Gerry Sterken
Gerry Sterken Foto: Wil Feijen

Een leven in teken van zorgzaamheid Een interview met Gerry Sterken

Human Interest

In juni is het precies 30 jaar, dat Gerry Sterken koster is. Voornamelijk in de Sint Petrus Bandenkerk, die sinds eind vorig jaar aan de dienst onttrokken is. Sindsdien in de Sint-Genoveva Kerk in Breugel. Het is een opmerkelijk jubileum van een vrouw, wiens leven in het teken van zorgzaamheid staat. Reden voor een goed gesprek, leek DeMooiSonenBreugelKrant!

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

Ik sprak Gerry Sterken in haar woning in de Willemstraat in Son. 80 jaar is ze en nog steeds vitaal en actief! Onder andere als koster, iets dat ze met liefde en plezier doet. Wat doet een koster allemaal? 'Een koster is een kerkbewaker', vertelt Gerry. 'De koster zorgt voor de sleutels, voor het licht en de verwarming in de kerk, de koster zorgt ervoor dat de kleding van de pastoor klaar ligt en alle attributen die voor de dienst nodig zijn aanwezig zijn en klaar staan.

Een rol op de achtergrond

'Ik doe het al zo lang, het hoort bij mijn leven', zegt Gerry. 'Het is leuk om te doen, het geeft een stukje invulling aan mijn leven.' Er komt veel meer bij kijken dan mensen wellicht denken, zeker als naast de normale dienst bijvoorbeeld een doopviering plaats vindt. Ook met de voorbereiding van trouwmissen had Gerry het druk, al is dat tegenwoordig veel minder. Daarnaast zijn er uitvaarten, die eveneens de nodige voorbereidingen vergen.

Alles moet in orde zijn als de dienst begint, de koster luidt ook de klok. Gerry kijkt of de pastoor en de misdienaars netjes aangekleed zijn. Ze zet het wierookvat klaar, en zorgt dat het kooltje aangestoken is. Niet alleen moet alles klaar staan voor de diverse diensten, het moet ook weer opgeruimd worden. De pastoor verzorgt de mis, de koster verzorgt alles er omheen.

Het is een rol op de achtergrond, een rol die Gerry prima past. 'Ik blijf liever op de achtergrond', zegt Gerry, al maakt ze voor dit interview een uitzondering. Voor de volledigheid moet ik wel vermelden dat Gerry niet de enige koster is, naast haar zijn er nog twee andere kosters.

Muziek speelt een grote rol

Wie denkt dat Gerry het druk genoeg heeft, heeft zeker gelijk. Toch vindt Gerry ruimte voor nog meer vrijwilligerswerk. Zo zingt ze in het parochiekoor en het Sons Musical en Operettekoor, ook al vele jaren. Op 6 september 1978 is Gerry lid geworden van het parochiekoor, dat in 1985 heropgericht is. Ze is dus al 40 jaar lid van het parochiekoor, wat het Musical en Operettekoor betreft staat de teller momenteel op 25 jaar. Ook heeft Gerry gezongen bij Amuson, dat helaas is opgeheven. Het leuke van Amuson was dat het alleen om het kerstconcert ging, omdat er ingeschreven moest worden, was de samenstelling niet ieder jaar hetzelfde.

Muziek zit wel in de familie, Gerry's vader was secretaris van de harmonie in Acht, waar Gerry oorspronkelijk vandaan komt. Twee broers van Gerry speelden ook bij de harmonie (piston, bariton en bugel), Gerry en haar drie zussen speelden tamboer. Dat was overigens bepaald niet gebruikelijk in die tijd, samen met een vriendin wiens vader penningmeester was kregen ze het toch voor elkaar!

Daarnaast is Gerry actief bij het Bijna Thuis Huis, Gerry springt bij waar en wanneer het nodig is. Gerry heeft in het verleden 18 jaar als bejaardenverzorgster gewerkt, ze heeft ook haar ouders en een oom en tante verzorgd.

Het zorgzame zit in Gerry, daarom is het mooi dat we daar nu aandacht aan kunnen besteden. DeMooiSonenBreugelKrant hoopt dat Gerry nog vele jaren mag zorgen!