Dichters op het Dommelbalkon (archieffoto)
Dichters op het Dommelbalkon (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Kunstparken met Poëziemiddag wordt jaar doorgeschoven

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Door de maatregelen die door de regering zijn genomen in verband met het coronavirus worden bijeenkomsten en evenementen tot en met 1 juni afgelast. Dit heeft ook gevolgen voor de jaarlijkse Poëziemiddag die dit jaar voor het eerst in combinatie met Kunstparken van Ars Longa georganiseerd zou worden op 5 mei.

Redacteur: Emmy Grit

Die middag zouden in het Vroonhovenpark beelden tentoongesteld worden in combinatie met de voordracht van gedichten in het Dommelbalkon. Voor de Poëziemiddag is de Vereniging DichtBij verantwoordelijk, voor Kunstparken draagt de commissie Kunstparken van Ars Longa de verantwoording.

Voordat de officiële berichtgeving werd aangekondigd, had de Vereniging DichtBij in haar bestuursvergadering van 9 maart het besluit genomen om af te zien van de jaarlijkse Poëziemiddag. Stan Mooij, voorzitter van de Vereniging DichtBij laat weten: “Deze beslissing tot afgelasting had het bestuur van DichtBij genomen vanwege de ontwikkeling rond het coronavirus en de risico’s hiervan, vooral voor de oudere doelgroep. Er was besloten om met de besluitvorming niet langer te wachten, omdat latere besluitvorming de zeer kleine organisatie van DichtBij te zeer zou belasten. Dit besluit is nadien door Stan Mooij kortgesloten met een intermediair die zowel in DichtBij en als in Kunstparken vertegenwoordigd is”.

Het bestuur van Kunstparken en Ars Longa betreurden deze beslissing en hebben dat aangegeven aan de Vereniging DichtBij. Ad van Etten, de voorzitter van de commissie Kunstparken vanuit Ars Longa, voegt toe: “Wij waren teleurgesteld dat deze beslissing al vrij vroeg werd genomen. Afgelastingen voor de maand mei waren toen nog niet aan de orde en wij wilden wel graag doorgaan met de organisatie. Nu weten we met zijn allen beter en zijn alle evenementen en bijeenkomsten afgelast.”

Inmiddels heeft Stan Mooij zijn lidmaatschap bij Ars Longa opgezegd en heeft hij besloten om per direct af te treden als voorzitter van DichtBij en de dichtgroep te verlaten. Stan: “DichtBij heeft een legitiem besluit genomen dat verstandig was. Op het besluit is vanuit Kunstparken en Ars Longa in beschuldigend termen naar mij persoonlijk gereageerd. Dit was voor mij beschadigend temeer omdat hun reactie naar verschillende mensen binnen Ars Longa, Kunstparken en DichtBij werd gezonden. Nadien heeft ook niemand afstand genomen van de bewoordingen van hun reactie. In zo’n klimaat wil ik niet langer werken.”

“De Kunstparken wordt naar verwachting doorgeschoven naar 2021. Ik hoop van harte dat dit plaatsvindt met natuurlijk de vier overblijvende dichters van DichtBij erbij”, laat Ad nog weten.