Afbeelding

Kerk redden lijkt tijdsverspilling

Politiek

Het pamflet 'Red de kerk' en handtekeningen van verontruste inwoners pleiten voor het behoud van het kerkgebouw. Maar de toekomst van het kerkgebouw lijkt geen discussie meer te zijn. De voorwaarde van het bisdom voor de totstandkoming van de nieuwe kerk is de verkoop en sloop van het huidige kerkgebouw, zo heeft de nieuwe bisschop Mgr. Gerard de Korte bepaald.

Door: De redactie

Het overleg tussen bisdom, parochiebestuur en gemeente is de laatste maanden op constructieve wijze voortgezet. De parochie en gemeente zijn in overleg. Het proces is nog in volle ontwikkeling gaande en dient uiteindelijk een formeel en juridisch karakter te krijgen. Zo staat te lezen in de extra nieuwsbrief die uitgegeven is op 29 januari jl. door het bestuur van de Heilige Oda parochie waarin ook te lezen is dat het bisdom heeft de voorkeur voor een nieuwe, kleinschalige kerk achter de toren. Dat is inderdaad een mooie locatie, direct grenzend aan het Vroonhovenparkje met prachtige bomen en het Balkon van Son aan de Dommel.
Deze extra nieuwsbrief is overigens te raadplegen op de website van deze krant, www.demooisonenbreugelkrant.nl
Op basis van de besluiten van de nieuwe bisschop is het zeker niet zijn bedoeling om de bestaande kerk te redden. In zijn nota pleit de bisschop voor een nieuwe, hartelijke, gastvrije kerk met ruimte voor verschillende accenten en vormen van katholieke spiritualiteit. De huidige St. Petrus' Bandenkerk biedt plaats aan 1000 mensen, maar bij eucharistievieringen zijn veelal niet meer dan 100 kerkgangers aanwezig. Een kleine, toegankelijke en uitnodigende kerk past in de tijd waarin we nu leven.

Opdracht van bisschop
Het kerkbestuur is dankbaar dat de bisschop de parochie Heilige Oda een nieuwe kerk gunt, zo staat in de nieuwsbrief. Begrijpelijk, want drie jaar geleden stond zo vast als een huis dat de Petrus' Bandenkerk op termijn gesloten zou worden. Destijds zonder toezegging van de bouw van een nieuwe kerk. Een poging om de sloop te voorkomen op basis van de monumentale waarde van het kerkgebouw is eerder dit jaar afgewezen in de rechtbank. De rechter stelde de gemeente in het gelijk door de Sint-Petrus' Banden met goede redenen niet op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De rechter stelde dat het gebouw weliswaar monumentale waarde heeft, maar dat de gemeente toch op goede gronden heeft besloten om de kerk geen status te geven.
Het kerkbestuur heeft van het bisdom inmiddels de opdracht én het mandaat gekregen om voorbereidingen te starten die leiden tot de bouw van de nieuwe kerk. Dit moet op korte termijn leiden tot definitieve en formele besluitvorming. Als voorwaarde vanuit het bisdom is daarbij gesteld dat het huidige kerkgebouw gesloopt dient te worden.

Voortschrijdend inzicht
Er kan moeilijk worden beweerd dat nu "ineens" de (sloop)kogel door de kerk moet. De plannen en discussies over de toekomst van de St. Petrus' Banden kerk duren al ruim 6 jaar. De koerswijziging van het bisdom door aantreding van de nieuwe bisschop heeft processen versneld, zowel bij het kerkbestuur als bij de gemeente die al lange tijd bezig is met de ontwikkeling van het centrumplan. Voortschrijdend inzicht vraagt om aanpassing van bestaande plannen die gebaseerd waren op een nieuwbouw voor de MFA op het tijdelijke parkeerterrein.
Architect Thomas Rau, uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2013, die door de selectiecommissie is aangesteld voor de MFA aan het kerkplein is overigens een meester in duurzame en toekomstbestendige architectuur. Op de website van zijn architectenbureau RAU worden fraaie, gerealiseerde projecten getoond waarbij het gehele of gedeeltelijke hergebruik van historische gebouwen het uitgangspunt vormden bij ontwikkeling van een nieuw gebouw. Wellicht is RAU in staat om de karakteristieke gevel - of andere elementen van het oude kerkgebouw - te integreren in een nieuwe, functionele MFA. Wat Thomas Rau betreft 'dient het kerkplein omgetoverd te worden tot een centraal, levendig plein met een eigen uitstraling waarbinnen bestaande iconen gekoesterd worden, aangevuld met dorps groen en horeca.'

Om inwoners van Son en Breugel te betrekken bij de ontwikkeling van het centrumplan of vlekkenplan zou een heldere presentatie in het gemeentehuis door middel van een maquette en artist impressions zeker helpen, maar daarvoor moet architect Rau aan de slag kunnen met een duidelijke opdracht.
Ook een duidelijke uitleg van de gang van zaken zou nuttig zijn. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat enige haast geboden is bij de definitieve veststelling van de plannen voor de herinrichting van het kerkplein met het oog op de onzekere, bestuurlijke toekomst van de gemeente. Komende zomer verdient de gemeentelijke toekomst bovendien alle prioriteit. Kerk en MFA mogen dan niet langer meer alle aandacht opeisen.
Toelichting redactie: Dit artikel is tot stand gekomen op basis van de officiële berichtgeving van het parochiebestuur in de extra nieuwsbrief van 29 januari 2017 over de stand van zaken van de oude en de nieuwe kerk en overige publicaties in de media met betrekking tot de oude kerk en de nieuw te bouwen MFA. Meer informatie is o.a. te vinden op de website www.heiligeodaparochie.nl en www.gemeentesonenbreugel.nl

Verdeeldheid
Tijdens de laatste raadsvergadering baseerde de oppositie baseerde haar standpunt over een MFA in de oude kerk zich daarbij beroepend op ruim 1300 handtekeningen van het burgerinitiatief tot behoud van de kerk. Dat is ca. 11% van de inwoners van 25 jaar en ouder. Een aanmerkelijk grote deel van dezelfde bevolkingsgroep, 89% , denkt daar anders over of heeft er geen uitgesproken mening over. Dat blijkt ook uit het feit dat het pamflet "Red de kerk" het straatbeeld in Son en Breugel bepaald nier rood heeft gekleurd.

De coalitie - en met name de VVD – hoort een heel ander geluid van de inwoners. De achterban van de VVD wil namelijk de sloop van de huidige kerk en een nieuwe MFA zien. Alleen zijn dat volgens de VVD inwoners die niet op de barricade staan. De voorstanders van behoud van het kerkgebouw zijn volgens de VVD een kleine, maar luidruchtige groep. Nu is het zetten van een handtekening geen luidruchtige actie en de vraag blijft hoe groot de achterban van de VVD is die een nieuwe MFA wil.
De toekomst van het kerkgebouw en de ontwikkeling van de MFA blijven vooralsnog voor een grote verdeeldheid in de raad zorgen. Het lijkt voor de hand liggend dat de gemeente niet kan toestaan dat de kerk(grond) verkocht wordt aan een derde, want daarmee zou de gemeente de grip op het centrumplan verliezen. Het staat eveneens als een paal boven water dat het bisdom voor een nieuwe kerk grond en medewerking van de gemeente nodig heeft. Voortzetting van plannen voor het hergebruik van de oude kerk lijkt daarom achterhaald nu het de uitdrukkelijke bedoeling van het bisdom is dat het gebouw gesloopt wordt, zoals zwart op wit in de extra nieuwsbrief staat. Of is er ondanks de ferme uitleg in de nieuwsbrief van de parochie toch nog onderhandelingsruimte? Dat is een vraag die niet door Bisdom en parochiebestuur zal worden beantwoord, want zij respecteren de democratische procesgang en blijven buiten de politieke beraadslaging binnen de gemeente.
Het zal nog lang onrustig blijven in het gemeentehuis als er niet spoedig een salomonsoordeel wordt geveld.

Afbeelding
Algemeen 19 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 20 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 23 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella