Afbeelding

Eerste Raadsvergadering na de vakantie, snel en doeltreffend

Politiek

Gisteren donderdag 8 september was er de eerste raadsvergadering na de vakantie. Niet de meest spannende raadsvergadering op papier maar wel werden er een paar belangrijke zaken met de raad besproken. 

Door: Adrie Neervoort

Zo is de subsidie voor de nieuwbouw van de blokhut voor scouting Dutmella goed gekeurd. Een bedrag van €100.000,- onder bepaald gebruikelijke voorwaarde. Maar gezien het totaal bedrag wat de nieuwbouw kost €450.000,- een kleine maar zeer gewaardeerde subsidie. De overige €350.000 regelt Dutmella zelf. Met recht een vereniging met bestaansrecht.
Ook de vaststelling bestemmingsplan buitengebied, Sonnuiswijk 17 bleek een hamerstuk. Niet dat dan alles voor de ondernemer op de bewuste locatie rond is maar een eerst grote stap is genomen. Op de locatie komt een caravanstalling en een bed en breakfast gelegenheid.

Eerder op de dag was het rapport van de commissie Demmers gepresenteerd over de toekomst van het stedelijk gebied van Eindhoven en met name de rol van Nuenen en Son en Breugel hierin.
Uit een eerste reactie hierop tijdens de raadsvergadering, de leden hadden nog geen tijd gehad het volledige rapport te lezen, werd er terughoudend gereageerd. Graag wilde alle partijen eerst het advies van de commissie Demmers grondig bestuderen. Maar de eerste reacties waren ondanks dit, positiefmaar waar wel  door verschillende partijen werd gewaarschuwd dat dit wel een hele complexe materie was. De voorzitter erkende dit dan ook maar wees de raadsleden er ook op dat er al jaren een goede samenwerking bestaat tussen Nuenen en Son en Breugel op ambtelijk niveau.

De geadviseerde samenvoeging van Nuenen met Son en Breugel als één gemeente wordt dan als een goed plan gezien. Een plan dat secuur en goed uitgewerkt moet worden in een al lopend proces, de huidige samenwerking met Nuenen maar ook met Geldrop Mierlo. Ook het afstoten van taken naar de gemeente Eindhoven kan goed uitpakken maar moet per onderdeel in dit proces weer bekeken worden wat zijn de gevolgen en wat zijn de gevolgen voor de inwoners van Son en Breugel.

In een college die van aanpakken weet zal de wens van de commissie Demmers dat dit allemaal in twee jaar te regelen een uitdaging zijn.