Afbeelding
Foto: Jevgeni Salihhov/bibliotheek Dommeldal

Nationale voorleesdagen

Algemeen School

Son en Breugel - Deze week is de laatste week van de nationale voorleesdagen; een mooi moment om samen extra aandacht te besteden aan alle mooie verhalen uit boeken. Kinderen zijn nooit te jong (of te oud) om voorgelezen te worden. Samen lezen prikkelt de fantasie van je kind en versterkt de band tussen (groot)ouder en kind of tussen de kinderen in de klas. 

Redactie: Hanny Evers

Het is nooit te laat om te starten met voorlezen. Maak voorlezen tot een gewoonte, voor het slapen gaan of juist een rustmomentje na het eten. Kies samen een boek en bespreek het onderwerp. Laat je kind nadenken over wat er zou kunnen gebeuren en praat samen nog even na over het verhaaltje. Zo maak je het voorleesmoment nog waardevoller. Niet alleen thuis kun je aandacht besteden aan voorlezen, ook de scholen en bibliotheek Dommeldal doen mee. Hieronder lees je hoe de bibliotheek en enkele basisscholen in Son en Breugel invulling geven aan de voorleesdagen. 

Bibliotheek Dommeldal
Nog tot 4 februari is het extra feestelijk tijdens de nationale voorleesdagen in de bibliotheek! Bij de bieb in het Dommelhuis is er dan een heel leuke speurtocht te doen voor peuters en kleuters. Deelname is gratis en je hoeft je van tevoren niet aan te melden. We zien je heel graag met je kleintje(s) en natuurlijk ook hun broertjes en zusjes in bibliotheek Dommeldal. TIP: Maak je je (klein)kind gratis lid van de bieb tijdens de nationale voorleesdagen, dan krijg je een leuke verrassing cadeau!

Bloktempel
Op de Bloktempel is voorlezen het hele jaar door vaste prik. Elk jaar organiseren we voor de groepen 7 en 8 de voorleeswedstrijd. De voorrondes op school zijn geweest en de Bloktempel-winnaar is bekend: Lotte uit groep 8A. Zij zal het binnenkort opnemen tegen alle andere winnaars van de Sonse basisscholen. Verder wordt er in alle klassen voorgelezen tijdens het fruit eten en vaak ook nog op andere momenten gedurende de dag.

Speciaal voor de nationale voorleesdagen heeft elke groep een nieuw voorleesboek mogen uitkiezen. Dit hebben we uiteraard gekocht bij kantoorboekhandel De Traverse in ons dorp, waarmee we al jarenlang een prettige samenwerking hebben. De boeken zijn mooi ingepakt en worden bij de start van de voorleesdagen uitgepakt in de klas. Want boeken lezen is een cadeautje!

Emiliusschool
Wij zijn een aanvangsklas op de Emiliusschool. Dat wil zeggen dat wij een klas zijn met 7 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Alle leerlingen hebben een meervoudige beperking. In onze klas werken wij met de methode Uk & Puk. Deze periode is Puk ziek in de klas. Dat is natuurlijk niet fijn. Wij leren van alles over wat erbij komt kijken als je ziek bent. Wat Puk heel fijn vindt als hij ziek is, is dat hij dan fijn voorgelezen wordt. Nou, komt dat even goed uit! Dat vinden wij ook allemaal fijn. Gezellig samen lezen en kijken in boekjes. Puk heeft een lievelingsboek, en dat is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Maximiliaan is een beetje ondeugend en houdt wel van een feestje. Eigenlijk lijkt Maximiliaan heel erg op Puk, en dat is precies waarom Puk altijd zo moet lachen om het boek. En dus voelt hij zich altijd weer een beetje beter als we het verhaal met hem lezen. We lezen gezellig samen met zijn allen, of lekker alleen met Puk en een juf.

En deze week hebben we zelfs elke dag iemand anders die komt voorlezen. Zo wordt er lekker veel voorgelezen en voelt Puk zich steeds fijner en beter worden. Donderdag zijn we met de hele klas naar de bibliotheek in Son geweest. Daar heeft juf Manon voorgelezen aan iedereen. De andere dagen komen er verschillende mama’s, een oma en een ib-juf voorlezen in de klas , en de laatste vrijdag komt meneer Martin lezen. Dan maken we er ook een feestje van in de klas om de nationale voorleesdagen af te sluiten. Meneer Martin is de directeur van de school. We hebben dan een echte ‘Maximiliaan Modderman’: meneer Martin bestelt taart en die mogen we dan lekker opsnoepen, terwijl meneer Martin ons nog één keer voor komt lezen uit het boekje. Hopelijk is Puk dan echt weer helemaal opgeknapt, zodat we lekker richting het volgende feestje kunnen gaan, namelijk carnaval!

Buitenste Binnen
Lezen is leuk en superbelangrijk. Veel boeken lezen maakt dat je veel woorden leert, je op de middelbare school makkelijker talen leert, en het prikkelt je fantasie! Op basisschool Buitenste Binnen lezen we dus veel en graag. De leerkrachten lezen voor en nemen kinderen zo mee in een spannend of fantasieverhaal. Kinderen lezen vanaf groep 3 ook elke dag alleen of met kleine groepjes. Zoveel mogelijk leesbevordering dus. Het is dus niet voor niks dat Buitenste Binnen dit jaar ook meedoet aan de nationale voorleeswedstrijd. In elke klas uit de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) is een eigen voorleeskampioen gekozen. 

Voorleeskampioen
Op 11 december 2022 streden deze vier kampioenen tegen elkaar voor een echte jury bestaande uit de schoolleiders, conciërge Jolanda en Nelleke de Laat (moeder en medewerker bibliotheek Dommeldal), met al hun klasgenoten als publiek. Wat waren ze goed allemaal! Maar er kon er maar eentje winnen en dat was Elyn. Zij gaat Buitenste Binnen in februari vertegenwoordigen op de voorleeswedstrijd tussen de scholen in Son en Breugel. 

Elyn stelt zichzelf even voor aan jullie: “Hoi ik ben Elyn Janssen. Ik ben 11 jaar oud en zit in groep 8. Voor onze school ben ik dit jaar de voorleeskampioen en mag onze school vertegenwoordigen. Mijn hele stamgroep komt me steunen bij de voorleeswedstrijd in het Dommelhuis. Ik heb er veel zin in!” Wij wensen Elyn natuurlijk veel succes. We zijn nu al heel trots op haar. 

V.l.n.r. Sigur, Lena, Elyn en Finn BS BuitensteBinnen
Voorlezen op de Emiliusschool