Uitvoering keringen Esch
Uitvoering keringen Esch Foto: Waterschap De Dommel

Waar blijven we met ons water? De keuze is aan jou

Politiek

Son en Breugel - Waterschap De Dommel zorgt voor onze ‘droge voeten’. Het waterschap voert veel maatregelen uit om ons tegen wateroverlast te beschermen. In de dorpen en in de steden. De klimaatverandering zorgt voor meer extreme buien. Daar bereiden we ons op voor. Dat doen we bijvoorbeeld door meer ruimte te geven aan het water. Hoe we dat doen, daar heb jíj invloed op!

Tijdelijk opvangen van water
Het waterschap richt gebieden in waar het teveel aan water tijdelijk opvangen wordt. Deze waterbergingsgebieden zorgen bij veel regen voor minder wateroverlast. Een voorbeeld van een waterberging is het Bossche Broek. Dit gebied stond in 1995 vol water. De snelweg overstroomde. Het scheelde niet veel of ook woningen, winkels en straten in de omgeving kregen last van het water. Daarom is van het Bossche Broek een waterbergingsgebied gemaakt. Het is ook een mooi natuurgebied. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen.

Dijken beschermen tegen hoog water
Laaggelegen gebieden beschermen we tegen hoogwater. Daarom bouwen we daar dijken of verhogen we die. In Esch hebben we de dijken langs de Essche Stroom opgehoogd. Zo houden de bewoners ook in de toekomst droge voeten. We hebben de dijken ingezaaid met een bloemrijk mengsel van grassen en kruiden. Dat maakt de dijken sterker en het trekt insecten aan. De natuur verbetert hierdoor. Je kunt op deze dijken wandelen en je hebt er een mooi uitzicht op de Essche Stroom.

Ruimte voor water
In ons gebied stromen beken door laaggeleggen landschappen. We laten de beken weer slingeren door het landschap. We maken ze breder en vlakken de oevers af. Zo krijgt het water meer ruimte. Het beekdal kan bij hevige regen water opvangen. Daarom hebben we het beekdal van de Oude Strijper Aa tussen Leende en Soerendonk verbeterd. De beek was eerst recht. Nu slingert deze weer door het landschap. Zo neemt de snelheid van het water toe. En de kwaliteit van het water verbetert. Dat is goed voor planten en dieren. De beek is zó aangepast dat deze beter tegen droge en natte periodes kan.

De Run kronkelt weer
In het natuurgebied Grootgoor, tussen Steensel en Veldhoven, heeft de Run weer een natuurlijke loop gekregen. Met minder steile oevers, een hogere bodem, schaduwplekken en meer bochten. Zo houden we het water langer vast voor droge periodes. De stroomsnelheid is hoger en de kwaliteit van het water beter. Dat is goed voor planten en dieren.

Water parkeren voor droge voeten
We hebben hier ook een waterbergingsgebied gemaakt. Bij extreme regen kunnen we daar water tijdelijk opvangen. We hebben kades aangelegd. Die vormen zo een gebied waarin we het teveel aan water kunnen opslaan. Ook is een nieuwe hoogwaterstuw gebouwd. Door de klep van deze hoogwaterstuw te sluiten, kan een teveel aan water worden vastgehouden. Zo zorgen we ervoor dat de inwoners in de lagere gebieden van Eindhoven droge voeten houden.

Droge voeten voor Sint-Oedenrode
Samen met de gemeente Meierijstad werken we in Sint-Oedenrode aan de Dommel. We zorgen ervoor dat de Dommel niet kan overstromen en dat iedereen droge voeten houdt. Samen met gemeente, inwoners, verenigingen en bedrijven is hierover nagedacht. We geven de Dommel meer ruimte, in plaats van dat we de oevers hoger maken. We maken de omgeving van de Dommel klimaatbestendig. Het wordt een fijne plek om je te ontspannen. Langs de Dommel komt door de bebouwde kom een gebied waar dieren zich kunnen verplaatsen.

Hoe zie jij de toekomst van het water?
Wat vind jij? Bepaalt het water waar onze huizen komen? Of bepalen onze huizen waar het water mag komen? Hoe zie jij de toekomst van ons water? Moet een waterschap zich bezighouden met recreatie op en langs de dijk? Of is alleen veiligheid belangrijk? Hoe zie jij de toekomst van ons water? Jij hebt hierin iets te kiezen.

We mogen weer stemmen!
Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel. Deze zijn tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Er spelen verschillende belangen over bijvoorbeeld natuur, landbouw, recreatie en veiligheid. Er valt echt iets te kiezen. Jij stemt toch ook? Stemhulp dommel.mijnstem.nl kan je helpen om een keuze te maken. Meer informatie over de waterschapsverkiezingen vind je op www.dommel.nl/verkiezingen.

Erik de Ridder, watergraaf Waterschap De Dommel