beeldbank-WO2-Niod
beeldbank-WO2-Niod

Tentoonstelling Bevrijdingskinderen in Museumpark Bevrijdende Vleugels

Human Interest

Son en Breugel/Best - Wat mis je als je je vader niet kent? Wat gebeurt er met je als je er achter komt dat je vader je vader niet is? Wat gebeurt er met je als je vader bij de bevrijders van je land hoort, maar jou gevangen laat zitten in je gemis, in de schaamte die ook het leven van je moeder heeft getekend?

Het zijn de verhalen van kinderen van bevrijders, waarschijnlijk zeven- tot negenduizend. Kinderen die vaak pas na lang na de oorlog zichzelf wisten te bevrijden en op zoek gingen naar hun vader, naar antwoorden op vragen die ze vaak beter niet hadden kunnen stellen. Op zoek naar een familiegeheim dat voor sommigen voor altijd een geheim zal blijven.
De bevrijdingskinderen vonden elkaar in hun zoektocht en richtten een vereniging op. Die vereniging is inmiddels opgeheven omdat vaders nauwelijks meer te vinden zijn. Toch weten ze elkaar meer dan 70 jaar na de oorloog nog steeds te vinden. Elk jaar herdenken zij het einde van de oorlog en ook, letterlijk, het begin van hun eigen bestaan. Hun ontstaan. Geboren door omstandigheden, zou je kunnen zeggen en misschien wel uit liefde.

Bij Bevrijdende Vleugels in Best is er op 17 en 18 september een tentoonstelling over deze Bevrijdingskinderen te bezichtigen . Bevrijdende Vleugels wil op deze manier het verhaal van deze personen vertellen. Middels een tiental indrukwekkende portretten van bevrijdingskinderen krijgen we inzicht in de situatie van deze kinderen en een blik op hoe het gezin mogelijk had kunnen zijn.
Een beeld waar veel bevrijdingskinderen jarenlang van droomden. Door de oude, vaak vergeelde foto's van moeder en soms ook vader stappen de bezoekers terug in de tijd en zien we een veranderd tijdsbeeld.
Een bijzondere expositie die de andere kant van de bevrijding weergeeft. De pijn, het gemis, de schaamte, schande, maar toch ook de vreugde en verbondenheid.