Lezing Bijgeloof in Brabant
Lezing Bijgeloof in Brabant Foto: Ingezonden

Lezing ‘Bijgeloof in Brabant’ door Paul Spapens

Algemeen

Son en Breugel - Op 25 oktober organiseert Erfgoedvereniging Son en Breugel (voorheen Heemkundekring) een lezing over bijgeloof in Brabant. Het wordt een interessante en plezierige lezing waarbij veel interactie mogelijk is. U bent van harte uitgenodigd

Paul Spapens is een Brabantse journalist en schrijver, gespecialiseerd in Brabants volksgeloof. Bijgeloof is daar een tot de verbeelding sprekend en voor iedereen herkenbaar onderdeel van.

Hij staat garant voor een plezierige lezing. Hij is voormalig dagbladjournalist en publiceerde tientallen boeken over Brabantse onderwerpen, in het bijzonder immaterieel erfgoed.

Paul baseert zijn lezing deels op zijn boek ‘Bijgeloof van alledag’. In dit succesvolle boek geeft hij voor elke dag van het jaar een voorbeeld van een bijgelovige praktijk. Zijn journalistieke achtergrond blijkt uit de keuze van de voorbeelden; deze staan zeer dicht bij de belevingswereld van vandaag. Tijdens de lezing laat hij zien dat bijgeloof nadrukkelijk een onderdeel is van het leven van de Brabander van nu.

Talrijke bekende uitingen passeren de revue, zoals het afkloppen op (blank) hout, niet onder een ladder doorlopen, gezondheid wensen als iemand niest, en het fenomeen van het gelukbrengend hoefijzer. Tijdens de lezing worden op een deskundige manier achtergronden en herkomst en dergelijke beschreven, en getoond, want het interessante verhaal wordt ondersteund door talrijke mooie foto’s.

Bijzonder aan deze lezing is dat hij interactief is. Voortdurend nodigt Paul de bezoekers uit om zelf met voorbeelden te komen van bijgelovige praktijken. Door de brede culturele aanpak van het onderwerp roept het verhaal veel herkenning op. De lezing sluit aan bij een groeiende belangstelling voor het fenomeen bijgeloof.

De lezing is in het Dommelhuis en begint om 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur. Voor leden van de Erfgoedvereniging is deelname gratis, abonnementhouders van Bibliotheek Dommeldal kunnen via de bibliotheek kaarten kopen tegen een gereduceerde prijs van € 3,-, niet-leden betalen € 5,-