Ruud Schrurs (links) en Krijn Vugts
Ruud Schrurs (links) en Krijn Vugts Foto: Wil Feijen

Zoektocht naar nieuwe vrijwilligers bij SBC

Sport sport

Son en Breugel - SBC, een voetbalvereniging met 1200 leden waarvan 750 jeugdleden, kan alleen bestaan met de inzet van vele vrijwilligers. Ieder jaar wordt het lastiger om alle rollen en taken ingevuld te krijgen. Krijn Vugts, hoofd Cultuur en Vrijwilligers: ‘We doen het met z’n allen. Een vereniging kan niet bestaan zonder vrijwilligers.’ Ook op dit moment is voetbalvereniging SBC druk bezig met het invullen van de vacatures voor verschillende rollen.

Redactie: Hanny Evers

Vrijwilligers commissie
Om ook dit jaar weer alle taken vervuld te krijgen heeft voetbalvereniging SBC een commissie in het leven geroepen die het werven van vrijwilligers gaat coördineren. De commissieleden zorgen ervoor dat vrijwilligers de waardering krijgen die ze verdienen en zijn voor hen het aanspreekpunt. De vrijwilligerscommissie bestaat uit Dorus Merks, Joost Buijs en Wim van der Vleuten. Hun taak is hard nodig om de vereniging draaiende te houden.
Hoofd voetbalzaken Ruud Schrurs: ‘Ruim driekwart van de vrijwilligerstaken is ingevuld, maar Ieder jaar is het toch weer zoeken naar onder andere nieuwe groepsleiders, wedstrijdsecretarissen, scheidsrechters, trainers en teammanagers’

Vrijwilligerswerk geeft voldoening
Het doen van vrijwilligerswerk is uitdagend en een tijdsinvestering die zeker de moeite waard is.
Krijn Vugts: ‘Zaterdagochtend loop ik regelmatig rond bij de club. Ik kan dan echt genieten van het plezier van de kinderen. Het zou jammer zijn als we nee moeten zeggen tegen nieuwe leden, omdat er te weinig vrijwilligers zijn.’

De vrijwilligerscommissie gaat met nieuwe vrijwilligers in gesprek en kijkt waar interesses en kwaliteiten liggen. Hierbij wordt een passende rol gezocht. Zo is er voor iedereen een taak. Men kan zelf aangeven hoeveel tijd daaraan te besteden. De club is al blij met ieder extra uurtje. Daarvoor zijn veel taken klein gemaakt en wordt er steeds vaker projectmatig gewerkt.
Voor sommige taken is dit echter niet mogelijk. Zo zal een groepsleider of wedstrijdsecretaris moeten rekenen op een inzet van minimaal zes uur per week. Dit zijn dan ook de rollen die het moeilijkst in te vullen zijn. Zonder deze mensen is er geen voetbal.

Toch vindt Krijn dit zeker wel de moeite waard: Kinderen en tieners hebben zoveel plezier in het spel. Het kan niet anders dan dat je er ook echt veel voor terug krijgt.

Ouderparticipatie
Als je kind lid is van een vereniging gaat dit verder dan je kind afzetten en ophalen bij de poort. De vereniging kan niet zonder de inzet van ouders. 
Ruud: Niets is mooier dan vrijwilligerswerk te doen bij iets waar je kind plezier in heeft.
Een mooie manier om betrokken te zijn bij je kind en een steentje bij te dragen aan de vereniging. Ruud geeft dan ook aan regelmatig met de ouders van jeugdteams in gesprek te gaan, om zo meer vrijwilligers te werven.

Krijn: ‘We willen graag verder bouwen aan de vereniging. Dit is lastig als eerst overal gaten dicht gelopen moeten worden.
En zo is het maar net. Het is zonde dat de kansen om te groeien voorbij zouden gaan door een gebrek aan vrijwilligers. Terwijl dit juist zo belangrijk is voor het plezier in het sporten voor met name de jeugd. 

Oproep: Heb jij interesse in vrijwilligerswerk bij vv SBC? Mail dan naar: k.vugts@vvsbc.nl