Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Wil Feijen

Opkoopbescherming in strijd tegen woningbeleggers

Politiek

Son en Breugel - Gemeenten krijgen binnenkort de mogelijkheid om het opkopen van woningen door beleggers tegen te gaan.

Redacteur: Adrie Neervoort

Er is een wetswijziging in voorbereiding die dat mogelijk maakt; naar verwachting gaat deze wetswijziging per 1 januari 2022 in. Er kunnen dan wijken worden benoemd binnen een gemeente waar alleen nog goedkope en middeldure woningen gekocht mogen worden als men er zelf in gaat wonen; deze woningen mogen dus niet als belegging gekocht worden om te verhuren.

Inhoudelijk is er verder nog niets bekend over deze wetswijziging, maar wel is duidelijk dat de wet het mogelijk maakt om beleggers te weren en mensen die een woning willen kopen een betere kans te geven.

Gemeentes moeten als zij gebruik maken van deze wetswijziging wel onderbouwen waarom zij in bepaalde wijken de wet toepassen.

De gemeente Son en Breugel laat in een eerste reactie weten benieuwd te zijn naar de mogelijkheden die de wetswijziging biedt. “Los van deze nieuwe mogelijkheid gebruiken wij een dergelijke constructie al in onze gemeente, bijvoorbeeld in het Sonniuspark”, laat wethouder John Frenken weten.

Ook in Son en Breugel komen steeds meer woningen in het bezit van mensen die de huizen gaan verhuren. Deze woningbeleggers maken dus zelf geen gebruik van de gekochte woning en zijn vaak bereid een hogere prijs ervoor te betalen.

Afbeelding
Algemeen 9 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen