(Vlnr) Bert-Jan van Dinter, Ad van Etten van de Lionsclub aan het werk op de rotonde
(Vlnr) Bert-Jan van Dinter, Ad van Etten van de Lionsclub aan het werk op de rotonde Foto: Jack Smits

Klaprozen als protest op rotonde Planetenlaan

Human Interest

Son en Breugel - In 1918 speldt een vrouw voor het eerst een zijden klaproos op. Haar daad vindt alom navolging en de klaproos is in de vorige eeuw uitgegroeid tot een universeel herdenkingssymbool voor de slachtoffers van WO I, maar ook voor de krankzinnigheid van oorlog in het algemeen.

Redactie: Adrie Neervoort

Dit herdenkingssymbool van de Eerste Wereldoorlog is straks zichtbaar op de rotonde op de Planetenlaan. Op deze rotonde staat al enige tijd het kunstwerk ‘De Parachutist’ als herinnering aan de bevrijding van Son en Breugel in de Tweede Wereldoorlog. De Lions maakten de bouw ervan mede mogelijk.

Afgelopen weekend zaaiden enkele leden van de Lionsclub Son en Breugel een door hen aangelegde cirkel op de rotonde in met papavers. En zo worden de slachtoffers van twee wereldoorlogen herdacht op één rotonde in Son en Breugel.

De rotonde werd eerder al geadopteerd door Bas en Heidie Koopman van Europarts Zwembaden uit Son en Breugel, die daarmee voor het groenonderhoud aan de rotonde betalen. Zij ondersteunen het initiatief van de Lions Club van harte.

“Door deze mooie samenwerking ontstaat iedere zomer het prachtige beeld van ‘onze’ parachutist, die landt in een veld vol klaprozen: ons eigen Son en Breugels protest tegen de oorlog en een hartenkreet voor de vrede!”, zo vertelt een van de leden van de Lionsclub.

De rotonde op de planetenlaan. In de cirkel zullen straks de klaprozen staan.