Allard Pos voor de nieuwe locatie van 't Krut
Allard Pos voor de nieuwe locatie van 't Krut Foto: Wil Feijen

Brasserie van La Sonnerie wordt nieuwe locatie ‘t Krut

Algemeen

Son en Breugel - Allard Pos, de eigenaar van ’t Krut, heeft de spanning de afgelopen weken op de ‘socials’ aardig weten op te voeren. Om de paar dagen werd er een filmpje geplaatst waarin te zien was hoe Allard met een sleutel naar allerlei potentiële locaties liep om te kijken of de sleutel paste. Uiteindelijk werd duidelijk dat de bierproeverij van ‘t Krut gaat verhuizen naar de brasserie van La Sonnerie. De brouwerij kan daar vergroot worden en ook de keuken van de brasserie blijft in gebruik. 

Redactie: Marc van Beek

Terug naar de basis
Allard heeft altijd een warme band met La Sonnerie gehad; hij was er kind aan huis. Tijdens zijn horecaopleiding in 2009 leerde hij daar de praktijk van het vak. Ook in de jaren daarna werkte hij er regelmatig, soms ook parttime, naast een andere baan. Met de eigenaren kon hij meer dan goed overweg, en ook toen is het overnemen van een deel van de zaak wel eens ter sprake geweest, maar nooit serieus uitgewerkt. Toen eind augustus vorig jaar bekend werd dat La Sonnerie haar deuren zou gaan sluiten, zag Allard zijn kans schoon om terug te keren naar zijn oude stek en werd er contact opgenomen met de nieuwe eigenaren.

Kloosterbiertje
De brasserie is de voormalige meisjesschool van de Zusters van Schijndel, gebouwd in 1906, en was een uitbreiding van het klooster, dat dateert uit 1878. De meisjesschool had 4 klaslokalen en het huidige terras aan de Groote Beek was toen speelplaats. Het klooster heeft in 1990 zijn deuren gesloten en in 1993, na een verbouwing, is La Sonnerie er gestart als hotel-restaurant. En nu komt er naast een proeverij dus ook een brouwerij in het gebouw. Klooster en bier gaan van oudsher goed samen, en ook daarom is een brouwerij bij het voormalige klooster een mooie combinatie, al zijn het nu geen kloosterlingen die er gaan brouwen.

Wat nieuw is voor ’t Krut is dat het ook een ontbijt-, lunch- en dinerlocatie wordt  

Er moet nog veel gebeuren
Voordat ’t Krut op de nieuwe locatie open kan, moet er nog veel gebeuren. Het is de bedoeling dat de ingang van de brasserie aan de voortuinkant komt, waar vroeger ook de ingang was van de meisjesschool. De hal die daarachter ligt wordt van grote ramen voorzien waardoor je links het proeflokaal kunt zien en rechts de brouwerij. Ook van buiten zal de brouwerij goed zichtbaar zijn. Naast 180 speciaalbieren en het eigen Krutbier zullen er ook andere dranken worden geserveerd, en ook de spelletjes gaan mee naar de nieuwe locatie. Wat nieuw is voor ’t Krut is dat het ook een ontbijt-, lunch- en dinerlocatie wordt. De brouwerij zal niet meteen van start kunnen gaan. Allereerst moet de houten vloer worden vervangen door een betonnen vloer in verband met draagkracht en vocht. Daarnaast zit er een behoorlijke levertijd op de ketels, zodat de brouwerij een paar maanden later pas open zal gaan. De voortuin van het klooster zal in gebruik blijven voor evenementen, zoals ‘t Krut Bierfestival.

Open in april
Met Pasen is ’t Krut nog open op de huidige locatie, maar daarna wordt er verhuisd. Het is de bedoeling om in de 2e of 3e week van april weer open te gaan in de brasserie. Om ook de financiering helemaal rond te krijgen is er een crowdfunding gestart. Je kunt daarvoor terecht op krutfunding.nl.