Gemeentehuis Son en Breugel
Gemeentehuis Son en Breugel

Gemeente Nuenen gaat samen met Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel – De Advies commissie Demmers komt tot de conclusie dat  Nuenen moet fuseren met Son en Breugel. Volgens de adviescommissie  kan de gemeente Nuenen niet langer zelfstandig blijven.

De problemen in Nuenen zijn algemeen bekend en ook al vaak breed verwoord in de media, bestuurlijk en ambtelijk zijn er grote problemen en er is bijna geen draagvlak meer bij ondernemers en inwoners van Nuenen is het oordeel van de adviescommissie.
Het onderzoek ziet voordelen in het samengaan van Nuenen met Eindhoven maar ook problemen die daardoor ontstaan voor Son en Breugel. De beste en meest voor de hand liggende oplossing is een tussenweg, sommige taken van de omliggende dorpen gaan naar Eindhoven en na een fusie van Nuenen Son en Breugel ontstaan er krachtige buurgemeenten samen met Geldrop-Mierlo, Best, Laarbeek en Veldhoven.
Wat de gevolgen van de fusie voor Son en Breugel voor haar inwoners betekend is nog niet duidelijk. Son en Breugel heeft de zaken ambtelijk maar ook financieel keurig voor elkaar. Dit kan natuurlijk niet gezegd worden van Nuenen waarmee een fusie zal moeten worden aangegaan. Wat het verdelen van taken tussen de dorpen en Eindhoven betreft reageert het Sonse college met de opmerking: dicht bij de inwoner waar het kan en op een hoger schaalniveau waar nodig.
Samengevat is dus het advies: Kom tot een bestuurlijke fusie van de gemeenten Nuenen c.a. en Son en Breugel en draag taken, bevoegdheden en middelen op de terreinen van regionale economie, mobiliteit, wonen, werken, ruimtelijke inrichting en voorzieningen over aan de stad Eindhoven.