Logo mooisonenbreugel.nl
Burgemeester Hans Gaillard bij de start van de 55ste ELE Rally in Son en Breugel   | Fotonummer: a3a275
Burgemeester Hans Gaillard bij de start van de 55ste ELE Rally in Son en Breugel (Foto: Adrie Neervoort)
Foto's Evenement

Eerste dag ELE Rally drukbezocht

  Sport

Son en Breugel - Er was veel belangstelling tijdens de ceremoniële start van de eerste rally van de ELE Rally op vrijdag 24 mei. De coureurs kwamen met hun auto's in een lange stoet naar het Kerkplein gereden voor de officiële start. Vanaf 19.00 uur was het een komen en gaan van auto's, gadegeslagen door de vele toeschouwers die zich hadden verzameld rondom het Kerkplein.

Na de officiële start door burgemeester Hans Gaillard vertrokken de coureurs naar Helmond, Asten en Someren voor de klassieke klassementsproeven. Meteen op de eerste klassementsproef Helmond werd de toon gezet door de top van de Nederlandse rallysport in hun R5-bolides. Het verschil tussen de top 3 (Bob de Jong, Jasper van den Heuvel en Jeroen Swaanen) bedroeg een te verwaarlozen 1.2 seconden. Op KP Asten werd dat verschil nog verder teruggebracht naar 0.6 seconden tussen dezelfde top 3. Nadat KP Somerlo (20 kilometer) verreden was, waren de verschillen al wat groter.

De avond werd gedomineerd door Bob de Jong en Bjorn Degandt met de Hyundai i20 R5. Tot en met de vijfde klassementsproef was alles koek en ei, totdat op de 2e omloop van Somerlo er een probleem aan de auto werd ontdekt. "We denken aan een wiellager wat mogelijk kapot is" gaf De Jong aan bij het verlaten van parc fermé.

Pech
Opvallend waren de tijden van Jeroen Swaanen en Erik de Wild in de Skoda Fabia R5. Na een warmup in de Monteberg Rally (B) liet de equipe zien waartoe ze in staat zijn. Pas op de derde klassementsproef moeten ze een gat laten en verloren ze kostbare tijd. Het verschil loopt op tot 20 seconden. Pech was er voor Erik van Loon en Harmen Scholtalbers met de Fabia R5 op KP5 (Asten) waar een deuk in de velg de equipe een mooi resultaat in weg stond. Kort voor de start van Somerlo werd de band gewisseld wat vervolgens weer gevolgen had voor de concentratie van Erik.

Historics Rally
Bij de Historics Rally vonden Marcel Ludwig en Jos Huibers met hun machtige Audi A1 Quattro hun waterloo op de 5e klassementsproef. Ook voor hen gold dat ze tot dan toe alle klassementsproeven op hun naam gezet hebben. Of zij morgen herstarten is nog onduidelijk. Dit geeft de leiding in handen van het Deltona Rallyteam uit Schijndel. Coureur Jef van Hooft en navigatrice Edith Gevers hebben met de Lancia Delta Integrale al een flink gat geslagen met de concurrentie van bijna 5 minuten met de nummers 2, Rob Kroot en Barry Janssen met een BMW 320. De derde plaats na de eerste avond is voor Ton Cornelissen en Jeroen van den Broek met de prachtige Triumph TR8.

Serviceterrein
Na deze eerste ronde kwamen de coureurs terug naar Son en Breugel waar de auto's op het nieuwe serviceterrein bij De Rooy Transport op Ekkersrijt een service van 30 minuten kregen. Ook daar was veel publiek aanwezig, zij konden van zeer dichtbij meekijken naar de reparaties aan de auto's. Na deze service reden de deelnemers weer terug naar Helmond voor de tweede klassementsproeven, dit keer in het donker rijden.

Officieus tussenklassement na etappe 1
Na de eerste etappe staat Jasper van den Heuvel met zijn navigator Lisette Bakker op de eerste plaats met hun Ford Fiesta R5, Gevolgd door Bob de Jong en zijn navigator Bjorn de Gandt met de Hyundai i20 R5. .Steven van der Mee en zijn dochter Fleur van der Mee (navigator) uit Son en Breugel staan op plaats 24 na de eerste etappe.

Klik op de onderstaande link voor het officieus tussenklassement na Etappe 1
Link naar PDF bestand

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>