Afbeelding

Debuut roman Zeven Kleuren Stront van Ronnie van Geffen

Algemeen

Op één september publiceerde Ronnie van Geffen zijn debuut roman "Zeven Kleuren Stront."

Het boek is geschreven met de tweede Wereldoorlog op de achtergrond, in een stijl die de laatste jaren wat meer gangbaar is geworden en wat minder zwart/wit omgaat begrippen zoals vriend en vijand. Of zoals de moeder van de schrijver het ooit uitdrukte: "De Duitse soldaten waren ook maar gestuurd en hadden ook een moeder."
Het boek gaat over drie mannen die de oorlog ingingen. In de bloei van hun leven. Met totaal verschillende achtergronden en nationaliteiten, maar met een ding gemeen; alle drie kwamen ze dicht in de buurt van de man met de zeis en scheten in hun broek van angst. Het boek volgt de Duitse toezichthouder Ludwig Nolte tijdens zijn optreden in de Rotterdam haven en later bij Philips in Eindhoven. Vervolgens de ervaringen van de Marinier Frans van Geffen tijdens de gevechten rond de Maasbruggen en als laatste die van de Amerikaanse Paratrooper Jack Jones bij de droppingen boven Bretagne en Son en Breugel.
Deze mannen lopen elkaar tegen het lijf op 18 september 1944 tijdens de bevrijding van Eindhoven.
Een spannend relaas. Overgoten met een sausje van humor en romantiek, maar ook met feitelijkheden over weinig bekende fenomenen zoals een Philips werkplaats in het concentratiekamp Vught en bedenkelijke praktijken in de haven van Rotterdam.

Ronnie van Geffen is het alter ego van een gewezen ondernemer, wiens literaire vaardigheden zich tot dusverre beperkt hebben tot het schrijven van contracten, nieuwsbrieven, website teksten en een octrooi. Nu hij met pensioen is en er wat meer rust in zijn leven is gekomen, komt een oude behoefte opnieuw opborrelen; de wens om -zei het postuum- een stukje erkenning voor een heroïsche daad van zijn oude heer te verkrijgen, die met groot gevaar voor eigen leven een wisse dood van een zeventigtal Duitse soldaten voorkwam. Dit gegeven krijgt gestalte in het laatste deel van zijn roman. Het is geen toeval dat Frans en Ronnie van Geffen dezelfde achternaam hebben.

Het boek is een absolute must voor lezers die nog wel eens even terug willen naar de tijd waar vader en moeder zo gepassioneerd over konden vertellen, maar ook voor vaders die het nodige uit het boek kunnen halen om aan hun kinderen door te geven. Voor de "nieuwe Nederlanders" is het bovendien een kennismaking met de recente geschiedenis en cultuur van het land waarin zij hun toekomst gaan realiseren. Het boek wordt aan een exponent van deze groep opgedragen.
Zeven Kleuren Stront biedt honderd eenenzeventig bladzijden leesplezier en is per één september, op voorraad of door bestelling (via het CBH) verkrijgbaar bij de Nederlandse en Belgische boekhandel of bol.com, voor de somma van € 17.50.