Allard Pos in 't Krut
Allard Pos in 't Krut Foto: Wil Feijen
Kerstverhaal

Er zijn dromen die uitkomen...

Algemeen

Son en Breugel - Het is weer de tijd van het jaar waarin we elkaar veel goeds toewensen en goede voornemens hebben. Misschien dromen we ook wel van iets moois, of dat ons iets ergs bespaard blijft. In de loop van januari gaan we dan weer over tot de orde van de dag en verbleekt dat magisch moment waarop alles nog mogelijk is.

Redactie: Marc van Beek

Een droom uit 2019
Maar voor Allard Pos zal een oude droom uit 2019 volgend jaar uitkomen. Hij weet ook wanneer, namelijk in april. Allard is wel een dromer, maar geen luchtfietser, zo blijkt uit ons gesprek. Hij is sinds oktober vorig jaar eigenaar van bierproeflokaal ‘t Krut aan de Nieuwstraat, op de plek waar eens Chinees restaurant See Hoo was gevestigd. Vooraf wist hij dat dit tijdelijk zou zijn, omdat het pand op de nominatie staat om gesloopt te worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Ondanks dat dit een tijdelijke locatie is, heeft hij er samen met zijn vriendin, familie en vrienden toch een heel gezellige ruimte van gemaakt. Het is wonderlijk wat je met een likje verf, oude pallets en kringloopmeubelen kunt doen met zo’n ruimte. 

Het oude hoogpolige rode tapijt van de chinees moest wel vervangen worden; daar was de lucht van tientallen jaren Chinese kookkunst niet meer uit te krijgen. Aan de muren is nog de bewerkte metalen goudgele lambrizering te zien van het Chinese restaurant, die bijdraagt aan een warme sfeer en ineens ook doet denken aan de goudgele kleur van een biertje. Iedereen die hier wel eens is geweest, weet dat je hier niet alleen verschillende soorten bier kunt proeven, maar dat er ook volop ruimte is om met elkaar een spelletje te spelen. 

Naast het grote assortiment bieren is er natuurlijk ook het zelf ontwikkelde en gebrouwen bier verkrijgbaar, dat goed verkocht wordt: Krutbier. Het brouwen ervan gebeurt nog kleinschalig, zo’n 160 liter per maand. Het brouwen zelf duurt ongeveer 8 uur, maar daarna begint het vergistingsproces, dat ongeveer een maand in beslag neemt. Daarna moet het bier in de fles nog verder rijpen en na 6 maanden is de smaak optimaal en kan het worden verkocht.

Steeds meer interesse in bier
In 2018 begon Allard, die op dat moment in de horeca werkte, steeds meer interesse in bier te krijgen, en niet alleen om zelf te nuttigen, maar vooral om zijn klanten beter te adviseren. Hij schreef zich in voor een opleiding op dit gebied en leerde veel over de verschillende soorten bier, de samenstelling ervan en het brouwproces. In 2019 rondde hij zijn opleiding af en ontmoette in dat jaar Wilfred v.d. Ven tijdens een proeverij waar Allard destijds bier van Engelbertus schonk. 

Bart Thijssen, brouwer bij Engelbertus, en Allard kenden elkaar al langer. Zijn eerste brouwervaring deed Allard op bij de brouwerij van Bart, ter gelegenheid van zijn 30e verjaardag, wat zijn passie voor bier alleen maar sterker maakte. Zijn vriendin, Loïs Vriens, zegt vaak gekscherend dat dat het begin van het einde was. Allard droomde vanaf dat moment van een eigen brouwerij in Son en Breugel; een mooi idee, maar het realiseren ervan is andere koek. 

Bovendien brak niet lang daarna de coronapandemie uit. Maar vorig jaar deed zich een unieke gelegenheid voor: het pand van Chinees restaurant See Hoo kwam leeg te staan en dat zou voorlopig voor een jaar zo blijven, waardoor Allard hier tijdelijk een bierproeflokaal kon realiseren zonder veel kosten te maken. In 2020 had hij al op kleine schaal een eigen biermerk ontwikkeld, waar veel geduld voor nodig was. Het is wel een kwestie van brouwen, proeven en aanpassen, maar voordat je kunt proeven of het goed is, ben je zo een paar maanden verder, omdat het bier eerst moet rijpen. Uiteindelijk kostte dat een jaar. 

De tijdelijke locatie waar hij vorig jaar introk gaf hem de gelegenheid om dit bier te verkopen, proef te draaien en te onderzoeken of de volgende stap haalbaar was: een eigen brouwerij met proeflokaal in het centrum van Son, waar je welkom bent voor bier, wijn en fris, en wat later uitgebreid kan worden met een keuken.

Van Son en Breugel voor Son en Breugel
Opnieuw deed zich een unieke mogelijkheid voor: in Son komt in 2024 een pand beschikbaar dat aan alle eisen van Allard voldoet en waar hij zijn droom kan realiseren. Zijn nieuwe zaak zal daar in april van start gaan. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk element. Dat zal opnieuw zichtbaar zijn in het interieur met hergebruikte materialen, waarbij ook geprobeerd wordt om de goudgele lambrizering van het huidige pand mee te nemen. 

Daarnaast is duurzaamheid het uitgangspunt bij het inkopen van de ingrediënten, die zoveel mogelijk uit Son en Breugel en omgeving zullen komen. Met leveranciers uit de omgeving zijn al afspraken gemaakt en bij hen proefde Allard al veel enthousiasme. Van Son en Breugel voor Son en Breugel, dat is het uitgangspunt. Verder komt er een mooie koperen ketel en zal het brouwproces zoveel mogelijk zichtbaar worden gemaakt in de zaak. Hans Swinkels is aangetrokken als hoofdbrouwer.

Waar?
Dat is nog geheim, maar dat zal de komende maanden geleidelijk aan worden onthuld via sociale media en deze krant. Als je een droom hebt, dan moet je ervoor blijven gaan; dat is de kerstboodschap van Allard. Geluk in het leven kun je niet afdwingen, maar je kunt het wel een handje helpen.