Blauwalg in sloot Reebommel
Blauwalg in sloot Reebommel

Blauwalg in sloot Reebommel op Ekkersrijt 

Landbouw / Visserij

Son en Breugel - Na onderzoek van Waterschap De Dommel is vastgesteld, dat de sloot Reebommel  in onze gemeente aan de zuidkant van industrieterrein Ekkersrijt Oost (DL 136) blauwalgen bevat. De sloot loopt naast Ekkersrijt 1500 en het bedrijf van De Rooij.   


Na de uitslag van de watermonsters heeft het waterschap maatregelen genomen in de vorm van plaatsing van waarschuwingsbordjes. 
Ondanks dat er in deze sloot niet wordt gezwommen en het verboden is te vissen, staan er inmiddels bordjes met 'pas op blauwalg, contact met water vermijden'. De algen kunnen giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk of buikkrampen krijgen bij contact met het water wanneer zij water binnenkrijgen. Contact met het water wordt daarom sterk afgeraden. Met name hondenbezitters worden gewaarschuwd hun honden niet uit de sloot te laten drinken of erin te laten zwemmen. 
Wat is blauwalg? 
Blauwalgen (Cyanobacteriën) zijn bacteriën die eruit zien als algen. Als ze gaaf zijn, hebben de meeste blauwwieren een blauwgroene kleur meestal felgroen, als ze afsterven vaak blauw, soms zijn ze roodbruin. 

Drijvend aan het wateroppervlak vormen de blauwalgen in Son en Breugel een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en de algen dichter op elkaar drijven, sterven de blauw-wieren af en vormen een stinkende brei. Bij het afsterven produceren sommige blauwalgen giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier, vergiftiging door blauwalgen komt alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid, wel bij open wonden.

Kijk voor meer informatie over blauwalg en locaties waar blauwalg is geconstateerd op de pagina actueel op de website van Waterschap De Dommel.