Inbraak auto omgeving Son en Breugel
Inbraak auto omgeving Son en Breugel Foto: Pixabay

Dit jaar al 5.624 keer ingebroken in auto’s in Noord-Brabant

Algemeen

Son en Breugel - In 2023 is al minstens 5.600 keer ingebroken in Brabantse auto’s. De provincie is hiermee zelfs goed voor ruim 15% van alle auto-inbraken in heel Nederland. Vooral in Eindhoven, Breda en Den Bosch is het oppassen geblazen: hier waren dit jaar tot nu toe de meeste slachtoffers. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie. 

November is dé auto-inbraakmaand
“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.

Auto inbraken rondom Son en Breugel
In Son en Breugel worden er per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan 3,8 keer ingebroken, dat waren dit jaar tot nu toe 40 auto-inbraken. De omgeving van Son en Breugel ziet er zo uit:

  • Meijerstad: 1,8 inbraken per 1000 auto’s (86 auto-inbraken dit jaar)
  • Laarbeek: 0,8 inbraken per 1000 auto’s (8 auto-inbraken dit jaar)
  • Helmond: 4,5 inbraken per 1000 auto’s (206 auto-inbraken dit jaar)
  • Nuenen/ Gerwen / Nederwetten: 3,4 inbraken per 1000 auto’s (45 auto-inbraken dit jaar)
  • Best: 4,7 inbraken per 1000 auto’s (76 auto-inbraken dit jaar)
  • Boxtel: 2,4 inbraken per 1000 auto’s (41 auto-inbraken dit jaar)

Grootste kans op inbraak in Eindhoven
In Eindhoven staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Noord-Brabant is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 14,5 auto-inbraken. Er werden hier deze periode 1.504 inbraak-meldingen gedaan.

Bron: Independer