Afbeelding

Ondernemers centrum Son luiden de noodklok over het parkeren

Politiek

Son en Breugel - Dinsdagochtend  5 juli om 08.00 uur had een delegatie van de ondernemers uit het centrum van Son een gesprek met twee vertegenwoordigers van de gemeente Son en Breugel op het gemeentehuis. Namens de gemeente waren aanwezig Eric-Jan de Haan en Hugo Smits.


De ondernemers hadden om dit gesprek verzocht omdat zij zicht ernstig zorgen maken over het parkeerbeleid nu, maar ook zeker in de toekomst met de komst van het nieuwe MFA. Wat de ondernemers betreft zijn er teveel vragen als het om het parkeren in het centrum van Son gaat.
De ondernemers wilden vooral duidelijk maken dat het nu al een groot probleem voor bezoekende klanten is om te parkeren in het centrum van Son, en dat dit met de komst van een MFA op de plaats van de tijdelijk parkeervoorziening waarschijnlijk niet beter zal worden.
Door de nieuw te bouwen MFA, de uitbreiding van de zalen van De Zwaan en het stijgen van het aantal inwoners door bijvoorbeeld de nieuwbouwwijk Sonniuspark zal het parkeerprobleem volgens de ondernemers alleen maar groter worden in het centrum van Son. De uitbreiding wordt door de ondernemers als positief gezien, maar dan moet er wel duidelijkheid komen over het parkeren in het centrum van Son.
Om dit moment is dat op donderdag, vrijdag en zaterdag volgens de ondernemers al een groot probleem. Zij krijgen dit regelmatig te horen van de klanten en verliezen daar in sommige gevallen zelfs klanten door. De gemeente is in de ogen van de ondernemers te passief, en is niet erg transparant als het over het parkeerbeleid na de bouw van de MFA gaat.

Eric-Jan de Haan wees de ondernemers op het centrumvisie plan van 2012. Hierin staat dat het aantal parkeermogelijkheden ook in het nieuwe centrum met de MFA hetzelfde zullen blijven. Maar concreet aangeven waar deze plaatsen dan zouden komen, is op dit moment niet mogelijk omdat dit afhankelijk is van het doorgaan van de nieuwbouw van het MFA en of dit dan ook op de aangewezen locatie zal plaatsvinden.
Het probleem is nu al zo groot volgens de ondernemers dat er direct maatregelen moeten worden genomen. Een voorstel vanuit hun was dan ook om direct de blauwe zone ook op zaterdag te laten gelden. Dit voorkomt lang parkeren op veel plekken in het centrum op die dag.
Ook het verplaatsen van de weekmarkt naar het kerkplein zou voor de ondernemers wenselijk zijn. Hierdoor komen namelijk op donderdag weer parkeerplaatsen vrij en staan de vrachtwagen niet in de winkelstraten tijdens het laden en lossen.
Want ook het parkeren van vrachtwagens in straten en voor winkelpanden in het centrum is een probleem, en leidt tot gevaarlijke situaties en tijdelijke onzichtbaarheid van de onderneming.
Eric-Jan de Haan en Hugo Smits konden niets concreets beloven maar verzekerden de ondernemers dat het parkeren nu en in de toekomst een aandachtspunt is voor de gemeente. Daarom wilde zij graag dit gesprek een vervolg geven en zullen de ondernemers in het centrum van Son eind augustus, begin september opnieuw uitnodigen voor een overleg.
Tussentijds hebben de ondernemers een brief gestuurd naar alle betrokken politieke partijen, waarin zij vragen om een reactie.