Afbeelding
Foto: Artist impression BurgtBouw en RAU

Van boze droom naar boosheid

Politiek

De locatie en de mogelijke bouw van het nieuwe MFA in het centrum van Son en Breugel is al langere tijd een politiek onderwerp. Waar partijen eerder samen optrokken staan ze nu lijnrecht tegenover elkaar.

Door: Adrie Neervoort

Het lijkt alsof Dorpsvisie de enige partij met bedenkingen tegen de mogelijke bouw van het MFA is. Toch is dit mogelijk een wat vertekend beeld, dat bleek wel uit de reacties van de andere partijen tijdens de presentatie van het ontwerp van het MFA in de commissievergadering grondzaken afgelopen donderdag 20 april in het gemeentehuis.
Duidelijk is wat Dorpsvisie van de plannen vindt. Wij vroegen aan Frans Meulenbroeks, fractievoorzitter van Dorpsvisie om een reactie over op de laatste commissie vergadering.
Frans Meulenbroeks was daarbij aanwezig als toeschouwer op de publieke tribune.

Boosheid
Waar Dorpsvisie eerder nog sprak over een boze droom, met het MFA en het nieuwe Vestzaktheater als onderwerp, is er nu toch wel boosheid.
Afgelopen donderdag in de commissievergadering kregen wij op de valreep te horen dat het bestuur van de Parochie Heilige Oda, waartoe de St. Petrus Banden kerk in ons centrum behoort, bij de gemeente heeft gemeld dat zij voornemens is om het kerkgebouw te slopen.
Dit riep bij onze partij natuurlijk vragen op, de reactie van wethouder Visser was dat de gemeente hierin geen partij is. Het is volgens hem een zelfstandige beslissing van het parochie bestuur.
Bovendien gaf hij aan dat er nu plotseling geen sloopvergunning nodig is maar dat een melding van de voorgenomen sloop volstaat.
Hierdoor zijn bezwaar en beroep niet mogelijk.
Dit roept natuurlijk vragen op. Zoals, waarom wil je een kerk tot op maaihoogte slopen voordat je de vergunning binnen hebt en een nieuw (kleiner) kerkgebouw achter de toren, dus op een andere plaats, hebt gerealiseerd.
Als iemand een nieuw huis gaat bouwen, wil hij toch eerst weten wat hij voor zijn oude huis terug krijgt en daarnaast of je voldoende middelen hebt om het nieuwe huis te bouwen.

Achterkamertjes
Waarom sloopt het parochiebestuur de kerk nu al voordat het bestemmingsplan voor de nieuwe kerk is goedgekeurd.
Dit proces kan immers jaren duren. "je gooit dus oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt."
Wat ik graag zou willen weten wat zit hier achter?
Zijn er geheimen afspraken tussen de gemeente en de parochie gemaakt? Waarom wordt de politiek niet eerder geïnformeerd of mogen zij nog niet alles weten? Het doel: "Voor de verkiezingen de kerk plat en de schop in de grond" heiligt nu schijnbaar alle middelen.
Wat mij opvalt, is dat een partij als DorpsVISIE, de oppositiepartij, hier niet in of bij betrokken wordt. Het lijkt wel of in achterkamertjes coalitiepartijen afspraken maken en daardoor niet alleen de oppositie maar ook de inwoner buitenspel wordt gezet.
Er zijn natuurlijk de informatiebijeenkomsten maar deze zijn eenzijdig.
Daar wordt naar mijn mening niet geluisterd naar onze maar ook niet naar de inbreng van de inwoners. Kijk maar naar de 1300 handtekeningen van onze inwoners die vragen om de kerk te laten staan en ook de vleermuizen houden de sloop niet tegen. Ook zien we steeds meer boze reacties op facebook over dit onderwerp.

Materialen
Straks is kerk gesloopt en is er weer een markant gebouw verdwenen. Met daarnaast een nieuw gebouw dat feitelijk past in een stadscentrum.
Een ontwerp dat gemaakt is door architecten, stuur- en supervisiegroepen die geen enkele of nauwelijks binding hebben met onze gemeente.
Architect Rau was door dit college geselecteerd omdat dit bedrijf gebruik maakt van materialen van gebouwen die gesloopt worden. Maar tijdens de presentatie van het ontwerp blijkt dit toch niet echt een onderwerp te zijn.
Als je hen hier nu naar vraagt zie je alleen grote vraagtekens in hun ogen van "waar heb je het over?".
Eigenlijk is er wat mij betreft maar één vraag "Wie houdt dit college tegen?".