(vlnr) Hans, Arianne, Addy en Marianne
(vlnr) Hans, Arianne, Addy en Marianne Foto: Wil Feijen

Toekomst voormalig klooster en meisjesschool duidelijk

Algemeen

Son en Breugel - Addy van de Hurk opent het gesprek met een duidelijke verklaring: “Nee, wij hebben geen ruzie met elkaar en zijn ook niet failliet. We stoppen er gewoon weloverwogen mee.” Hiermee doelt hij op de geruchten die circuleren sinds bekend werd dat kloosterhotel-café-restaurant La Sonnerie in Son en Breugel op 31 januari 2024 zijn deuren sluit.

Redactie: Adrie Neervoort

In 1993 openden Annie en Wim van de Loo hun hotel-restaurant La Sonnerie, in wat voorheen een oud klooster en meisjesschool was, en op 31 januari 2024 zullen hun zoon Hans en zijn partner Arianne, en dochter Marianne met haar partner Addy, de deuren sluiten. Daarmee komt er na bijna 31 jaar een einde aan La Sonnerie in Son en Breugel. Het besluit is voor velen moeilijk te bevatten, maar voor Addy, Marianne, Hans en Arianne is het een logische keuze.

Een keuze die begon bij de vraag aan de kinderen hoe zij hun toekomst in de onderneming zagen.
Volgens Marianne hadden de kinderen van dichtbij in al die jaren meegemaakt hoe het is om een dergelijke onderneming te runnen, en dat je eigenlijk altijd aan moet staan. Ondanks dat ze ook veel voordelen zagen in het runnen van een hotel-restaurant als La Sonnerie, gaven zij aan daar niet hun toekomst in te zien.

“Daardoor zijn we gezamenlijk gaan nadenken over hoe nu verder te gaan zonder opvolging, en we gingen wat meer cijfermatig naar de toekomst kijken, zoals: wat vinden wij dat er anders moet en wat is daarvoor nodig. Zo krijg je al gauw een kosten-batenanalyse waar je wat mee kunt. Daarbij zijn we uitgegaan van het toekomstklaar maken van het complex; een hele opgave kan ik je wel vertellen”, verduidelijkt Addy de overweging. De ervaringen in de coronaperiode, het huidige tekort aan personeel in de horeca en de stijgende energieprijzen namen we ook mee in de toekomstplannen.”

Verkoop
Hans vertelt dat ze in de afgelopen jaren wel eens benaderd zijn of ze het klooster niet wilden verkopen: “Daarbij gaven wij altijd aan niet geïnteresseerd te zijn.” Nu zagen zij daar volgens Hans juist een mogelijke oplossing in. Door gebouwen en grond te verkopen, kon er financiële ruimte worden gecreëerd voor beide families, en mogelijk zou de nieuwe eigenaar mee willen betalen aan de nodige aanpassingen in het hotel en restaurant voor de toekomst.

En zo volgden er weer gesprekken met enkele belangstellenden, waaronder ook de gemeente, maar dat liep uiteindelijk op niets uit. In de persoon van Jos van der Heijden werd uiteindelijk een betrouwbare koper gevonden: “Wij hadden en hebben nog steeds een goede klik met hem.” Na de aankoop huurt La Sonnerie het pand terug bij de nieuwe eigenaar.

“En zo werden er plannen gemaakt voor het hotel en restaurant in de nieuwe situatie”, vertelt Hans. “We hadden samen een mooi plan bedacht om alles toekomstbestendig te maken, zodat het gebouw als hotel-restaurant zou worden behouden, maar ook met het besef dat wij ons aandeel hierin in enkele jaren gingen afbouwen”, Natuurlijk moest dit plan en de uitwerking ervan nog besproken worden met de nieuwe eigenaar.

Teleurstelling

Maar zover is het niet gekomen, want ondertussen bleek een andere geïnteresseerde zich bij de nieuwe eigenaar te hebben gemeld: Verhuurder.nl, een vastgoedbemiddelaar bij onder andere woonruimte voor expats, met het verzoek om bijna het gehele complex voor 5 jaar te kunnen huren, met een optie voor nog eens 5 jaar. De eigenaar informeerde Hans hierover en vertelde dat hij dit aanbod niet zou weigeren. “Natuurlijk waren we enigszins teleurgesteld, we zaten nog midden in onze plannen, maar daardoor wisten we ook hoe moeilijk uitvoerbaar onze plannen waren. Dus uiteindelijk is er ook begrip.”

“Ondanks dit bericht en de gevolgen daarvan zijn we heel dankbaar dat Annie en Wim van de Loo ooit begonnen zijn met La Sonnerie en dat zij ons de mogelijkheid boden om heel veel jaren La Sonnerie te mogen runnen. Daar kunnen we een prachtig boek over schrijven”, lacht Marianne.

Laatste hoofdstuk
Een boek dat aan zijn laatste hoofdstuk begint, waaraan dit jaar onder andere nog het befaamde Kerst- en Oud en Nieuw-arrangement en het Diner Carnavalesk in La Sonnerie toegevoegd zullen worden, en uiteindelijk dus op vrijdag 12 januari de keuken definitief sluit en op 31 januari het boek La Sonnerie dicht zal worden geklapt.

“Maar we sluiten het boek met een glimlach. Want aan alle gasten die bleven slapen, kwamen eten, hun bruiloft of ander feest vierden, of een van de vele evenementen op het terrein of in het gebouw hebben bezocht, denken wij met een glimlach en een goed gevoel terug”, aldus de families.

Afscheid
Nu de sluiting een feit is zal er op zaterdag 9 december een wijnmarkt worden gehouden, waarbij de gehele voorraad uit de wijnkelder te koop is. In 2024 zal op zaterdag 13 en zondag 14 januari een afscheidsweekend worden georganiseerd, met o.a. een markt waarop een gedeelte van de inventaris te koop zal worden aangeboden. “Maar waar ook de gelegenheid is om elkaar nog te spreken en afscheid te nemen. Daarnaast zullen wij op deze dagen in een nog wat formelere setting afscheid nemen van onze gasten, verenigingen, clubs en zakelijke relaties, die ons in de afgelopen 30 jaar hebben gesteund en gefaciliteerd. Met de exacte invulling zijn we nog bezig”, vertelt Arianne.

En zo blijkt dat de families Van de Loo en Van de Hurk misschien wat eerder dan gedacht, maar nog steeds weloverwogen stoppen met hun onderneming La Sonnerie, waar Annie en Wim van de Loo ooit mee begonnen en waar beide families in de loop der jaren een onvergetelijke plek voor velen van hebben weten te maken.

De nieuwe huurders
Deverhuurder.com laat via haar directeur, de heer Jasper van Haaster, weten dat zij het kloostergebouw en de oude meisjesschool waar nu La Sonnerie gebruik van maakt, hebben gehuurd voor 5 jaar, met een optie voor een verlenging. De kapel die onderdeel uitmaakt van het oude klooster wordt niet gehuurd door Deverhuurder.com.

“Wat betreft het gebouw dat nu dienstdoet als hotel zijn we in gesprek met verschillende partijen om daar tijdelijke huisvesting te regelen. De meisjesschool waar nu de brasserie in zit, zullen wij weer apart verhuren. Hierover zijn we in gesprek met een horecaondernemer. Aannemelijk is dan ook dat de brasserie zijn functie zal behouden, met een nieuwe eigenaar”, aldus Van Haaster.

Wat betreft de tuin van La Sonnerie zijn er ook al plannen zegt Van Haaster: “We willen gaan bekijken of er straks weer evenementen kunnen plaatsvinden.” Wat betreft het voormalige hotel kan hij nog niet veel zeggen: “Maar het zal een wooncomplex worden waar alle faciliteiten voor de bewoners aanwezig zullen zijn. Maar welke bewoners, hangt af van de geïnteresseerden met wie we in gesprek zijn”, zo legt Van Haaster de situatie uit. Van Haaster gaat de voormalige kapel niet huren, maar hij heeft begrepen dat dit straks een fitnessruimte wordt waar personal training zal worden gegeven.