Afbeelding

Raadhuis krijgt inspectie van monumentenwacht

Politiek

Son en Breugel - De gemeente gaat het oude raadhuis in Son renoveren. Vandaag, woensdag 14 september was de monumentenwacht een inspectie aan het uitvoeren aan het oude raadhuis.

Nu gebeurt een dergelijke inspectie regelmatig meestal eens in de twee jaar maar nu zullen de gegevens die het oplevert waarschijnlijk direct gebruikt worden als basis voor de nog uit te voeren renovatie. De monumenten wacht heeft als doel om via regelmatige inspectie het verval te voorkomen van cultureel erfgoed en in het bijzonder monumentale bouwwerken, historische interieurs en archeologische monumenten in de provincie Noord.

Dit doen zij door regelmatige een inspectie uit te voeren in opdracht van een particulier of gemeente. Zij adviseren de eigenaren en beheerders over een effectieve en efficiënte instandhouding van de objecten en stimuleren hen tot het treffen van passende maatregelen.

Bij de inspectie van het oude raadshuis bleek onder meer dat het ijzerwerk in de muur aan het roesten is. Door roestvorming veranderd het ijzer van vorm en drukt daardoor bijvoorbeeld de steen waarin het is verankerd naar buiten. Het advies rapport (een soort APK) zal worden aangeboden aan de gemeente Son en Breugel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding