Allard Pos
Allard Pos Foto: MooiSonenBreugel

Bierproeflokaal ‘t Krut opent de deuren

Zakelijk

Son en Breugel - Op zaterdag 1 oktober opent bierproeflokaal ’t Krut zijn deuren. In het pand van het voormalige Chinees restaurant aan de Nieuwstraat kunnen bierliefhebbers terecht voor de aankoop van dat heel speciale biertje, maar ook voor een goedverzorgde proeverij, met uitleg over het bier, en hoe het eigenlijk wordt gebrouwen en je het ook zelf kunt kunt brouwen. Hoewel het pand op termijn moet wijken voor nieuwbouw, durfden Allard Pos en zijn vriendin Loïs Vriens het voormalig restaurant met heel veel hulp van vrienden en familie om te toveren tot een bierproeflokaal. 

Redactie: Adrie Neervoort

Allard Pos is het gezicht en de eigenaar van bierproeflokaal ’t Krut. Wat begon met een presentatie van enkele bieren aan de gasten van zijn voormalige werkgever, hotel-restaurant La Sonnerie in Son en Breugel, heeft uiteindelijk geleid tot zijn eigen brouwerij met winkel.

Passie
Allard is een echte horecaman; hij begon bij La Sonnerie, waar hij werkte tijdens zijn opleiding. Deze opleiding zorgde ervoor dat hij nadien bij verschillende horecagelegenheden werkzaam was, zoals De Beleving in Sint-Oedenrode, Auberge Vincent in Nuenen, en Novotel in Eindhoven. Zo heeft hij op verschillende niveaus en bedrijven zijn kennis opgedaan; een zeer leerzame tijd noemt Allard het zelf.

Bij La Sonnerie werd regelmatig een bierproeverijen gehouden voor de gasten. Aan Allard werd gevraagd om dit samen met een collega, ook een bierliefhebber, verder uit te werken en vorm te geven. En zo maakte Allard kennis met de bijzondere bieren die er toen al waren. “Het begon steeds meer te kriebelen, en na eerst samengewerkt te hebben met een slijter uit Eindhoven, gingen we steeds meer zelf op zoek naar bijzondere biersoorten”, aldus Allard.

Bierista
Eén van de brouwers van het Sonse Engelbertusbier, was op een bierproeverij van Allard aanwezig. Hij vond de manier waarop Allard zijn eigen bier, maar ook de andere bieren presenteerde zo bijzonder dat hij dit direct na afloop deelde met Allard.
Deze, maar ook andere complimenten over de bierproeverijen, stimuleerden Allard om zijn kennis over bieren nog meer te specialiseren en een opleiding tot Bierista te volgen.

De coronatijd veranderde ook voor Allard de horecawereld, en dus ging hij op zoek naar wat nog wel kon. Daarbij ontstond het idee van een eigen brouwerij, een idee waar zijn vriendin Loïs Vriens helemaal achter stond. Zij regelde dat Allard een dag zijn eigen bier kon brouwen met een van de mannen van Engelbertus. Daarna werd een vergelijkbare bierbrouwset gekocht, en dat was de start van brouwerij ‘t Krut’. En zo groeide hij uit van bierkenner naar bierbrouwer, met een productie van 20 liter bier per brouwproces. Nu brouwt hij diverse soorten bier onder de zeer toepasselijke naam ’t Krut in het pand aan de Nieuwstraat. 

Proeverij
In de winkel zijn ere iedere maand nieuwe bieren. Unieke speciaal bieren uit Nederland, Belgie, Sacandinavië en de Balkan te koop. Ook krijgt u er advies welk biertje het beste aansluit bij uw beleving van hoe bier moet smaken. En wat dacht u van een heuse proeverij met familie of vrienden? Of je eigen bier brouwen het kan allemaal in ’t Krut, een naam die verwijst naar het krutje, dat staat voor Son en Breugel, het dorp waar Allard en Louise zich thuisvoelen.

Op zaterdag 1 oktober is de officiële opening van ’t Krut. Tussen 12.00 en 23.00 uur kan er geproost worden. Met een welkomst drankje , livemuziek en een hapje van de barbecue heet Allard u welkom in proeflokaal ’t Krut.
’t Krut is geopend van donderdag tot en met maandag van 14.00 tot 23.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 23.00 uur

!
Afbeelding
Algemeen 22 uur geleden Gemeenteberichten woensdag 7 december
Afbeelding
Algemeen 22 uur geleden Eerste editie Sinterklaas voorspeel- en leesmiddagen groot succes
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 16:30 Scouting Dutmella bedankt alle enthousiaste vrijwilligers
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 15:58 Energietoeslag voor grotere groep inwoners
Afbeelding
Ingezonden 8 dec, 11:20 Pleeggezinnen gezocht in regio Eindhoven
Afbeelding
Algemeen 8 dec, 11:11 Met het Sons Kamerkoor ‘Op weg naar Kerst