Nieuwe innovatieve manier van de eikenprocessierups bestrijding
Nieuwe innovatieve manier van de eikenprocessierups bestrijding Foto: Wil Feijen

Landelijke primeur in bestrijding eikenprocessierups

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Vergeleken met vorig jaar voorspelt het Kenniscentrum Eikenprocessierups met name voor Noord-Brabant een flinke toename van het aantal rupsen en de daarmee verbonden overlast. De gemeente Son en Breugel heeft om die reden als eerste gemeente in Nederland samen met twee lokale ondernemers gekozen voor een nieuwe methode van bestrijding, de zogenaamde EPR. Deze methode is al beproefd in Spanje. Op donderdag 9 april gaven wethouder Jan Boersma en communicatieadviseur Joost Claassen van de gemeente samen met de ondernemers Toon Meulendijks van KUUB Grondwerken en Lex Kneppers van Van Eck Bedrijfshygiëne een demonstratie van de geplande maatregelen.

Redactie: Jürgen Feuerriegel
Fotograaf: Wil Feijen

De toename van de eikenprocessierups heeft verschillende redenen: de gestegen gemiddelde temperatuur in Nederland, de warme winters en er zijn minder natuurlijke ‘vijanden’ (insecten) als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Bovendien zijn er meer eikenbomen door nieuwe aanplant. Het aantal eikenprocessierupsen is vorig jaar al gegroeid waardoor er dit jaar nog meer zullen zijn. Een vrouwelijke vlinder kan tot tweehonderd eitjes leggen; vandaar dat het landelijke Kenniscentrum Eikenprocessierups dit jaar een piekjaar verwacht.

Brandhaartjes
De gemeente Son en Breugel heeft al vroeg plannen gemaakt. In de periode eind april/begin mei moet de bestrijding worden uitgevoerd, anders zijn de rupsen al te groot en hebben ze hun brandhaartjes ontwikkeld die zo veel overlast kunnen veroorzaken. Om te beginnen is er aandacht voor natuurlijke bestrijding door het zaaien van bloemrijk grasland en het vermeerderen van mezenkastjes. Hoe meer mezen, hoe minder rupsen. Vier basisscholen hebben mezenkastjes getimmerd en de gemeente roept alle inwoners op om kastjes in de eigen tuin op te hangen. Tegelijk zal biologische bestrijding worden toegepast door het spuiten (benevelen) en het injecteren van eiken in bepaalde, speciaal door de gemeente aangewezen sectoren waar veel mensen komen, zoals speeltuinen, sportvelden en bospaden.

Benevelen
Een speciaal ontworpen spuitmachine gaat de bomen volledig benevelen en tegelijk worden de eiken geïnjecteerd. In de stam wordt een gat van 6 cm diep geboord om een ‘infuus’ met het bestrijdingsmiddel aan te brengen. Binnen enkele minuten wordt het middel door de boomsappen opgenomen en uiteindelijk komt dit in de bladeren terecht. De rupsen eten de bladeren en sterven nog voor dat zij hun brandharen hebben gekregen.

Vergunning
Deze methode is reeds in Spanje op dennenprocessierupsen met succes beproefd, maar is nieuw voor Nederland. De genoemde ondernemers hebben recent van de overheid de vergunning gekregen om dit middel te mogen gebruiken. Bij de toekenning van de vergunning is natuurlijk gekeken naar de mogelijke schade voor andere insecten en voor vogels. De neveneffecten voor overige insecten zijn minimaal en vogels komen er niet mee in aanraking.

Effectieve manier
De verwachting is dat deze nieuwe methode een bijzonder effectieve manier is om de processierups aan te pakken en de overlast aanzienlijk te verminderen. In de tweede helft van mei wordt opnieuw gecontroleerd en worden de resultaten van deze pilot bekendgemaakt.

Eikenprocessierupsen die in de zomer van 2019 voor veel overlast zorgden