het bijzonder voor het Breugels bedrijf Agricult. Ondernemer Adriaan van de Ven (57) werd daar als eigenaar van dit bloeiende bedrijf in het zonnetje gezet. Hij ontving de titel ‘Ondernemer van Son en Breugel 2015’ voor zijn grensverleggende ondernemerschap in de land- en tuinbouw, tijdens een sfeervolle bijeenkomst met ondernemers en belangstellenden.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

“Inmiddels ben ik ruim 27 jaar aan het ondernemen en aan het pionieren binnen mijn vakgebied midden in Breugel, op de boerderij waar ik als boerenzoon ben grootgebracht. Dankzij het perfectioneren van onze innovatieve strooitechnieken bereiken we, behalve capaciteitsverhoging en gewichtsbesparing, tot wel 90% aan reductie van bestrijdingsmiddelen. Dit realiseren we voor de gewassen van onze klanten in binnen- en buitenland”, aldus de ondernemer uit Breugel.

Natuurlijke groei
Anno 2022 is het bedrijf van Adriaan zijn natuurlijke groei blijven maken en met bijna vijf fulltime krachten plus een flexibele ‘schil’ ziet hun toekomst er zonnig uit. Via een fijnmazig dealernetwerk van landbouwmechanisatiebedrijven vinden de technische oplossingen van Agricult hun weg richting de akkers. Hun innovaties worden toegepast in steeds meer landbouwsectoren die graag willen verduurzamen. Gelukkig maken chemische bestrijdingsmiddelen daarbij plaats voor groene, biologische middelen. Het succes van die omslag hangt nauw samen met een goede toepassing en dosering ervan. Precies daar verlegt Adriaan met zijn team grenzen via innovatieve oplossingen.

Veilig en duurzaam

“De basis voor de agrarische sector is het produceren van veilig en duurzaam voedsel. Na de Tweede Wereldoorlog lag het accent vooral op ‘nooit meer honger’. Hoewel de Nederlandse agrarische sector daar meester in is, is er nu een trend gaande waarbij erg kritisch wordt gekeken naar de manier waarop we produceren in ons overbevolkte landje. Voor de gangbare landbouw geldt dat we nog een enorme slag kunnen maken via het tegengaan van verliezen en door de inzet van ‘groene’ middelen bij de teelt. Bij het cultiveren van die natuur voor onze voedselvoorziening hebben we als mens de verantwoordelijkheid dit duurzaam te doen, dus zonder daarbij de biodiversiteit in gevaar te brengen of onze kostbare gronden uit te putten”, vervolgt de nuchtere ondernemer.

Goede doelen
Hoewel Adriaan uiteraard verguld was met de aandacht die hij destijds ontving, blijft hij stellig van mening dat de voetjes van de vloer en een lekker hapje eten met gelijkgestemden minstens zo belangrijk zijn. Adriaan tot slot: “Natuurlijk hebben wij de pr-vruchten geplukt van een positieve stimulans in vakbladen en in ons dorp. Toch blikken we vooral terug op een markante gebeurtenis in ons bestaan en de fantastische steun aan goede doelen die ieder jaar verbonden zit aan deze avond.”

Beleef het mee
Het meebeleven van zo’n ontspannen Ondernemersavond van de Lionsclub Son en Breugel is ook voor u een prachtige gelegenheid; bestel uw kaarten voor deze feestavond die zaterdag 25 juni wordt gehouden via www.ondernemervhjaar.nl of kijk naar de mogelijkheden voor sponsoring.