Het college van Son en Breugel
Het college van Son en Breugel Foto: Wil Feijen

College gaat eerder luisteren naar inwoners Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel - Het college wil meer inspraak van de bewoners van Son en Breugel bij de besluitvorming. Waar voorheen achteraf via kostbare onderzoeken alsnog naar de mening van de inwoners werd gevraagd, wil het college dit nu vooraf doen. Dat blijkt uit de meerjarenbegroting 2019 – 2022 van de gemeente. In deze begroting is zelfs voor deze verbetering van communicatie, want zo ziet het college dit voornemen, jaarlijks een ton gereserveerd.

Door: Adrie Neervoort

Meer inspraak
De inwoners meer inspraak geven heeft alles te maken met burgerparticipatie, hiermee wil de lokale politiek de inwoners meer betrekken bij de politiek en besluitvorming in ons dorp. Hoe, dat wordt nog nader uitgewerkt.
Niet dat de burgers het beleid maken, maar zij krijgen wel meer invloed in besluiten die nog genomen moeten worden of in de uitvoering van besluiten. Als voorbeeld haalt wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen het gasloos wonen aan. "Dat we gasloos moeten gaan wonen is al besloten, maar hoe we dit gaan uitvoeren daar willen we graag onze inwoners bij betrekken".

Landelijke besluiten kunnen lokaal vaak zeer verschillend uitgewerkt worden met hetzelfde resultaat, daarom is het belangrijk om te weten wat de inwoners willen, zo vult de wethouder aan.
Wethouder Jan Boersma van het CDA verduidelijkt het voornemen. "Wat betreft de voormalige kerk is er al een besluit genomen: de kerk blijft staan. Maar hoe de ruimte straks wordt ingevuld, dat is wel een vraag die we aan inwoners gaan voorleggen. Straks zal er gekeken moeten worden naar de invulling van het gebouw, hoeveel ruimtes welke ruimtes en welke vorm krijgen die dan. Daar vragen we de inwoners voor besluitvorming om hun mening. Natuurlijk kun je niet iedereen tevreden stellen, maar elke mening is belangrijk."

De kerk is misschien wel de pilot van het nieuwe werken van de huidige lokale politiek, want in oktober zal het bouwkundig onderzoek dat gedaan is in de voormalige kerk worden gepresenteerd. Dan kan de discussie over hoe nu verder beginnen en dit dus samen met alle inwoners van Son en Breugel.

Een nieuwe coalitie brengt een nieuwe vorm van bestuur met zich mee. Een vorm waarbij volgens wethouder John Frenken de inwoners zich eigenaar gaan voelen van de toekomst van Son en Breugel.
Een mooie nieuwe manier van besturen die echter ook lijkt te zorgen voor wat langere besluitvormingsprocessen. Maar daar is het nieuw college niet bang voor, sterker nog zij verwachten dat het zelfs sneller zal gaan dan voorheen. Want toen werden besluiten wel snel genomen maar kwam er daarna veel verzet tegen het besluit, waardoor plannen na een lange tijd moesten worden herzien.

Nu gaat het college er vanuit dat door de inspraak er veel draagvlak zal zijn voor de besluitvorming, waardoor tegen de uiteindelijke besluitvorming geen verzet zal zijn. Burgerparticipatie, lijkt wel het voornaamste speerpunt van de nieuwe coalitie van Dorpsvisie, CDA en PvdA/GroenLinks. Er ligt geen dichtgetimmerd programma, hetgeen betekent dat er dus ook dat er nog weinig vastomlijnd nieuw beleid in de eerste begroting van het nieuwe college zit.