Paul en Corrie Kurpershoek-Jasper
Paul en Corrie Kurpershoek-Jasper Foto: Wil Feijen

60 jaar getrouwd Paul en Corrie Kurpershoek-Jasper

Human Interest

Son en Breugel - Paul en Corrie Kurpershoek-Jasper zijn op 10 juli 2022 60 jaar getrouwd en dat vieren ze op 17 juli. Paul (83) en Corrie (81), beiden geboren in Amsterdam, leerden elkaar 63 jaar geleden kennen in een jeugdsoos in Amsterdam.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Corrie komt uit een gezin van vijf kinderen, waarin zij op een na de oudste was. Toen zij in de zesde klas van de lagere school zat, werd haar moeder ziek en moest zij thuisblijven om het huishouden te runnen en voor haar jongere broers en zussen te zorgen. “Toen ik 16 jaar oud was moest ik centjes gaan verdienen”, vertelt Corrie, “ik ben eerst huishoudelijk werk gaan doen bij gezinnen, en enkele jaren later kon ik bij een bank gaan werken, de Nederlandse Handelsmaatschappij. Van daaruit ben ik bij Vroom en Dreesman terechtgekomen, waarvoor ik, tot de geboorte van mijn kinderen, in verschillende filialen gewerkt heb.

Paul, de op een na oudste van zeven kinderen, is na de lagere school fijnmechanica gaan studeren en na zijn studie bij een computermaatschappij gaan werken. “In die tijd moest je ook nog op de zaterdagmorgen werken, dat vond ik maar niks”, lacht hij. Daarom besloot hij naar de avondschool te gaan voor toelating tot de Hogere Zeevaartschool voor scheepswerktuigkundige. “Ik werd werktuigbouwkundige in de machinekamer van een groot zeeschip, en ik was 19 jaar toen ik voor de eerste keer ging varen”, aldus Paul.

Paul en Corrie woonden toen ieder met hun ouders in een nieuwbouwwijk in Amsterdam. “Daar was verder niks te beleven”, vertelt Paul, “maar op zaterdagavond was er een jeugdsoos en daar kwam bijna iedereen uit de buurt. Ik kwam daar met iemand in gesprek en ik vroeg of hij toevallig ook een zus had, en of hij die dan eens mee kon brengen.” Dat deed hij, en dat was Corrie. Die avond spraken ze af voor de volgende soosavond. “Zo ging dat vroeger”, vult Corrie aan. Twee jaar later waren ze verloofd.

Een eigen huisje
En alweer 60 jaar geleden trouwden ze en gingen bij de ouders van Corrie inwonen. Paul was heel vaak van huis. Hun oudste zoon werd twee jaar later geboren. Corrie vond het heel zwaar om een kind alleen op te voeden terwijl haar man op zee was. Later kregen ze een eigen huisje, hun dochter werd geboren, en Paul besloot voortaan thuis te blijven en ander werk te gaan zoeken. “Ik vind het nu nog steeds erg voor Paul dat het zo is gelopen, maar ik was zo blij dat we eindelijk een normaal gezinnetje hadden”, aldus Corrie.

Nadat Paul bij verschillende aannemers had gewerkt in de technische dienst is hij in 1975 gaan werken bij Beton Son, en toen zijn ze ook in Son in de Gentiaan komen wonen. “Hier hebben we 46 jaar gewoond, en ik denk nog vaak terug aan die mooie tijd dat we daar woonden”, vertelt Corrie. “Vooral in de beginjaren. We hadden elk jaar een barbecuefeest met de buren, dat tot de volgende morgenvroeg duurde. De winkels waren dan weer open, en wat er op was, konden we dan weer aanvullen. En in de winter gingen we ‘s nachts schaatsen op het Oud Meer. Jammer dat die dingen over gaan”, aldus Corrie.

Paul vertelt dat hij altijd een droom heeft gehad: “Zodra ik met pensioen was, zouden we een caravan kopen en samen door Europa gaan trekken.” Maar het mocht niet zo zijn. Ze waren in Normandië, en Paul kreeg wat gezondheidsklachten. “We raadpleegden daar een arts en die adviseerde ons dat het beter was om terug te gaan naar huis”, zegt Corrie. Door de gezondheidsklachten van Paul is het bij die droom gebleven, maar er zijn nog wel verschillende kleine uitstapjes met de caravan gemaakt.

Vieren
“Onze 60-jarige trouwdag gaan we vieren met onze kinderen, vijf kleinkinderen, achterkleinkind, familie en vrienden, bij de Vresselse Hut in Sint-Oedenrode. We proberen ze nog één keer allemaal bij elkaar te krijgen. We hebben vrienden die we al net zo lang kennen als we getrouwd zijn, en sommige broers en zussen hebben we vanwege de grote afstand en corona al jaren niet meer gezien. Het zal een echt gezellig ‘ouden-van-dagenfeestje’ worden”, lacht Paul.

Paul en Corrie wonen sinds anderhalf jaar in een seniorenwoning in de wijk ’t Zand. “Het is hier net een vakantiehuisje”, vertelt Corrie lachend. “We hopen dat we hier samen nog lang van kunnen genieten”, sluit het bruidspaar af.

Paul en Corrie Kurpershoek-Jasper