Willem Berkers draagt voor uit eigen werk
Willem Berkers draagt voor uit eigen werk Foto: Merel Cooijmans

Poëziemiddag in de bieb was groot succes

Algemeen

Son en Breugel - In het kader van de week van de poëzie 2023 is in een samenwerking tussen bibliotheek Dommeldal en dichtvereniging Dichtbij een poëziemiddag georganiseerd. Hierbij nam Ad van Etten de ruim twintig aanwezigen mee in een poëtische reis door de tijd, lazen de leden van Dichtbij voor uit eigen werk, en werden de bezoekers geprikkeld tot het zelf schrijven van gedichten in een workshop. 

Gastredactie: Merel Cooijmans

Afgelopen vrijdag werd de nationale week van de poëzie ingeluid in het Dommelhuis. De poëzieweek is een jaarlijks terugkerend fenomeen om poëzie en Nederlandse dichters in het zonnetje te zetten. Dit jaar is de week van 26 januari tot 2 februari. “De poëziemiddag is een amuse voor wat er de komende jaren nog gaat komen”, laat Ellen Reinders, medewerkster bibliotheek Dommeldal, weten in haar welkomstspeech. Afgelopen jaren heeft de bibliotheek minder aandacht aan de poëzieweek kunnen besteden dan ze wilden in verband met de coronamaatregelen. In samenwerking met dichtvereniging Dichtbij is dat dit jaar wel gelukt.

De Son en Breugelse dichtvereniging was met vier van de vijf leden aanwezig. Theo Smit kon jammer genoeg door zijn gezondheid niet aanwezig zijn. Ad van Etten trapte de middag af met een poëtische tijdreis. Hij nam de bezoekers mee vanaf de tijd waarin het poëziealbum van zijn vriendin op de lagere school vol werd geschreven tot afgelopen jaar. Er was veel herkenning van mensen in het publiek die eenzelfde poëziealbum hadden bezeten of nog steeds ergens op zolder hebben liggen. Ad nam de luisteraars mee via de lagere school naar het middelbare en het hoger onderwijs. Poëzie heeft altijd een rol gespeeld in zijn leven, zowel op de achter- als op de voorgrond. Bij het gedicht ‘Pruimenboom’ (Jantje zag eens pruimen hangen, o! als eieren zo groot…) klonken er uitroepen van herkenning door de zaal. De meeste mensen kwamen echter niet verder dan de eerste twee regels van het gedicht, dus heeft Van Etten het collectief geheugen even opgefrist.

Na een intermezzo met het voordragen van eigen werk van Merel Cooijmans, Eva Wiselius, Catherine Witvliet nam Willem Berkers het publiek voor zijn rekening. In zijn eigen woorden startte hij “de met een prachtig Nederlands woord omschreven workshop”. De bezoekers in de zaal kregen per tafel een walnoot voor hun neus. Een van de manieren waarop een gedicht gevormd wordt is dat er bij de dichter een woord in het hoofd ontstaat en er vandaaruit zinnen ontspruiten. Deze eerste stappen werden ook gevraagd aan het publiek. De walnoot diende als inspiratie voor een vijfregelig gedicht. Er zijn een aantal volledige gedichten uit het publiek gekomen, wat heel indrukwekkend is in zo’n korte tijd. De middag is afgesloten met meer gedichten uit het eigen werk van de vereniging; deze gedichten werden met lof ontvangen.

De volgende poëzieweek gaat op 25 januari 2024 van start. Dank aan de goede zorgen van bibliotheek Dommeldal en de inzet van dichtvereniging Dichtbij. Hun volgende optreden is op het Dommelbalkon op 11 juni. Ook wisselen de leden elkaar af in de even weken in de dichtrubriek van DeMooiSonenBreugelKrant.

Ad van Etten neemt het publiek mee op een poetische reis door de tijd
Eva Wiselius draagt voor uit eigen werk