Foto: Heemkundekring Son en Breugel
Foto: Heemkundekring Son en Breugel

Renovatie gemeentehuis te lang uitgesteld

Politiek

Son en Breugel - Een beeldbepalend gebouw, dat kun je het gemeentehuis in Son en Breugel zeker noemen. Het gebouw is een typisch voorbeeld van de bouwstijl uit de jaren zestig. Het ontwerp is van architectenbureau Geenen en Oskam uit Eindhoven. Het gemeentehuis werd in april 1965 geopend. De later aangebouwde vleugel met de openbare bibliotheek is gebouwd in 1983.

Door: Adrie Neervoort

Nu na vele jaren van uitstel gaat het gemeentehuis, althans het originele gedeelte gerenoveerd worden. Deze renovatie was al een agendapunt tijdens de raadsvergadering van 2001. Telkens werd het om verschillende redenen uitgesteld. Nu heeft de raad dan eindelijk besloten dat de renovatie mag gaan starten. De huisvestiging van de ambtenaren is dan een van de vele veranderingen in het centrum van Son en Breugel.

Hedendaagse eisen
De burgemeester liet eerder al aan de raad weten, dat de renovatie niet langer kon worden uitgesteld. Hij sprak dit uit als verantwoordelijke van zijn ambtenaren, die het volgens hem al jaren moesten doen met werkplekken die niet meer aan de hedendaagse eisen voldeden. Hij sprak uit ervaring.
Maar is het nu werkelijk zo slecht gesteld met het gemeentehuis van Son en Breugel? Werkplekken op het gemeentehuis die niet meer goed genoeg zijn voor de ambtenaren. Ik moest even wennen aan deze zin. De burgemeester maakte mij zo nieuwsgierig dat ik een afspraak maakte om uitleg te krijgen over deze situatie op het gemeentehuis. Wethouder Kees Vortman, projectmanager gemeente Chris Spooren en communicatieadviseur Carola Mul, alle drie dus werkzaam op het gemeentehuis, ontvingen mij zoals afgesproken op het gemeentehuis.

Ingehaald door de tijd
Wat mij bij binnenkomst meteen opvalt is het energielabel rechts aan de muur. Het gebouw krijgt het energielabel klasse G, en staat achter een donker rode streep. De laagst mogelijke score op het energielabel. Niet veel later zit ik op het kantoor van de wethouder samen met Carola en Chris. In vogelvlucht vertellen zij mij de geschiedenis van het gebouw. Een gebouw dat in 1963 voldeed aan de gestelde eisen, maar nu is ingehaald door de tijd. Ik krijg voorbeelden te horen waarom het gebouw nu niet meer voldoet. Medewerkers die met hun jas aan beginnen te werken, en die enkele uren later pas hun jas ophangen omdat dan de temperatuur behaaglijk is geworden. De data en stroomvoorziening die op elke etage en elk kantoor door veel kunst en vliegwerk bruikbaar wordt gehouden. Ramen die dicht gelast zijn om inbraak te voorkomen, omdat de sluitingen ervan niet goed meer functioneren en dus makkelijk van buitenaf te openen zouden zijn.

Rondleiding
Ik ben behoorlijk onder de indruk van wat zij mij vertellen. Het gaat natuurlijk maar om enkele incidenten en die worden nu breed uitgemeten, is mijn eerste gedachte. Chris Spooren staat op en vraagt of ik niet even een rondleiding wil hebben, zodat hij wat probleempjes kan laten zien. En zo lopen wij met zijn vieren het gemeentehuis door. Het totale gebouw bestaat zoals u waarschijnlijk weet uit het gemeentehuis uit 1965, en de aanbouw uit 1983 waarin ook de bibliotheek is gevestigd. Deze aanbouw zal als eerste gesloopt , waarna er een nieuw gebouw zal komen. Dit gebouw zal ook weer in eerste instantie bedoeld zijn als kantoor en vergaderruimte voor de ambtenaren.
De rondleiding start op de eerste verdieping van de aanbouw en uiteindelijk beland ik teleurgesteld in de kelder. Het gebouw is niet zoals ik dacht in een slechte staat, maar in een erbarmelijke staat.

Trieste hoogtepunt
Dertig ambtenaren die op een etage 2 toiletten delen, een voor de dames en een voor de heren. Niet alleen de staat van onderhoud maar ook de oppervlakte van deze toiletten zouden bij een gemiddeld cafe tot sluiting leiden. De temperatuurregeling werkt niet optimaal (lees gewoon slecht), het is er te koud of te warm. Kantoorruimtes die zo zijn ingedeeld dat je aan een collega in het aangrenzende kantoor moet vragen, of ze bij jou in het kantoor het licht willen aan of uit doen.
Vergaderruimtes weggestopt onder een trap, maar wel altijd met een tropische temperatuur. Kabels die kris kras over de vloer liggen, stekkerdozen die los en gevaarlijk achter, tussen of onder bureaus liggen. Een serverruimte waarvan de temperatuurregelaar bij heel warm weer niet meer voldoet. Maar het trieste hoogtepunt van alles is het ketelhuis, dat gebruikt wordt voor spullen die nergens anders een plek kunnen krijgen. Dit ketelhuis wordt ook als omkleedruimte gebruikt door de sportieve ambtenaren vaak fietsend naar het gemeentehuis komen en zich eerst even willen opfrissen. Niet dat er in die ruimte een douche is, nee die is een stukje verder in een niet gebruikte hoek van het gebouw provisorisch gemaakt. Dit was waarschijnlijk de enige nog niet gebruikte hoek in het gebouw.

Toe aan renovatie
Ik had niet gedacht dat de situatie in het gemeentehuis zo schandalig slecht zou zijn. De mankementen ontstaan geleidelijk, het sluipt er een beetje in en daardoor went het schijnbaar. Iedere medewerker weet dat je in de winter altijd in de kou begint, dus past iedereen zijn kleding hierop aan. Ze vinden het logisch dat je voor een vergadering op zoek moet naar een vergaderruimte, en dat je dan ook kijkt of het 'hok' onder de trap misschien beschikbaar is. De medewerkers zijn er aan gewend geraakt, hoe triest is dat.
Ik ben er nu wel van overtuigd, dat het gemeentehuis toe is aan een renovatie. De gemeente wil dat de jaren zestig stijl van het gebouw behouden blijft, maar dat het door de vele aanpassingen een gemeentehuis wordt van deze moderne tijd. Ik geloof dat alle medewerkers op het gemeentehuis uitkijken, naar de dag dat de renovatie zal beginnen.


Foto: Heemkundekring Son en Breugel
Foto: Heemkundekring Son en Breugel
De officiële opening in april 1965. Burgemeester Steinweg, commissaris Kortmann, burgemeester Witte van Eindhoven en wethouder Rooijakkers.