Brenn aan het klussen aan zijn skelter
Brenn aan het klussen aan zijn skelter Foto: Ingezonden
Techneut gezocht

Een oproep voor een bijzondere hobby

Algemeen

Son en Breugel - Sinds vorig schooljaar gaat Brenn (10 jaar) naar Walhallab in Helmond. Walhallab is een werkplaats waar technische en creatieve kinderen en jongeren terecht kunnen met hun talent. Alles kan er: werken met hout en metaal, met computers, schilderen, naaien, muziek maken. De werkplaats werkt samen met de gemeente en is opgezet om kinderen die op school niet goed hun ei kwijt kunnen of dreigen uit te vallen een plek te bieden om hun praktische talenten te ontwikkelen. De kinderen worden begeleid door Meesters m/v: mannen en vrouwen die ergens goed in zijn en vrijwillig met de kinderen aan de slag gaan.

Sinds vorig jaar werkt Brenn er aan zijn project: van een gewone Berg-skelter een elektrische skelter maken. Als er via het Walhallab-netwerk op LinkedIn een elektromotor wordt gedoneerd, is het project van de kant. Ook weer via LinkedIn raken docenten van MBO Summa Automotive in Helmond betrokken; ze doneren een versnellingsbak, een accu, en denken mee. Want hoe pak je dat nou aan, zo’n skelter elektrificeren?

Het echte werk begint. Samen met Meester Leo wordt de skelter langzaam omgebouwd: trappers eraf, ketting inkorten, motor erop lassen. Een gaspedaal hebben ze niet, maar van een oud naaimachinepedaal, een fietsbel en een tandwiel wordt er een gemaakt. Bedrading wordt getrokken. Bij een test gaat het fout en brandt de boel door. Nieuwe bedrading wordt getrokken. Dikwijls veel hoofdbrekens: hoe nu verder? Vanuit hoofdvestiging Walhallab Zutphen wordt extra hulp ingevlogen. Het project vordert langzaam maar gestaag. Elke donderdag zegt Brenn: “Morgen is het weer vrijdag mama!”. En elke vrijdagmiddag gaat Brenn met heel veel enthousiasme naar Helmond.

Tot enkele weken terug. Donderslag bij heldere hemel: er zijn financiële problemen bij Walhallab en een faillissement lijkt onvermijdelijk. Dit nieuws komt heel hard aan bij alle Walhallab-kinderen en dus ook bij Brenn. Ongelofelijk dat zo’n geweldige plek gaat verdwijnen. Nog twee weken mogen de kinderen komen, en dan gaat de deur echt op slot. Een doorstart zit er niet in.

Sindsdien staat de skelter stilletjes thuis in de berging, te wachten tot iemand ‘m echt tot leven wekt. Want Brenn kan het niet alleen, en zoekt iemand of een plek om het project af te maken. Via Facebook kwamen al meerdere ideeën binnen, maar een set technische handen om te helpen is er nog niet. Ben of ken jij zo iemand, laat het ons op redactie@demooisonenbreugelkrant dan weten! Want zou het niet geweldig zijn als de skelter binnenkort echt rijdt?