Paul bij zijn bedrijf op de Sonniuswijk
Paul bij zijn bedrijf op de Sonniuswijk Foto: Wil Feijen

‘Het draait altijd om de mensen’

Algemeen Ondernemer van het Jaar

Son en Breugel - Bedrijfshygiëne kent vele variëteiten, van preventief advies tot aan bestrijding van hardnekkige plagen. Denk bijvoorbeeld aan dier- en plantenziektes of ongediertebestrijding, voor overheden en voor bedrijven uit de foodsector.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Mede omdat eigenaar/oprichter Paul van Eck van Van Eck Bedrijfshygiëne al 34 jaar in het vak zit, heeft hij een schat aan ervaring opgebouwd. Als een ware ‘Willy Wortel’ heeft hij menige uitvinding achter zijn naam staan, waarvan het bedrijf dagelijks de vruchten plukt. Niet voor niets werd hem de titel ‘Ondernemer van Son en Breugel 2011’ toegekend op de Ondernemersavond van de Lionsclub Son en Breugel. Tijdens die feestelijke uitreiking in 2012 waren ook al zijn toenmalige 15 personeelsleden aanwezig.

Vestigingen
Inmiddels is Van Eck werkzaam met 60 personeelsleden en zijn ze vanuit Esp verhuist naar de Sonniuswijk 43, waar binnenkort een geheel nieuw gebouw in gebruik wordt genomen. Naast twee locaties in Son en Breugel heeft Van Eck nog een bedrijfspand in Vaassen (Gelderland). Sinds het behalen van de titel kan er met recht gesproken worden van gestage groei van deze ‘smetteloze’ onderneming.

Vertrouwen
In al zijn bescheidenheid zal Paul die credits echter geven aan zijn waardevolle personeelsleden, zijn belangrijke ontwikkelpartners en aan zijn trouwe klanten. Het is tekenend voor deze baas, die in de kantine nog iedere dag een boterhammetje eet tussen zijn medewerkers. Paul: “Uiteindelijk komt het neer op vertrouwen opbouwen, ontvangen en geven aan de mensen met wie we iedere opdracht, groot of klein, professioneel uitvoeren. Elkaar iets gunnen, werken aan een duurzame relatie en goed zorgen voor je kostbaarste bedrijfsmiddel: het personeel.”

Interne opleiding
Vooral dat laatste zorgt ervoor dat Paul relatief weinig problemen heeft met personeelstekort. Vrijwel alle werknemers zijn intern opgeleid binnen het eigen opleidingsprogramma en deze programma’s zijn in samenspraak met geautoriseerde instanties ontwikkeld. Hierdoor blijft het bedrijf toekomstbestendig en loopt het voorop qua innovatie. Paul: “Met name die brede kennis garandeert een bijna universele inzet van ons personeel binnen de bedrijfsvoering en houdt ons werk enorm gevarieerd in binnen- en buitenland. De enorm platte organisatiestructuur kenmerkt zich verder door hard werken en altijd klaarstaan voor klanten.”

Breed scala
Hij vervolgt: “Stiekem ben ik dan ook trots op hetgeen ik sinds mijn 18e jaar, samen met ons team, heb opgebouwd. Nooit heb ik me hoeven wagen aan een businessplan, maar puur met gezond boerenverstand hebben we oplossingen telkens zelf ontwikkeld. Deze geven pasklare antwoorden op bijvoorbeeld een epidemieuitbraak zoals vogelgriep, of andere hygiëneproblemen.” Zowel de preventieve adviesrol als de actieve bestrijding van ziektes of plagen gebeurt bij Van Eck voor een breed scala aan klanten. Naast de agrarische sector en de rijksoverheid lopen er meerjarige contracten met onder meer Artis, Schiphol, het Rijksmuseum, supermarktketens en bakkerijen. Ook hier om de hoek ontzorgt het team van Paul structureel klanten als Best ZOO en Royal Swinkels Family Brewers.

Wil je op 25 juni ook graag het glas heffen met ondernemende mensen zoals Paul? Dat kan bij uitstek op de ondernemersavond van de Lionsclub Son en Breugel. Bestel kaarten via www.ondernemervhjaar.nl of kijk op de site naar de mogelijkheden voor sponsoring.