Afbeelding

Klein, duurzaam en betaalbaar wonen in Son en Breugel

Politiek

Veel mensen dromen over energieneutraal en betaalbaar wonen. Maar slechts een enkeling brengt zijn droom in de praktijk. Duurzaamheid is bij Noud Heuvelmans een vaste waarde. Hij viert zelfs zijn vakanties zo duurzaam mogelijk. Samen met zijn vrouw Heleen heeft hij zijn droom in praktijk gebracht in hun huis in het centrum van Son en Breugel. Dat bracht hem op het idee omtrent een uniek project, dat gaat over kleinschalig, betaalbaar en duurzaam wonen in onze gemeente.

Door: Adrie Neervoort

Ontslakken en ontspullen
Noud en Heleen zijn een aantal jaren geleden verhuisd naar een veel kleiner huis dan ze gewend waren. De woning aan de Wilheminalaan hebben ze helemaal energieneutraal gemaakt met zonnepanelen op het dak, led-verlichting en alles goed geïsoleerd. Ook hebben ze moeten ontslakken van hun benodigdheden. 'Ontspullen', noemden ze het afscheid nemen van dozen met opgeslagen rommel en spullen die je nooit meer gebruikt of geen plaats voor hebt. Mede door dit ruimte scheppen kregen ze rust in hun hoofd. In hun knusse huisje is er, mede door de technische kennis van Noud, de idee ontstaan om hun ervaring te delen en derhalve duurzaam te gaan bouwen in de bebouwde kom van onze gemeente, gebaseerd op hun bewuste levensstijl van kleinschaligheid en duurzaamheid.

Small Houses
Noud en Heleen Heuvelmans willen samen met 5 tot 10 andere huishoudens, het liefst gemixt: jong of oud, alleenstaand of samenwonend, een plan maken om kleinschalig duurzaam te gaan wonen en te leven in de gemeente Son en Breugel. Daarbij denken zij aan het in eigen beheer realiseren van nieuwbouw, in de vorm van duurzaam gebouwde energie-neutrale 'small houses'. Hiermee bedooelen ze bungalows met een woonoppervlakte van ca. 50-60 m2.
Het plan van Noud, net droog van de tekentafel, is nu al omarmd door zes huishoudens. Zij willen samen met de familie Heuvelmans kleine duurzame huizen laten bouwen. Huizen die meer zijn dan energieneutraal, want zelfs energiepositief lijkt haalbaar.

Huis zoekt grond
Omdat je grond nodig hebt om huizen op te bouwen heeft Noud Heuvelmans contact gezocht met de gemeente Son en Breugel. Via een burgerinitiatief heeft hij aandacht gevraagd voor dit project. Momenteel gaat het over de idee van zes bungalows van ongeveer 50 tot 70 vierkante meter. Het zijn normale huizen, die gewoon op het netwerk van de gemeente zullen worden aangesloten wat betreft bijvoorbeeld elektra en riolering. Echter al direct na oplevering zullen de bungalows energieneutraal en milieuvriendelijk zijn. Als voorbeelden hiervoor noemt Noud: "Het hemel water zal niet afgevoerd worden via het riool maar gewoon op het eigen terrein en de zonnepanelen en goede isolatie zorgen ervoor dat de energiemeter op nul zal blijven staan, maar zelfs een overschot aan energie behoort tot de mogelijkheden. Tevens zal door het formaat van het huis ook weinig materialen nodig zijn om het huis te "vullen" ook hierdoor belast de bewoner het milieu zo min als mogelijk." Volgens Heuvelmans is het binnen de groep kopers van dergelijke huizen, ook de bedoeling dat spullen eenmalig worden aangeschaft en gedeeld. Denk daarbij aan een grasmaaier of ander werk gereedschap in en rondom een huis.

Burgemeester enthousiast
Maar duurzaam moet volgens Heuvelmans ook betaalbaar zijn. Voor de prijs van een starterswoning heb je in het project een prefab-huis geplaatst op je eigen grond.
De bungalow zal geheel prefab worden vervaardigd in een fabriekshal, om daarna binnen enkele dagen geplaatst en opgeleverd te worden op jouw locatie. Tijdens zijn presentatie, op het spreekuur van burgemeester Gaillard wist hij de burgemeester direct enthousiast te maken voor zijn project. Hoewel Gaillard geen toezeggingen kon doen en niet wist op welke locatie het idee uitgevoerd kon worden, omarmde hij het idee. Het burgerinitiatief kon in de raad besproken worden en wat de burgemeester betreft past het precies binnen de afspraken die er gemaakt zijn binnen het stedelijk gebied. Een mooi initiatief van een betrokken inwoner van Son en Breugel. Klein, duurzaam en betaalbaar, we informeren u graag over de voortgang.