Afbeelding

Achterstand sociale huurwoningen in Son en Breugel

Politiek

In Son en Breugel zijn er op dit moment weer veel bouwactiviteiten, in Sonniuspark verijzen veel nieuwbouwwoningen na een moeilijke periode waarin de bouw nagenoeg stil lag.

Ook op de Kanaaldijk en Bontstraat staan twee grote woningbouwprojecten, Kanaaldijk voor 'thuis, Bontstraat door een ander, op het punt van beginnen. Ondanks dat is er een groot tekort aan betaalbare koopwoningen maar ook huurwoningen. De betaalbare huurwoningen worden ook wel sociale huurwoningen genoemd met een maximale huur van € 710,- per maand omdat dit het maximale huurbedrag is waarvoor nog huursubsidie kan worden aangevraagd. De groep die gebruik wil maken van deze sociale huurwoningen groeit de laatste jaren alleen maar, zowel landelijk als ook in ons dorp. Denk daarbij aan jongeren, mensen die wat kleiner (goedkoper) moeten gaan wonen en statushouders. Hoe gaat Son en Breugel om met dit probleem? De gemeente krijgt vanuit de overheid de taakstelling om te voorzien in deze behoefte maar de uitvoering ligt daarbij feitelijk bij de woningstichtingen die voor sociale huurwoningen zorgen. In Son en Breugel is de grootste woningstichting 'thuis.
Paulus Oerlemans is gebiedsregisseur van 'thuis in de gemeente Son en Breugel. Wij vroegen aan hem hoe hij denkt over de situatie zoals deze nu is in ons dorp en wat de verwachtingen zijn. Een boeiend gesprek met een zeer betrokken man die meer doet dan zorgen voor betaalbare huurwoningen in Son en Breugel

Door: Adrie Neervoort

"Ja, er is een tekort op de woningmarkt wat betreft sociale huurwoningen in Son en Breugel. Dit tekort was er altijd al. Het tekort is zeker gegroeid door de statushoudres, zij behoren tot de groep die zeer urgent huisvestiging nodig hebben omdat zij anders geen dak boven hun hoofd hebben, Waar 'thuis naar streeft is om bij nieuwe woningprojecten een gezonde mix te maken, ¾ reguliere verhuring en ¼ bijzondere verhuring
Omdat gemeentes verplichtingen hebben wat betreft het huis vestigen van statushouders wordt er anders en misschien wel beter gekeken naar het huidige woningaanbod en het uitbreiden daarvan door iedereen.
Op dit moment is er een tekort aan woningen voor statushouders maar ook voor woningen voor één en twee persoonshuishoudens. Door gebruik te maken van de verdeling ¾ en ¼ voorkom je het clusteren van statushouders.
Het niet clusteren van statushouders is beter voor de integratie en leefbaarheid van een wijk. Hiermee geven we ook een signaal af naar de andere 'gewone' woningzoekenden zodat zij weten dat zij net zo belangrijk zijn.
Wat een grote rol speelt is natuurlijk de schaarste op de woningmarkt ook in Son en Breugel.
'Thuis gaat daar creatief mee om en loopt dan ook over van de ideeën om dit op te lossen. Dat dit niet vandaag of morgen geregeld is moge duidelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is dat wij kijken naar het bestaande aanbod en hoe wij dit kunnen vergroten zonder te bouwen. Met andere woorden als er een ruime huurwoning vrijkomt je afvragen of deze door een verbouwing niet geschikt gemaakt kan worden voor twee één persoonshuishoudens.

'Thuis heeft ook de woonunits gekocht waar voorheen tijdelijk De Vloed in was gevestigd op de Veerstraat. Deze staan nu in opslag op hetzelfde terrein. 'Thuis is bezig om deze woonunits een andere en kleinschaligere woonfunctie te geven op een andere locatie.
Daarbij denken we breed en dus ook buiten de grenzen van Son en Breugel. Wat wij ook doen is in gesprek gaan met de jeugd die straks misschien over een halfjaar of later zich in gaan schrijven voor een betaalbare woning. Wij willen weten wat zij eisen of verwachten van die toekomstige woning. Wij zien als woningcorporatie dat jongeren anders denken over wonen dan zeg maar 20 jaar geleden.
Daar zijn wij nieuwsgierig naar, omdat dit ons een beeld geeft van wat wij in de toekomst moeten aanbieden. Maar" zegt Oerlemans, " er is meer dan een dak boven je hoofd, het gaat ook om woongenot en daarbij speelt de buurt waarin je huis staat een grote rol. Leuke buren, een verzorgde omgeving en ruimte voor de kinderen zijn daarbij belangrijk. Ook hierin nemen wij onze verplichting en daarom zijn wij continu in overleg met de gemeente Son en Breugel en allerlei andere partijen die kunnen bijdragen aan een leuke en betere leefomgeving. Onder de noemer 'de buurt dat ben jezelf' doen wij vaak een beroep op onze huurders om zelf te werken aan het verbeteren van hun buurt.

'Thuis heeft buurtbeheer en sociaal beheer om bewoners te ondersteunen. Wij helpen en nemen dan onze verantwoordelijkheid om hier samen met diverse andere partijen wat mee te doen. Je kunt wel stellen dat "thuis altijd in gesprek is met zijn huurders en niet te vergeten mogelijke huurders.
Ondanks dit blijft het aanbod tekort schieten ook in Son en Breugel. Er komen nieuwe sociale huurwoningen bij zoals in het voormalige RaboBank gebouw in de Heistraat of bij de Kanaaldijk het voormalige Hiva terrein. Hier zijn wij natuurlijk al heel blij mee, maar het lost het probleem niet helemaal op.
Ook zijn wij als 'thuis nu vaker anders bezig met het zelfstandig bouwen van huurwoningen. Nu zoeken wij steeds vaker contact met projectontwikkelaars en vragen als zij gaan ontwikkelen en bouwen dit te doen volgens onze wensen waarbij zij het voordeel hebben dat wij het project als het klaar is aankopen. Ook zien we nu dat projectontwikkelaars naar ons toekomen om hierover afspraken te maken.

Een mooi voorbeeld hiervan is het voormalige Rabobank gebouw aan de Heistraat. Als het straks geheel omgebouwd is tot 25 appartementen zal 'thuis de eigenaar worden.
Er gebeurt veel op sociaal woning gebied in Son en Breugel, maar het is zeker nog niet voldoende. Het blijft een continu proces waar steeds veranderingen in komen. Maar 'thuis neemt zijn verantwoordelijkheid en zal altijd haar best doen om zoveel als mogelijk aan de vraag te voldoen. Dat daarbij andere partijen onmisbaar zijn is logisch want zonder samenwerking komt er niets van de grond."