Soumaya van Pelt
Soumaya van Pelt Foto: Ingezonden

Babyzorg in crisistijd

Algemeen Zorg Coronavirus

Son en Breugel - Voor bijna elke beroepsgroep heeft de coronapandemie ingrijpende gevolgen. Het maakt de mens nog eens pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar en afhankelijk iedereen is, van jong tot oud. Het gaat in de media vaak over IC-bedden en de kwetsbaarheid van ouderen, maar ook kraamvrouwen en baby’s zijn extra kwetsbaar. Johanna Georgiou en Soumaya van Pelt van verloskundigenpraktijk Anemoon uit Son en Breugel zijn al tien jaar collega’s en geven een kijkje in de keuken hoe het is om in deze tijd verloskundige te zijn.

Redacteur: Arjen Strik

“We merken veel spanning en onrust bij zwangere vrouwen en zorgverleners sinds de corona-uitbraak”, vertelt Johanna. Soumaya vult aan: “Zwangeren hebben veel vragen. Ze zijn bezorgd en weten niet goed wat wel en niet kan. Moeten ze nog blijven werken? Kunnen ze nog wel op pad? Loopt de baby risico’s? Krijgen ze nog wel een echo en mag hun partner mee? Als zorgverleners hebben ze een werkgroep opgezet die dagelijks de situatie in de regio actualiseert. Ze helpen elkaar bij een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen en springen bij indien collega’s uitvallen.

Informeren en geruststellen

De taken van de verloskundige zijn in principe niet veranderd sinds de uitbraak. “Het pakket is eerder groter geworden omdat ziekenhuizen de zwangeren nu vaker onze kant op sturen. Wij zijn op dit moment vooral bezig met informeren en geruststellen. We doen veel telefonisch, en lijfelijk contact wordt beperkt tot een minimum. Alleen de medisch noodzakelijke contacten worden op de praktijk gedaan, zoals de echo’s. Uiteraard zien we wel de dames die bijna uitgerekend zijn”, aldus Johanna. Het plaatsen van spiraaltjes is even komen te vervallen.

Bevallen in ziekenhuis op medische indicatie blijft mogelijk
Een veelgestelde vraag is of je als aanstaande moeder nog mag bevallen in het ziekenhuis. Soumaya licht dit toe: “Je mag nog bevallen in het ziekenhuis, mits er ruimte is. Realiseer je wel dat de kans op besmetting daar groter is. In geval van medische indicatie is er in de meeste ziekenhuizen een plaatsje vrij. Wel zijn wij verzocht om zwangeren zo lang mogelijk thuis te houden. Wij kunnen deze zorg prima en veilig leveren, want het begeleiden van zwangeren is juist onze expertise. Zwangeren die echt ziek zijn, dus ook koorts hebben, worden in het ziekenhuis verzorgd.”

Hygiënische maatregelen
Als voorzorgsmaatregel om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, verzoeken de twee verloskundigen de aanstaande moeders om zonder partner, vriendin of kind(eren) naar de praktijk te komen. Na binnenkomst moeten zij hun handen goed wassen. “We zitten gelukkig niet in een gezondheidscentrum, waardoor we, door goed te plannen, ervoor kunnen zorgen dat de wachtkamer leeg is. Iedereen die snottert, hoest of kucht moet echt wegblijven”, aldus Johanna. Na elk consult wordt alles grondig gereinigd. Soumaya: “Tijdens de bevalling dragen we bij verdenking een chirurgisch masker, een schort, handschoenen en een spatbril om verspreiding te voorkomen en continuïteit van zorg te kunnen blijven leveren.”

Neem de maatregelen serieus
De twee verloskundigen sluiten af met een oproep om de maatregelen tegen het virus serieus te nemen. “Wij doen er alles aan om de mensen gezond te houden. Mensen uit Son en Breugel, neem jullie verantwoordelijkheid!”