(vlnr) Oud wethouder Paul van Liempd, Jos de Bruin en John Frenken
(vlnr) Oud wethouder Paul van Liempd, Jos de Bruin en John Frenken Foto: Wil Feijen

Drie wethouders namen afscheid na zware raadsperiode

Politiek

Son en Breugel - In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd er afscheid genomen van drie wethouders in Son en Breugel: John Frenken stopt op eigen initiatief na ruim 10 jaar als wethouder, en ook Paul van Liempd gaf aan, na 3 jaar en als opvolger van de vertrokken Tom van der Nieuwenhuizen, zich niet meer beschikbaar te stellen als wethouder; Jos de Bruin werd door zijn eigen partij Dorpsvisie niet meer voorgedragen als wethouder en moest dus plaatsmaken; hij keert wel terug in de lokale politiek, maar dan als raadslid voor Dorpsvisie.

Redactie: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

De vertrekkende wethouders werden bedankt voor hun inzet voor de gemeente Son en Breugel tijdens een kleine receptie voorafgaand aan de raadsvergadering. Door burgemeester Hans Gaillard werden ze in de raadsvergadering nog extra bedankt. Maar voordat hij dat deed richtte hij zich tot de raad, om nog even de afgelopen raadsperiode de revue te laten passeren.

Om wethouder te kunnen zijn, moet je heden ten dage een rechte rug en veel uithoudingsvermogen hebben, zo hield hij de raad voor. Wethouder zijn is volgens Gaillard steeds meer een roeping in een samenleving waar ieder zijn of haar eigen nieuws en gelijk kan creëren. “Waar ‘ik’ de overhand krijgt over ‘wij’ en waar vergeten wordt dat wie beschuldigend wijst, ook naar de overheid, tevens met drie vingers naar zichzelf wijst”, aldus Gaillard.

Streep onder het verleden
Volgens hem past de afgelopen raadsperiode goed in dat plaatje. “Met een wethouder die opstapt en fracties waar leden zich afsplitsen. Het was een zware raadsperiode en zeker niet de beste die ik in de afgelopen 19 jaar mocht meemaken”, aldus Gaillard. Als voorbeeld noemde hij de onderwerpen omgevingsvisie, de scholen in Breugel, de bossen, en het dorpshuis. “Dossiers waarbij vanuit de loopgraven van het eigen gelijk het college telkens weer onder vuur werd genomen”, zei de burgemeester. Natuurlijk ging er volgens Gaillard ook heel veel goed. “Maar het zijn die 20 procent rotdossiers die 80 procent van de tijd en de aandacht vragen, die de sfeer bepalen en het wantrouwen voeden”, aldus Gaillard. Toch keek hij graag positief vooruit: “Vandaag zetten we een streep onder het verleden, dat hoort bij afscheid nemen, en dat doen we nu.”

Daarna bedankte hij de vertrekkende wethouders persoonlijk met een kort verhaal over wat hun wethouderschap heeft betekend voor de gemeente en haar inwoners.