Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gemeente verlaagt mogelijk ophaalfrequentie huisvuil

Algemeen

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel heeft een hoog niveau van afvalscheiding en service, maar dit resulteert in hoge kosten voor het inzamelen van afval. Volgens de gemeente zullen deze kosten in de nabije toekomst alleen maar stijgen. Verwacht wordt dat de verbrandingsbelasting en CO2-heffing zullen toenemen, evenals de loonkosten en het personeelstekort bij het inzamelen en verwerken van ons dagelijks afval.

Redactie: Adrie Neervoort

In 2023 besloot de gemeenteraad om een bedrag van ongeveer € 187.000,-, oftewel € 29,- per huishouden, niet door te berekenen in de afvalstoffenheffing. Deze kosten werden gedekt door de algemene middelen van de gemeente.

Afvalverwerker Blink heeft aangegeven dat de kosten voor hun werkzaamheden in 2024 voor Son en Breugel naar verwachting met € 81.000,- zullen stijgen. Als er geen bezuinigingen worden doorgevoerd in het ophalen en verwerken van het huisvuil in Son en Breugel, zullen de kosten voor een meerpersoonshuishouden in 2024 met € 41,- toenemen.

Op dit moment bedraagt de afvalstoffenheffing € 325,80 per jaar voor een meerpersoonshuishouden. Dit zal dan stijgen naar € 366,80, een stijging van 13 procent.

Hoewel uit een enquête in het voorjaar in Son en Breugel blijkt dat slechts 34 procent van de respondenten geen bezwaar heeft tegen het verminderen van de frequentie van de inzameling van PMD-afvalzakken naar eens per twee weken in plaats van wekelijks, en dat 26 procent geen bezwaar heeft tegen een verlaging van de frequentie. Dus een meerderheid wil geen verandering in het serviceniveau, of heeft daar geen mening over, toch wil het college het serviceniveau van de inzameling en afvalscheiding verlagen.

Dit betekent dat de inzamelfrequentie van PMD-zakken naar eens per twee weken zal gaan. Dit kan mogelijk een besparing van € 88.000,- tot € 107.000,- per jaar opleveren. Bovendien kan het verlagen van de inzamelfrequentie van gft-containers naar eens per twee weken ook een besparing van € 80.000,- tot € 100.000,- per jaar opleveren.

Daarnaast wil het college het ‘Happy Hour’ op de milieustraat afschaffen, wat een besparing van € 24.000, - zou opleveren. Dit zijn de kosten die het afgelopen jaar zijn gemaakt om gratis ingeleverd afval te verwerken.

Hoewel de politiek moeite heeft met het verlagen van het serviceniveau en zich zorgen maakt over de effecten op de gescheiden inzameling, lijken zij te accepteren dat een verhoging van € 41,- onwenselijk is.
Wel laat de gemeente nog weten dat het genoemde bedrag van € 41 inclusief de eerder uitgestelde verhoging van € 29,- van 2023 is.