Vrijwiliigers aan het werk voor de voedselbank
Vrijwiliigers aan het werk voor de voedselbank Foto: Wil Feijen

Ontstaan van de Voedselbank Best, Oirschot, Son en Breugel.

Human Interest

Moeder Theresa zei ooit: "Wat me het meest ergert, is niet dat er rijken en armen bestaan, het is de verspilling." Zo luidt ook de terechtwijzende spreuk op de nationale website van de voedselbank. Met de komst van voedselbanken, de noodfondsen en andere particuliere ondersteuning gaat de armoedebestrijding deels weer terug naar de sfeer van de gunst en wordt niet langer een bij wet geregeld recht. De voedselbank is hiervan bij uitstek een voorbeeld: de minima hebben geen hogere uitkering nodig, goed georganiseerde schuldhulpverlening is niet belangrijk en gesubsidieerde banen zijn uit de tijd. Bevlogen vrijwilligers doen iets goeds voor de samenleving. Het lijkt op de participatiesamenleving optima forma. Momenteel zijn er al 169 Voedselbanken in Nederland, die ca. 132.500 mensen helpen met de uitgifte van voedselpakketten.

Onderstaand verhaal gaat over het ontstaan van de voedselbank Best, Oirschot en Son en Breugel en is opgetekend door Corry van Asseldonk, een betrokken Sonse met het hart op de juiste plaats. De foto's zijn van Wil Feijen.

Het begon allemaal met persoonlijke betrokkenheid voor minder bedeelden
Een tijdje geleden kwam ik Frans en Mia van Rosendaal tegen. Zij zijn de oprichters van de Voedselbank Best, Oirschot en Son en Breugel. Mia vertelde hoe zij met dit werk begonnen was en hoe dit uiteindelijk gegroeid is tot een voedselbank. Ik was zo in de ban van haar verhaal , dat ik het graag wilde opschrijven.
Mia was al 15 jaar voorzitster van de ziekenbezoekgroep in de Antoniusparochie in Best. Tijdens die huisbezoeken kwam Mia wel eens op adressen waar de mensen het heel slecht hadden en de eindjes aan elkaar moesten knopen voor eten, kleding, huishoudelijke spullen en speelgoed voor hun kinderen. Bij de parochie hadden ze destijds een inzameling voor kerstpakken. Mia regelde dat de kerstpakketten als iets extra's, bij de minder bedeelde mensen kwamen in de dure december maand. Maar al doende bedacht ze: "Januari is net zo goed een dure maand, dan komen de rekeningen weer binnen. Deze maand zouden we toch ook iets extra's moeten kunnen doen." Ze tikte 'een klomp met een steel eraan' op de kop en ging ten tijden van Sinterklaas met de klomp rond in de kerk voor de minderbedeelde mensen. Ze haalde 1000,- gulden op. Hiervoor kocht ze bonnen die in januari te verzilveren waren bij diverse winkels zoals supermarkten en kledingwinkels en die deed ze in de pakketten, zodat deze mensen in januari ook nog wat konden kopen.

Ook de Efteling en de Paus hielpen een handje mee
In die tijd ontmoette ze een vader met 2 kinderen en die kinderen waren nog nooit op vakantie geweest. Ze schreef samen met de Pastoor een brief aan de directie van de Efteling over dit gezin en kreeg bericht terug dat dit gezin drie dagen lang gratis in het hotel en op het park van de Efteling mocht verblijven. Niet lang daarna viel haar oog op een klein overgenomen redactioneel artikel van de Paus in de plaatselijke krant. De Paus schreef in dit verhaal dat hij vond dat iedereen eens per jaar op vakantie zou moeten kunnen gaan. Mia vergrootte dat verhaal tot A4 formaat en stuurde dit naar alle kloosters die ze kende met een banknummer van een speciaal daarvoor door haar geopende rekening. Ze kreeg in een mum van tijd 10.000,- gulden op deze rekening gestort. Voor dit bedrag kocht ze een caravan, die ze opknapte en dit werd op de camping 'het vakantieoord'. Hier konden dan de minderbedeelde mensen met kinderen een weekje op vakantie. Dit ging een paar jaar goed totdat er op de camping chalets kwamen en de caravans moesten verdwijnen. Ze hield nog € 6000,= over aan de uitzetting.

Kunnen jullie samen geen voedselbank in Best opzetten?
In november 2004 ging haar man Frans met pensioen en kreeg hij zodoende ook meer vrije tijd. In die periode was de voedselbank in Helmond in opbouw en vroeg een betrokken pastoraal medewerker of zij dat misschien ook in Best op konden zetten? Daar hadden Frans en Mia wel oren naar. Ze gingen eens kijken en praten in Helmond. Hier kregen ze in het begin wat artikelen om ze op weg te helpen. In 2005 is de Stichting Voedselbank Best e.o. formeel opgericht. Frans heeft veel connecties in de politiek. Mia had een jarenlange ervaring met vrijwilligerswerk en grote betrokkenheid met de doelgroep. Ze huurden een grote ruimte, schreven supermarktketens aan en zochten vrijwilligers, eerst onder familie en kennissen. Al snel werden er van alle kanten voedingsmiddelen en acties aangeboden. De supermarkten boden spullen aan die om verschillende redenen niet verkocht kunnen worden. Dat kan zijn om de houdbaarheidsdatum of om een product dat uit het assortiment gaat, of dat er teveel in voorraad was of een verpakking die niet helemaal meer in tact was. Al deze nog goede spullen zouden anders vernietigd worden.

Veel acties en activiteiten ter ondersteuning
Diverse goededoelenorganisaties boden aan om acties te organiseren waarvan de opbrengst dan voor de voedselbank bestemd zou zijn. Belangrijke verenigingen voor de voedselbank zijn De Lions Club, De Rotary club en Ladies' Circle. Eerst werkte de stichting alleen voor inwoners uit de gemeente Best, maar vanaf 2006 ontvangen ze ook vele verzoeken uit Oirschot en Son en Breugel. De stichting krijgt subsidie van de gemeente, waarvan ze de vaste lasten kunnen betalen. Er is een stichting 'Vrienden van de voedselbank Best e.o'. Hier kunnen bedrijven of particulieren zich bij aansluiten om zodoende een financiële bijdrage te leveren. In diverse supermarkten staat bij de inname van de lege flessen een soort boxje waar je de statiegeldbonnen in kan doen als bijdrage voor de voedselbank. Dit levert ook heel veel op en daar koopt Mia dan in die winkel weer wat duurdere spullen van zoals wasmiddel en verzorgingsartikelen.

Hoe kom je in aanmerking voor de voedselbank?
Op mijn vraag hoe komt een cliënt bij jullie binnen en hoelang kan hij men blijven en wat zijn de normen? Vertelt Mia: "Vaak wordt men via een hulpverlenende organisatie geattendeerd op de Voedselbank. Men kan zich ook persoonlijk aanmelden. Dan volgt een intakegesprek. De cliënten moeten hun bankafschriften en rekeningen van de laatste 3 maanden overleggen en daar wordt tevens geluisterd naar hun verhaal en geanalyseerd waaruit de problemen ontstaan zijn en worden adviezen gegeven ter ondersteuning. Dit wordt om de 3 maanden weer besproken. Deelname is voor een periode van maximaal 3 jaar. In de praktijk blijkt dat een cliënt in de meeste gevallen een periode van gemiddeld 8 maanden ondersteuning krijgt." De voedselbank heeft op dit moment 75 cliënten (veelal gezinnen). Regelmatig blijkt dat verdere hulp noodzakelijk is om uit hun benarde financiële situatie te komen. De vrijwilligers zullen de cliënten dan ook doorverwijzen naar diverse hulpverleningsinstanties zoals maatschappelijk werk en de sociale dienst, die hier dan ook regelmatig binnen lopen.

Strakke organisatie met betrokken vrijwilligers
Ik mocht een keertje binnen komen kijken. Wat me opviel was de strakke organisatie, de netheid en de warmte die deze vrijwilligers met z'n allen uitstralen. Menig bedrijf kan hier jaloers op zijn. Alles staat keurig netjes in de rekken, de pakketten staan klaar voor de cliënten, gesorteerd op drie verschillende groottes gebaseerd op de samenstelling van het gezin. De belangrijkste levensbehoeften zitten er altijd in. Dan kunnen de cliënten zelf langs het diepvriesvlees, het brood en de diverse verse groenten en vers fruit. Ik denk dat de eerste stap van de cliënten heel moeilijk zal zijn maar als ze eenmaal binnen zijn worden ze heel warm ontvangen en begeleid. Ze krijgen een warme hand op de schouder en de vraag "hoe is het met je?" De voedselbank kan ook mensen aanmelden bij de stichting 'Linda Foundation'. Ze krijgen dan eenmalig cheques van totaal € 600,- per gezin van bijvoorbeeld supermarkten en kledingwinkels. Ook organiseert de stichting elk jaar een Sinterklaasfeest met cadeaus voor de kinderen. Een vrijwilligersavond, waar artikelen zoals wijn (er wordt geen alcohol verstrekt aan de cliënten) en spullen die ze net te weinig hebben om in een pakket te doen, te verkopen aan de vrijwilligers. Deze opbrengst is ook weer voor de voedselbank. Tevens is er een kledingwinkel met gebruikte kleding. Hier wordt kleding verkocht voor een klein prijsje waarbij de opbrengst ook weer in de kas gaat. De verjaardagen van kinderen tot 15 jaar worden doorgegeven aan een landelijke instantie. De feestvarkens krijgen dan een cadeaupakket voor hun verjaardag en de voedselbank heeft ook nog eens 15 taartenbaksters als vrijwilliger, dus elke jarige krijgt ook een taart. Ook zijn er persoonlijke initiatieven van vrijwilligers. Zo heeft een echtpaar gezorgd dat de kinderen van de voedselbank naar een speciale voorstelling in Het Vestzaktheater konden gaan. Een leuke middag met ranja, chips en een persoonlijke attentie.

Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik neem mijn petje af voor Mia en Frans van Rosendaal die deze voedselbank hebben opgericht en voor al hun 35 vrijwilligers die dit mogelijk maken door hun inzet en vooral met zoveel hartelijkheid en betrokkenheid.
Voor meer informatie kun je nog kijken op hun website:
https://www.voedselbankbest.nl

Vrijwiliigers aan het werk voor de voedselbank
Vrijwiliigers aan het werk voor de voedselbank
Vrijwiliigers aan het werk voor de voedselbank
Vrijwiliigers aan het werk voor de voedselbank
Vrijwiliigers aan het werk voor de voedselbank