Afvalverwerking in bedrijf
Afvalverwerking in bedrijf Foto: Wil Feijen
enquête

Waar kiest u voor? Minder vaak afval ophalen en minder betalen, of juist meer betalen?

Algemeen

Son en Breugel - De gemeenteraad beslist op 21 september aanstaande over de hoogte van de afvalstoffenheffing. Het ophalen en verwerken van afval is flink duurder geworden en wordt ook de komende jaren duurder. Dit komt onder andere door de aanschaf van nieuwe (elektrische) ophaalwagens, duurdere arbeids- en energiekosten en een lagere opbrengst van het afval. 

In 2021 heeft 40% van onze inwoners in een enquête over afval aangegeven tevreden te zijn over de huidige ophaalfrequentie en geen verlaging van het serviceniveau te willen. Maar is men bereid om hiervoor meer te betalen? Die vraag is destijds niet gesteld. Daarom wil deze enquête inzicht krijgen in de verhouding tussen kosten en ophaalfrequentie. 

Om de kosten van inzameling van afvalstoffen voor de burger beperkt te houden legt het college een voorstel voor.
Bij een ongewijzigde situatie zullen de afvalkosten in 2024 met ca € 30 worden verhoogd. De werkelijke kosten liggen hoger en het college wil de kostenstijging dempen. Het college stelt daarom drie maatregelen voor om in 2024 ca € 30 euro per jaar per huishouden te besparen:

Maatregel 1
Het hele jaar de inzameling van PMD aanpassen naar 1x per 2 weken.
De besparing op uw afvalstoffenheffing voor 2024 is € 12 tot € 15.

Maatregel 2
Het hele jaar de inzameling van GFT aanpassen naar 1x per 2 weken.
De besparing op uw afvalstoffenheffing voor 2024 is € 11 tot € 14.

Maatregel 3
Het afschaffen van het Happy Hour op de milieustraat.
De besparing op uw afvalstoffenheffing voor 2024 is € 3.

Op welke manier wilt u dat de gemeente bespaart op de kosten van het inzamelen van huisafval? Klik op deze link en vul de vragenlijst in om de gemeente te helpen bij het maken van een keuze.” Doe dit vóór maandag 18 september.