Afbeelding

Airborne Memorial Day

Human Interest

De Vereniging van Airborne Vrienden bezoekt rond 17 september al jarenlang alle monumenten langs de corridor om er bloemen te leggen ter herdenking van hen die hun leven gaven voor onze bevrijding.

In onze omgeving is in 1944 heel wat gebeurd: tussen Son en Sint Oedenrode zijn in enkele dagen tijd bijna 8000 Amerikaanse parachutisten van de 101st Airborne Divisie geland. Er is zwaar gevochten bij Best en bij het kanaal in Son, er was een hospitaal in het Noord Brabants Sanatorium waar in enkele weken bijna 3000 operaties zijn verricht,er werd een tijdelijk begraafplaats aangelegd op Wolfswinkel. Door boeken, films en veel artikelen is dit alles wel bekend. Wat minder bekend is dat bij de drie divisies luchtlandingstroepen die ingezet werden tijdens operatie Market Garden 24 Nederlandse commando's waren toegevoegd om als contactmannen tussen de bevolking, het ondergrondse verzet en de troepen te functioneren.
Over een van die mannen, die op 17 september in Son geland zijn wil ik hier wat meer vertellen.

Zijn naam is luitenant Abraham Dubois, hij was geboren op 12 april 1916 te Sloten N.H. Hij studeerde rechten toen hij in 1939 opgeroepen werd voor militaire dienst. Hij was reserve officier, ingedeeld bij het bureau bijzondere opdrachten. Na de capitulatie trok hij met een groep mannen via de provincie Zeeland naar Brest en stak over naar Engeland. Hij werd lid van een van de Jedburgh teams en volgde nog een opleiding voor Special Air Service.
Na de operatie Market Garden ging hij begin oktober terug naar Engeland.
Op 16 oktober werd hij in bezet Nederland gedropt in de buurt van Garderen tezamen met een Belgische commando, Raymond Holvoet, die hem als marconist terzijde stond..Zij hadden de opdracht om samen met de Ondergrondse, Britse parachutisten en piloten terug te brengen achter de geallieerde linies. Omdat de Duitsers langs de Rijn een strook van 10 km. breed tot verboden terrein hadden verklaard was dat bijna
onmogelijk. Op 27 oktober werd Holvoet gearresteerd; voor hij gevangen werd genomen slaagde hij erin zijn seintoestel en codes te vernietigen .Zes maanden lang zat hij in een Duitse cel waar hij meermalen door de SS werd ondervraagd en mishandeld. Op 10 april 1945 werd hij 21 jaar oud gefusilleerd.
Abraham Dubois verbleef intussen op een boerderij bij Lunteren en gaf daar wapeninstructie aan de Ondergrondse. Hij kreeg contact met een hoge Duitse officier
die hem vertelde dat hij Holvoet waarschijnlijk vrij kon krijgen. Hij werd naar een boerderij nabij Ede gelokt en daar op 4 december 1944 door de SD. gevangen genomen. Die officier bleek de verrader Johny de Droog te zijn. Dubois raakte bij zijn arrestatie gewond en werd overgebracht naar de gevangenis, waar hij nog een zware longontsteking heeft opgelopen. Op 8 maart werd hij met een grote groep van 116 gevangenen gefusilleerd bij de Woeste Hoeve in Apeldoorn en begraven op de Paasberg. De massa- executie was een wraakactie van de Duitsers vanwege een aanslag op S.S. und Polizeiführer Hanns Reuter. Na de oorlog ontving Dubois postuum de Bronzen Leeuw, het Verzetskruis en de Amerikaanse Medal of Freedom.
In Son zullen wij hen op vrijdag 16 september herdenken om 14.15 bij het monument aan de vijver samen met de gemeente en een vertegenwoordiger van de Amerikaanse Ambassade.