Rens (links) en Wouter van den Oever met de trofee en de oorkonde van ondernemer van het jaar 2023 Son en Breugel.
Rens (links) en Wouter van den Oever met de trofee en de oorkonde van ondernemer van het jaar 2023 Son en Breugel. Foto: Wil Feijen

Rens en Wouter van den Oever ondernemers van het jaar Son en Breugel

Zakelijk

Son en Breugel - Tijdens de ondernemersavond van de Lionsclub Son en Breugel, zaterdag 17 juni, zijn de broers Rens en Wouter van den Oever als directie van Kwekerij van den Oever gekozen tot ondernemer van het jaar 2023 Son en Breugel.

Volgens de jury is de groei van dit lokaal gewortelde familiebedrijf indrukwekkend, veertig jaar geleden gestart door vader Martien in Breugel. De visie van vader is meegegaan in het DNA van zijn twee zonen Rens en Wouter, de twee huidige eigenaren. Beide broers doen alles met een duidelijke visie en overleg.

Rens is verantwoordelijk voor de teelt, aansturing van het team en operationele zaken. Wouter is verantwoordelijk voor verkoop, planning en administratie. Tien jaar geleden hebben ze bewust een groeistrategie uitgezet. Verder uitbreiden van de 11 ha op de locatie in Breugel was niet meer mogelijk. De noodzaak voor uitbreiding was van levensbelang om de beschikbaarheid van goed uitgangsmateriaal van kleinere potten veilig te stellen. Een nieuwe extra locatie werd gevonden in Veghel. Met een uitbreiding van 9 ha beschikt het bedrijf nu over 20 ha containerteelt.

Samen met 20 medewerkers worden daarop jaarlijks bijna 300.000 planten opgekweekt. De kwekerij staat in binnen- en buitenland bekend om zijn groot assortiment van 275 verschillende soorten planten. Door een goed evenwicht te vinden in de afzet is het bedrijf klaar voor de toekomst en kan het jaarrond werk bieden aan de medewerkers. De thuismarkt voor planten voor aanleg van tuinen en de export naar 10 landen zorgen voor een juiste groei op een duurzame manier. En dat is hier geen container begrip.

Zo wordt afvalwater gerecirculeerd. Alle planten worden afgestrooid met een organisch afdekmiddel zodat er geen gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen nodig is. Zoveel als mogelijk biologische bestrijding en recyclebare plastic potten van Nederlands huisvuil laten zien dat bedrijf echt duurzaam onderneemt.

Zowel voor Rens als voor Wouter is het vanzelfsprekend om verder te kijken dan alleen het eigen bedrijf. Beiden zijn actief in brancheorganisaties en studieclubs. Maar ook de lokale betrokkenheid bij onze gemeenschap is groot. Of het nu gaat om steun bij het zomerkamp van een school, of het leveren van accuwagens voor een evenement. De mannen van Kwekerij M. van den Oever slaan in meerdere opzichten de juiste toon aan, zo is de mening van de jury.