Dr Bollen
Dr Bollen Foto: Wil Feijen

Medisch Centrum De Linden

Human Interest

Doortastende huisartsen in Son en Breugel

Pakweg een kwart eeuw geleden was de huisarts een achtenswaardig man die zijn leven ten nutte van het dorp aan zijn zorgbehoevenden stelde. Zijn vrouw was de doktersassistente, wist alles van zijn patiënten en runde de apotheek en de praktijk, die aan huis gevestigd waren. De dokter kon destjds zijn vak uitoefenen min of meer zoals hij dat wilde, ondersteund door zijn meelevende gezin. De dokter van toen was een notabele waar iedereen tegenop keek, geroemd om zijn 24-uurs bereikbaarheid en het levenslange contact, dat hij had met families en individuele patiënten.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Echter tijden veranderen en beroepen ontwikkelen zich. De huisarts heeft zich ontpopt van een mannelijke solist, met zijn echtgenote als doktersassistente, tot een – steeds vaker vrouwelijke – ondernemende teamplayer. Er worden nu heel andere eisen aan het vak gesteld. De moderne huisartspraktijk is de spil in de 'eerstelijns' gezondheidszorg en bestaat uit een team van verschillende medisch deskundigen: de huisarts zelf, de huisarts in dienst, de huisarts-in-opleiding, de doktersassistente en verschillende praktijkondersteuners. Solistische praktijken komen steeds minder voor, de meeste huisartsenpraktijken werken tegenwoordig samen in een medisch centrum waarbij de praktijken op zich eigen baas blijven.

Medisch Centrum de Linden is in 2005 gestart door de vestiging van 4 huisartsenpraktijken. Sindsdien hebben diverse ontwikkelingen in de eerstelijnszorg plaatsgevonden, waaronder de introductie van de zorgprogramma's voor mensen met chronische ziektes, de digitalisering en de intrede van praktijkondersteuners. Dit heeft veel veranderingen binnen de praktijkvoering en uitbreiding van het team met zich meegebracht. We praten over het wel en wee en de ontwikkelingen van het Medisch Centrum de Linden met huisarts R.J.A. Bollen.

Een bevlogen huisarts
Ralf Bollen is sinds 2001 werkzaam als huisarts. In 2003 heeft hij de praktijk overgenomen van huisarts Cees Hoek, voormalig huisarts te Breugel. In 2005 is de praktijk van huisarts Bollen toegetreden tot het Medisch Centrum de Linden gevestigd aan het 17 Septemberplein in Son met een dependance in Breugel. Ralf Bollen is 46 jaar, gehuwd, heeft twee kinderen van 9 en 10 en is woonachtig in Sint-Oedenrode. In zijn vrije tijd is hij een fanatiek hardloper.
Waarom ben je huisarts geworden? "Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in het doktersvak en ik had een grote belangstelling voor mijn medemens. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren in Maastricht. Ik kwam er al gauw achter dat ik een generalist was op het vakgebied. Na mijn co-schap huisartsgeneeskunde wist ik het zeker: Ik wilde later huisarts worden en ben de specialisatie gaan volgen. Een unieke combinatie tussen geneeskunde en de vertrouwenspersoon, dichtbij de patiënt. Een keuze waar ik tot op heden geen spijt van heb. Ik vind het nog steeds een prachtig vak."

Waarom bestaat het Medisch Centrum uit vier huisartsenpraktijken? " Ons verzorgingsgebied wordt gevormd door de gemeente Son en Breugel en de omliggende landelijke gebieden. Het Medisch Centrum bedient ca. 13.000 patiënten. Als wij één praktijk gehad zouden hebben werden de spreekuren verdeeld over alle huisartsen. De patiënt werd dan geconfronteerd met steeds andere gezichten. Vandaar dat we ook het inloopspreekuur hebben afgeschaft, dat was zowel voor de patiënt als de dokter een ongewenste situatie. We werken nu, los van de spoedgevallen, met vaste afspraken. Door de praktijken op te delen hebben patiënten te maken met niet meer dan twee huisartsen, een man en een vrouw, die hun zorg onderling goed afstemmen en zo een vertrouwensrelatie kunnen opbouwen met de patiënt. In mijn geval voer ik de praktijk samen met huisarts Sophie van der Voort. De assistenten en praktijkondersteuners werken wel voor alle praktijken. Alle huisartsen werken met dezelfde protocollen en richtlijnen en worden regelmatig gevisiteerd. Medisch Centrum de Linden is modern georganiseerd en NHG geaccrediteerd. Voor de huisartsenzorg 's avonds, 's nachts of in het weekend wordt samengewerkt met de huisartsenpost Eindhoven. Uiteraard verzorgen wij zelf de visites voor terminale en ernstig zieke patiënten, alle huisartsen wonen in de buurt. We zijn aangesloten bij zorggroep DOH, die bestaat uit 17 grootschalige, zelfstandige huisartsenpraktijken in Zuid Oost Brabant. De DOH-organisatie faciliteert de onderlinge samenwerking en de verbinding met ketenpartners in de generalistische zorg voor patiënten in de aangesloten praktijken van huisartsen met name in de chronische zorg."

Is er een verandering in de rol van de huisarts? "De patiënt die met de kleine problemen naar het spreekuur komt zal wel blijven bestaan, evenals de spoedpatiënt. Maar de huisarts wordt meer en meer de begeleider en adviseur van mondige patiënten én van kwetsbare thuiswonende ouderen in het steeds complexer wordende medische veld. Er wordt door de overheid steeds meer taken gedelegeerd naar de eerstelijn. Dat geeft enerzijds korte lijnen en betaalbare zorg maar anderzijds een verzwaring in de praktijkvoering en vereist een nauwere samenwerking met ketenpartners. Al onze verrichtingen vallen onder de basisverzekering, dus die hebben geen effect op het eigen risico. Iedereen krijgt gelijke zorg, kwalitatief van hoog niveau en dichtbij huis."

Zelfzorg wordt de trend
"Wat we gaan zien is een verschuiving van een deel van de zorg die we nu als professionals leveren, naar meer zelfzorg en preventie. Dat kan omdat mensen veel beter geïnformeerd worden, plus de ontwikkeling van de digitale wereld. Eén van onze taken zal zijn om onze patiënten daarin de weg te wijzen. De zorg gaat naar voren schuiven, richting zelfzorg. Er komen bijvoorbeeld meer methoden waarmee je zelf eenvoudig zaken kunt meten waarvoor je eerder naar dure instanties moest. Daarnaast zien we een verschuiving in de opvang en begeleiding van de chronische patient door de praktijkondersteuners, die taken uitvoeren die voorheen vaak op poliklinieken van het ziekenhuis plaatsvonden. Dit betreft ook de begeleiding van de GGZ-patiënt dat nu veelal door ons Medisch Centrum opgepakt wordt in samenwerking met de gemeente. Een andere ontwikkeling is dat de patiënt, sinds kort zelf digitaal een afspraak voor het spreekuur kan maken zonder tussenkomst van de assistente."

Als laatste nieuwsfeit vermeldt huisarts Bollen dat het Medisch Centrum binnenkort start met het opleiden van een nieuwe functie binnen de huisartsenpraktijk: de Verpleegkundig Specialist. "De opleiding duurt twee jaar en huisarts van de Bogaerde en ikzelf zijn de opleiders in de praktijk. De verpleegkundig specialist gaat zich bezig houden met routinematige medische zorg in combinatie met (hoog complexe) verpleegkundige zorg. Meestal gaat het om klachten aan keel, neus, oor, bewegingsapparaat of huid met name in de zorg voor ouderen, waardoor medische en verpleegkundige zorg kunnen worden geïntegreerd."
Kortom het Medisch Centrum De Linden timmert aan de weg en is volop in beweging.

Wij danken huisarts Bollen voor het verhelderende interview.